Logopedens enkla tips - när barnet har svårt att uttrycka sig
Barn är olika och för en del barn tar det längre tid att utveckla sitt tal. Ibland kan det leda till frustration när omgivningen inte förstår vad barnet menar. Mamman Rachel Bowies delar på purewow.com med sig av ett ovärdeligt tips hon fick av hennes sons logoped. Det här var rådet hon fick!
Under de första åren i ett barns liv så utvecklas talet i en rasande takt. Från joller med konsonanter till att kunna säga sina första ord. De flesta barn brukar kunna säga sina första ord när de är runt ettårsåldern men det är väldigt olika när barn börjar prata.
En del barn kan behöva lite stöd i sin språkutveckling och kan då få träffa en logoped. Mamman Rachel Bowie delar för purewow.com med sig av ett enkelt råd hon fick från sonens logoped. Tipset gjorde att hennes son, som då var ungefär 1,5 år, blev mindre frustrerad och fick färre vredesutbrott.
”Visa mig”- orden som minskade barnets frustration
Rachel Bowie upplevde att hennes son blev frustrerad och ibland arg när han ville säga någonting som andra runt omkring inte förstod. Det kunde handla om att han ville hitta en leksak och använde ett eget ord som ingen annan förstod.
Logopeden hade ett enkelt råd till familjen - att säga till barnet ”visa mig”. Då kunde barnet peka eller hämta leksaken och behövde inte stressas till att hitta rätt ord.
Risken är att frustrationen växer hos barnet när den inte blir förstådd, säg att barnet vill säga ordet katt men det låter som hatt. Då blir det lätt ett missförstånd mellan den vuxna och barnet som kan leda till att barnet blir arg.
Vanligt att barn uttrycker sig genom att peka och visa
Barn som är i 1,5 årsåldern kommunicerar till stor del genom gester eller att de pekar. Pekandet kan vara barnets sätt att visa att de vill ha något eller att de undrar om något. Enligt 1177 Vårdguiden lär sig barnet uttrycka sig genom att du som vuxen lyssnar på barnet, har ögonkontakt och försöker lista ut vad barnet vill. Barnet får då bekräftelse på att de vuxna förstår vilket gör att språket utvecklas.
Det är också bra att lyssna och prata mycket med barnet, det gör att språkutvecklingen stimuleras. Man kan som förälder till exempel berätta om vad ni gör tillsammans och vad ni ser runt omkring er.
Foto: TT