En del av

Experten: Barn idag har ögon som en 40-åring

19 jan, 2023
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
pojke sitter och läser bok för sitt gosedjur
Klagar ditt barn över huvudvärk eller att hen tycker det är svårt att läsa? Här berättar ögonexperten Lena Petersson Lindeli om hur ögonproblem yttrar sig och vad som är orsaken till att barns ögon kan jämföras med vuxnas.
Annons

Temperaturskillnader, sjukdomar – ja, det finns många saker som kan påverka och irritera barnens ögon. För det mesta går problemen om av sig själv, men ibland kan det bra att få läkarvård, speciellt om de håller i sig flera dagar.

Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
Psykologen Siri Helle:  4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

Men det finns också saker som barnet gör varje dag, som kan ha negativ inverkan på hur ögonen mår.

I sitt yrke som optiker möter Lena Petersson Lindeli dagligen barn och ungdomar som har problem med sina ögon. För Motherhood berättar hon om allt fler barn söker hjälp för samma slags symtom.

– Det är många barn som har svårt att fokusera, sikta och bibehålla blicken på ett besvärsfritt sätt. Det kan ge besvär som huvudvärk, dubbelseende och att en text liksom flyter omkring. Som att ”bokstäverna får ben och springer iväg”, berättar Lena.

Lena Petersson Lindeli är legitimerad optiker med magister i klinisk optometri. Hon jobbar på Memira Nacka, i Stockholm.

Dessa besvär kunde man bara för några år sedan se hos högskolestudenter på grund av att de pluggade intensivt. Idag dyker problem upp hos mycket yngre barn.

Annons

– Idag är det barn i 6 års åldern som kommer till oss med dessa besvär, säger hon.

Ögonproblem hos barn – det är orsaken

Orsakerna till att barn besöker en ögonklinik kan bero på olika saker. Ibland är det ett synfel som inte korrigerats, skelningar eller så kan det vara en infektion som gör att ögats förmåga att kompensera för en liten skelning kan vara nedsatt, berättar Lena.

Men trötta ögon och ögonmuskler kan även bero på andra saker.

– Idag sitter vi väldigt länge på nära håll med exempelvis surfplattor och mobiler. Det kan göra så att ögonen och musklerna runt omkring inte klarar av att koordinera som de ska.

– Barn behöver ett mer omväxlande seende, vi människor är nämligen inte gjorda för att sitta långa stunder och titta på nära håll. Barns ögon som är under utveckling behöver varierande stimulans och mycket dagsljus för att växa normalt.

Hur märker man på barnet att hen har besvär med sina ögon?

Annons

– Som förälder behöver man vara uppmärksam på om barnet undviker att läsa eller får återkommande huvudvärk som kommer under dagen. Man kan också fråga barnet om texten rör sig eller blir dubbel när hen läser, säger Lena och fortsätter:

– Barn vet ju ofta inget annat om än sina egna ögon och kanske tror att det ser ut så för alla andra också.

Barn har ögon som vuxna

Lena förklarar att barn bör kunna se liten text klart på nära håll, på ungefär tio centimeters avstånd. Som det ser ut idag får många hålla texten längre ifrån sig för att se tydligt.

– Precis som vuxna behöver göra när de närmar oss 45-50 års åldern. Då behöver de flesta hålla texten längre ifrån sig för att se. Det beror på att ögats lins förlorar sin elasticitet, men för barnen beror det på att ögonmuskeln inte förmår att spänna sig så mycket som behövs för att kunna se tydligt på nära håll. Det kan resultera i att barnen behöver läsglasögon för att kunna läsa.

Annons

Följderna som kommer av att inte kunna läsa visar sig ofta på andra sätt. Barnet förlorar koncentrationen och tappar bort sig i texten. Lena säger att endel barn som kommer till kliniken har under flera år varit på olika vårdinsatser och utretts för dyslexi och adhd. Lena vill understryka att det är viktigt att börja i rätt ände.

– Det räcker inte bara med att kolla synskärpan, man behöver också kolla samsynen, det vill säga hur ögonmusklerna samarbetar. De barnen förlorar värdefull skoltid när de inte får rätt hjälp tidigt.

Det kan föräldrar göra

I dag finns det tillgång till skärm och Lena är förstår att det är en utmaning i att hålla ner skärmtiden. Hon vill tipsa om en enkel regel som kan motverka ögonproblemen.

– Forskningen visar att man kan minska besvären genom 20-20-20 regeln. Det menas alltså att man var 20:e minut tittar 20 meter bort, i minst 20 sekunder. På det sättet får ögonen slappna av innan de spänner sig igen.

Skulle du säga att tv:n är en bättre skärm att vara vid?

– Ja, för ögonen är det bättre eftersom en tv-skärm är längre bort från ögat än vad en mobil eller surfplatta är, avslutar Lena.

Foto: TT

Annons