Så vet du att ditt barn stammar – här är allt du behöver veta
Upplever du det som att ditt barn kämpar med orden? Känner du dig orolig över ditt barns tal? Stamning är vanligare än man tror. Här ger logopeden tips på tecken du ska hålla koll på och råd på vad du som förälder kan göra för att stötta och hjälpa.
Att stamma kan vara jobbigt, både för den som gör det men också för personen som står bredvid. Som förälder vill du alltid det bästa för ditt barn, men vid exempelvis stamning kanske det känns extra svårt. Hur vet jag om mitt barn stammar och vilken hjälp har hen rätt att få? Siri De Geer är logoped och hjälper dagligen barn som stammar. För Motherhoods läsare ger hon tips och råd.
Stamning hos barn – experten berättar
Att stamma kan vara jobbigt för barn. De kan känna sig annorlunda på grund av hur de pratar. Men hur kommer det sig att vissa börjar stamma och andra inte?
– Varför vissa personer börjar stamma och andra inte vet forskarna inte än. Man talar ofta om att barn som börjar stamma är födda med ett anlag eller en sårbarhet för att utveckla stamning. I en del fall finns det en ärftlig faktor, alltså att man har en eller flera familjemedlemmar eller släktingar som stammar eller stammade som barn, säger logopeden Siri De Geer.
Hur vet jag om mitt barn stammar?
– Oftast lägger man som föräldrar märke till att barnet hakar upp sig på orden, att ljud förlängs eller att det tar helt stopp och att barnet i olika grad kämpar med att få fram det hen vill säga. Stamningen kan både uppstå plötsligt eller komma mer smygande och successivt. Om barnet går på förskola kan stamningen ha noterats av personalen där och att ta upp sina funderingar med dem kan vara ett första steg.
Se också: Emily Kind - mamma till två söner med Downs syndrom
Vad kan jag som förälder göra för att hjälpa mitt barn som stammar?
– Det finns mycket som du kan göra för att underlätta för ditt barn i talsituationer. Mycket handlar om att förmedla till barnet att det finns gott om tid att prata.
Om mitt barn tycker att det är jobbigt med stamningen, vad kan jag göra då?
– Sök hjälp tidigt. Om du känner dig orolig för ditt barns tal, om barnet kämpar med orden eller verkar besvärat eller hämmat av sin stamning är det bra att kontakta en logoped. Där kan du få stöd i att förstå dig på ditt barns stamning, vad som underlättar och hindrar talflytet och hur du på bästa sätt kan stötta ditt barn. Hos logopeden finns, förutom information och rådgivning, också möjlighet till behandling.
Vad är det för slags behandling?
– Behandlingen kan vara indirekt och riktar sig då främst till föräldrar och deras bemötande av stamningen och barnet. I direkt behandling står barnet mer i fokus och behandlingen kan bestå av talträning för att öka talflytet eller modifiera stamningen till att bli till exempel mjukare eller på andra sätt mer hanterbar. Vanligt är också att man jobbar med känslor, tankar och attityder kopplade till talet. I flera regioner i landet kan du skriva en egenremiss till en logopedmottagning och på vissa platser skrivs remissen av BVC-sköterska eller skolhälsovården.
Expertens tips om du har ett barn som stammar
Vad brukar du säga till barn som tycker det är jobbigt med att stamma?
– Det beror förstås lite på barnets ålder, medvetenhet och mognad men något jag alltid säger är att stamning är okej! Det är verkligen inte något som nödvändigtvis ska tränas bort utan det viktigaste är att man känner sig just okej med hur man pratar och att stamningen inte ska hindra en. För de barn som stammar och tycker att det är jobbigt är det givetvis viktigt att bemöta och bekräfta dessa tankar och känslor och hjälpa barnet att sätta ord på dem.
Jag brukar också säga att de inte är ensamma om att stamma och framförallt för lite äldre barn uppmuntra till att ta del av andras erfarenheter och upplevelser av stamning, genom att delta i gruppverksamhet och träffar, åka på läger eller ta del av det andra delar med sig av, t ex via sociala medier. Det finns ofta ett stort värde i denna gemenskap och bara insikten av att det finns andra som har det eller känner som jag kan verkligen vara stärkande. Att leva fullt ut med stamning kan för vissa kräva mycket mod. Som logoped ser jag det som att min kanske viktigaste uppgift är att på olika sätt hjälpa barnet att hitta det modet.
5 tips på hur du kan hjälpa ditt barn som stammar
1. Tänk på ditt taltempo. Om du saktar ner ditt eget taltempo kan du indirekt påverka ditt barns taltempo, vilket ofta underlättar för talflytet. Dessutom signalerar du till barnet att det är okej att ta lite extra tid på sig när man pratar. Ditt nedsaktade och lugna tal är betydligt mer effektivt än kritik eller välmenta råd som ”ta det lugnt” eller ”prata långsamt”. Visa istället barnet hur man gör. Barn gör ofta som vi vuxna gör (inte som vi säger…).
2. Visa att du lyssnar på barnet. Genom att försöka ha ögonkontakt, bekräfta, knyta an, upprepa och reagera på det barnet säger med ansiktsuttryck, gester och reaktioner visar du att du hör vad barnet säger. Att du är intresserad och har tid att lyssna på vad barnet säger och inte på hur det pratar.
3. Låt barnet prata klart. Försök att inte fylla i ord eller avsluta meningar som barnet fastnar på även om du tror att du vet vad barnet försöker säga. Ge istället barnet tid att prata klart. På så sätt visar du barnet att det blir lyssnat på och att det inte gör något om det tar lite tid.
4. Lär ut regler för turtagning till hela familjen. När en person pratar lyssnar de andra och alla i samtalet ska få sin tid att prata. Att tävla om talturen kan göra det svårare för barnet som stammar men att barnet är medvetet om vems tur det är att prata kan underlätta för talflytet. Barn, särskilt barn som stammar, har ofta lättare att prata om de inte blir avbrutna och har lyssnarnas uppmärksamhet.
5. Ge barnet beröm. Stärk barnets självförtroende genom att uppmärsamma och berömma barnets styrkor. Använd ett beskrivande språk. Ett exempel kan vara ”Jag såg att du hjälpte lillebror med stövlarna. Du är så hjälpsam!” istället för ett ospecifikt ”bra!”.
6. Prata om stamningen. Stamningen förvärras inte av att ni pratar om den – tvärtom kan det hjälpa till att avdramatisera det som händer med talet och visa att stamning är okej och inte tabubelagt. Det är viktigt att barnet känner att det inte gör något fel när orden fastnar och att det finns en öppenhet kring stamningen i familjen.
Foto: TT, privat