Barn och mat: Därför ska man inte säga ”ät upp maten!”
Att be barnet äta upp sin middag, dricka sin mjölk eller äta sin kvällsmacka gör du som förälder i all välmening. Du vill inte att barnet ska gå omkring och vara hungrig – eller att ni i värsta fall ska behöva vara med om psykbryt och gråt på grund av lågt blodsocker.
Se också: Närvarande föräldrar – viktigt för hjärnans utveckling
Du vill väl men samtidigt är det ändå så viktigt att barnet får en chans att lära känna sin egen kropp. Ja, ibland kan det faktiskt vara bra att lita på barnet när hen tackar nej och säger att magen är mätt.
Paulina Nowicka är legitimerad dietist, familjeterapeut och även författaren till boken Hälsovikt för ditt barn. Hon menar att det finns en stor fördel till att låta barnen ibland få lämna mat.
– När man ber barnet att äta upp, det vill säga att rensa allt på tallriken, kommer barnet att uppfylla förälderns önskan utan att lära sig lyssna på sina egna mättnadssignaler, säger Paulina.
Risken med att alltid behöva äta upp maten
De flesta som har barn vet att de ofta är riktiga periodare. Ibland äter det mer och vill ha dubbel portion, medan vissa dagar blir det knappt ett litet riskorn till middag. Liksom hos vuxna varierar matlusten hos barn och det finns egentligen ingen orsak till oro – så länge barnet växer som hen ska.
Det kan finnas saker som påverkar barnets matintag. Är smakerna främmande och nya? Småäter barnet mer nu än förut? Fundera om det finns logiska orsaker till att barnet har minskat intresse till mat eller inte vill äta upp det som serveras.
Men hur påverkas barnet om de i tid och otid tvingas till att äta upp det som finns på tallriken? Paulina menar att det finns en chans att barnets relation till mat kan bli lidande.
– Det finns flera studier som visar att de barn som starkt uppmuntras till att äta upp maten har risk att utveckla övervikt eller obesitas, det vill säga fetma senare, i barndomen.
Vad beror det på?
– I första hand handlar det om att barnet inte lärt sig tolka sina egna hunger- och mättnadssignaler. Känslan av att så gott som alltid behöva rensa tallriken kan även bidra till att matsituationerna upplevs som stressiga – vilket kan skapa problem över tid.
Att säga istället för "Ät upp!"
Som förälder har man redan från när barnet är nyfött lärt sig att mat är viktigt. I början handlar det i princip bara om att barnet ska få i sig tillräcklig. ”Amma eller mata med flaska var tredje timme” är något du säkert fick höra redan på BB.
Mat är viktigt för att barn ska växa och orka med dagarna, det kommer man inte ifrån. Men tanken om att de måste få i sig ordentligt med mat gör att många föräldrar idag nästan gör allt för att barnet ska vilja äta.
Dans, sång, ramsor – och till och med en stund framför skärmen. Hur påverkar det våra små?
Att använda skärm som avledning är inget Paulina rekommenderar. Skärmen gör så att barnet äter utan ens tänka på vad hen egentligen gör. Det är svårt för barnet att känna efter ifall hen är mätt.
– En annan viktig sak att komma ihåg är att inte mata barnet när hen inte vill äta.
Som förälder är det så lätt att säga ”ät upp maten!” – och det gör man så klart i all välmening. Vad tycker du att man kan säga istället?
– Jag tycker att man kan fråga om barnet är mätt eller om maten inte smakar gott. Istället för att göra en stor grej kan man föreslå för barnet att spara den mat som hen inte vill äta, till senare.
Foto: TT, Caroline Andersson Renaud