Det ska du göra om ditt barn hela tiden är hungrig
Frukost, lunch, mellis, middag och kvällsfika. Upplever du också att dagarna ofta består av att planera, tillreda och plocka fram mat till barnen? Vi kan nästan vara säkra på att du inte är ensam att känna så.
Se också: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
Som småbarnsförälder är det mycket fokus på vad och när barnen ska äta, men vi kommer ändå inte undan det faktum att mat är viktigt – speciellt för barn som växer.
– Mat är en stor del av livet. Den bidrar inte bara med energi och näringsämnen så att barnet kan växa på längden och bredden för att utvecklas till en frisk vuxen person. Mat och ätande är också kopplade till samhörighet, relationer och traditioner, säger Paulina Nowicka, aktuell med boken Hälsovikt för ditt barn.
Så pratar du om mat med barn
Som förälder är man väldigt mån om att göra rätt, både när det gäller hur man vill vara gentemot sina barn, men också hur man är och beter sig framför dem. Mat kan vara ett känsligt ämne och det sista man vill är att de små ska få en osund relation till det.
Paulina menar att det allra bästa är om man får barn att se mat och kost som något positivt och lustfyllt. Att de vågar och vill äta varierat – och gärna tillsammans med andra.
– Uppmuntra barnen till att vara nyfikna på mat och låt dem vara med och laga den om de vill. Jag tänker att det kan vara bra om barn tycker att det är gott att äta, och att de är nyfikna och vill testa nya rätter, säger hon och fortsätter:
– Använd inte maten som bestraffning eller belöning. Risken är att barnet i framtiden associerar maten till känslor.
Att tvinga barn att äta upp trots att hen är mätt är inget Paulina rekommenderar. Hon menar att det är bättre om man som förälder lär barnet att lyssna på sina egna mättnadssignaler.
”Specifika förbud kring mat och ätande är något som jag avråder ifrån”
Men ibland, särskilt under skollov, kan det ändå kännas som att dagarna bara handlar om mat – och att barnen är hungriga exakt hela tiden. Trots att de får sina måltider med jämna mellanrum under dagen.
Paulina menar att man inte behöver neka sitt barn mat trots att de precis ätit. Att förbjuda och ha rigid gränssättning kan få en motsatt effekt på barnets vikt och hälsa.
– Vissa livsmedel kan starkt begränsas av vissa föräldrar, som exempel ”hos oss äter vi inte godis på ett år” och det tycker jag inte är så bra. Just specifika förbud kring mat och ätande är något som jag avråder ifrån. Även om alla barn som stöter på förbud av viss typ av mat inte blir fixerade vid det förbjudna och utvecklar en ätstörning, är det en onödig riskfaktor.
Men om man har väldigt hungriga barn, vad tycker du man kan göra då?
– Om du har barn som tänker mycket på att äta kan det vara bra att se över rutinerna, bland annat genom att visa barnet när det på riktigt är dags att äta. Du kan även testa att avleda barnet eller börja med att ge hen en halv portion.
Barn som alltid är hungriga – det kan bidra till bättre matvanor
Till en början kan det vara bra att prata med en barnläkare för att se att allt är okej, men förutsatt att allt är som det ska finns det faktiskt några saker som kan vara orsaken till att minis mage är bottenlös.
Det amerikanska, digitala föräldramagasinet Parents skriver om några punkter som kan ge bättre matvanor. Låt oss inspireras av den.
Barnets måltider och mellis mättar inte
Idag finns det många alternativ när det gäller kost och livsmedel. Om ditt barn ofta är hungrig kan det vara så att hen enkelt stoppar i sig det som inte är tillräckligt mättande.
Tänk så här: Dubbelkolla att det barnet äter innehåller mättande näringsämnen så som fullkorn och protein. Det gäller inte bara de stora målen, utan även mellis. Självklart är det okej att ibland äta kex eller en macka, men det ger inte mättnadskänslan som håller länge.
Barnet är uttråkad
Hur ofta och vad vi människor äter kan ibland styras av våra känslor. Exempelvis är det inte ovanligt att man äter om man är uttråkad, eller äter mindre när man känner sig stressad. Samma sak gäller barn. Om de till exempel har väldigt tråkigt kan de tro att de är hungriga.
Tänk så här: Berätta för barnet om hur viktigt det är att hen lyssnar på sin lilla mage. Är hen hungrig, mätt eller bara sugen? Om det är det senare kan du fråga vad barnet verkligen känner och hur hen mår – och försöka hjälpa och stötta ifall det behövs.
Tips! Ett annat sätt kan vara att schemalägga måltider och mellanmål. Alla mår bra av struktur och regelbundenhet, speciellt de små som växer.
Barnet har en tillväxtfas
Alla som har barn vet att kidsens matlust kan variera. Vissa dagar äter de mer än andra och det är inget att oroa sig för. Det sägs att barn som har en tillväxtfas kan vara svåra att mätta, vilket är helt normalt.
Tänk så här: Om ditt barn vill äta mer än vanligt, se till att servera hen näringsrik och mättande mat. På det sättet kommer hen hållas nöjd längre.
Barnet är egentligen törstig
För barn kan det vara svårt att riktigt veta vad som känns i magen. Är jag nervös, hungrig eller bara lite törstig? Det är inte ovanligt att just törst förväxlas med hunger, för barn glömmer ofta bort att ta till sig vätska. Att leka är ju så roligt!
Tänk så här: Kom överens med barnet om en mugg eller flaska som bara är hens. Förklara att törst ibland kan kännas som att man är hungrig och att det då kan vara bra att testa dricka innan man ber om mellis direkt efter lunchen.
Foto: TT