En del av

Astrid Lindgrens Värld – boende, priser och vad man ska äta

05 maj, 2023
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld
Foto: Privat/Pressbild

Vilken ålder är bäst för Astrid Lindgrens Värld? Och var ska man bo? Motherhoods Hannah Bergroth besöker Astrid Lindgrens värld tillsammans med barnen Knut, 9, och Maj, 4. Här delar hon med sig av sin upplevelse – och ger sina bästa tips.

Annons

Så fort jag blev mamma började semestern handla om något annat än storstadsresor, festivaler och lediga dagar utan ett slut. Istället för spontana äventyr föll det sig naturligt att veckorna behövde planeras – och gärna med sådant som skulle passa barn och vuxna.

Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommarBrand logo
Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar

Nu, med nästan tio år av erfarenhet, kan jag säga att semestra med barn är det roligaste som finns. Att få se nya, spännande platser genom barns ögon är hela grejen. Det är ju DÅ man skapar minnen för livet.

Ett besök till Astrid Lindgrens Värld är något jag och barnen länge haft på vår lista – och äntligen fick vi till ett besök. Här är en guide som hjälper dig och din familj inför ert kommande besök.

I den här guiden kommer vi lista:

  • Alternativ på boende
  • Inträde och priser
  • Matställen
  • Tips på vad man kan göra i parken
  • Hur många dagar man behöver i parken

Boende på Astrid Lindgrens Värld

Efter tre timmars körning från Stockholm kommer vi till Vimmerby, staden där Astrid Lindgren är född. I utkanten av stadskärnan finns Astrid Lindgrens Värld och vi är peppade på att äntligen få se parken på riktigt.

Annons

Redan när vi promenerar in på området blir vi en del av den mysiga miljö som byggts upp. Små trähus, kullerstensgator och lekparker finns i varje hörn. Det känns verkligen som att vi får vara statister i någon av Astrids sagor.

När det gäller boende finns det flera olika alternativ att boka. Ett alternativ är att bo i ”Den lilla staden” som ligger ett stenkast från parken. Där finns det hus i olika storlekar med allt från sex till 13 bäddar. Ett toppenalternativ om man är ett större sällskap.

Den Lilla Staden Astrid Lindgrens värld
Miljöerna är skapade för att besökarna ska få uppleva det de sett i alla Astrid Lindgrens filmer. Foto: Pressbild

Eftersom vi bara är fyra stycken väljer vi istället att hyra en liten rosa stuga i ”Stugbyn” som ligger på gångavstånd från både ”Den lilla staden” och själva parken. Stugan kostar cirka 2 235 kronor för två nätter och jag tänker att det är tur att vi inte bokar mitt i högsäsong, när priset antagligen är mycket högre. Stugan är perfekt för oss för vi vill kunna göra vår egen frukost och dessutom har den två våningssängar – vilket är ett stort plus tycker barnen.

Annons

Om man inte vill bo i själva området finns det flera andra alternativ i närheten. Vimmerby Camping ligger cirka tre kilometer från stadskärnan. Även Vimmerby Vandrarhem och Rokulla Pensionat finns på bilavstånd från parken. Toppen alternativ om ni önskar miljöombyte eller vill se mer av staden Vimmerby som faktiskt är rätt så mysig.

Hur många dagar kan man ha på Astrid Lindgrens värld?

Vi väljer att vara i parken i två dagar, för det finns mycket att se och många saker att uppleva. Vi vill inte stressa utan dela upp det vi vill göra och även hinna njuta av de vackra miljöerna. Min erfarenhet säger att barnen vill uppleva ALLT som går att göra.

Självklart går det bra att var i parken en dag, men då rekommenderar jag att man är på plats redan vid öppning. Det finns ett schema för alla teaterföreställningar så ni kan utgå från de när ni planerar er dag. Tänk på att timmarna går fort.

Astrid Lingrens Värld

Var: I Vimmerby.

Öppettider (2023): 17 maj-20 augusti är det sommarsäsong. 25 augusti-17 september är parken öppen på helgerna. I oktober är det öven höstlovsöppet – all info om det finns på hemsidan.

Priser (2023, högsäsong): Endagsbiljett: Vuxen, och från 15 år, 465 kronor, barn 3–14, 350 kronor Tvådagarsbiljett: Vuxen och från 15 år, 790 kronor, barn 3–14, 595 kronor.

Boende: Finns i olika prisklasser, från 1 240 kronor/natt.

Bäst enligt de små: Teatrarna, lekparkerna och godisbutiken!

Bäst enligt de stora: Åh, finns många bra saker. Att allt var anpassat för barnen och teatrarna som var alldeles lagom långa.

Att komma ihåg: Lakan och handdukar ingår inte i boendet på Astrid Lindgrens Värld, men går bra att hyra för 175 sek per set om man inte tar med sig egna.

Mer info: astridlingrensvarld.se

Annons

Det första som möter oss när när vi kommer in i parken är en orkester som spelar utanför den gulliga bensinmacken som syns i filmerna om Lotta på Bråkmakargatan. Min dotter ropar högt ”Mamma, det är ju här Lotta köper en tidning till Tant Berg... Och hittar en julgran!” och jag känner en sådan lycka över att hon känner igen sig. Hon tror att hon är med i filmen.

Efter ytterligare några hundra meter upplever vi det som vi hoppats på – en hel värld som för oss till alla sagor vi läst under åren. Vi går in i huset där Nils Karlsson Pyssling bor (så roligt för barnen att röja runt blad möbler som är extra stora), leker bland alla finurliga saker hemma hos Karlsson och säger hej till Kling och Klang som spatserar runt i parken.

På eftermiddagen ser vi olika föreställningar där bland annat Emil från Katthult och Pippi Långstrump blir de stora favoriterna. ”Jag vill gå in i Villa Villekulla”, säger min 9-åring när den halvtimmes långa föreställningen är slut – och självklart passar han på att mingla med skådespelarna som finns på plats för att ta emot alla besökare.

Barnen leker i Astrid Lindgrens Värld
Bredvid Pippis hus finns det en stor klätterställning, båtar och annat kul för barn att leka i.

Efteråt promenerar vi genom skogen till Mattisskogen och får se var Ronja och alla rövare bor. Teatern har vi precis missat, men det gör ingenting för det är lika spännande att upptäcka Mattisborgen på egenhand.

Annons

På vägen tillbaka upplever vi Körsbärsdalen och pratar om de läskiga scenerna som förekommer i sagan om Bröderna Lejonhjärta. Kanske lika bra att skippa teatern ändå.

Vad kan man äta på Astrid Lindgrens Värld?

Magen kurrar och det börjar det bli dags för lunch. I parken finns flera alternativ, allt ifrån kiosker som säljer varm korv till små fik som har ett stort utbud av mackor, sallader och andra lättare rätter . Det finns även flera restauranger och vi stannar till vid Stadsmästargården som serverar flera olika alternativ av husmanskost. Maten är kanske i dyraste lagret, en vuxenportion kostar minst 150 kronor medan barnens mat kostar 65 kronor. För den sötsugna finns Våffelhuset som serverar nygräddade våfflor – succé för de små.

Det går även bra att ta med sig egen mat eftersom parken har flera picknick- och grillplatser. Kanske något att tänka på till nästa gång?

För oss blir det varm korv för 25 kronor, det blir bra som lättare lunch. Efteråt köper vi med oss några polkagrisar som gör att vi påminns om Kajsa Kavat.

Hannah och Knut på Astrid Lindgrens Värld
Pauser med pysselbok behövs!

WOW ALLTSÅ – vilken otrolig dag! Föräldrar och barn vill inte att den ska ta slut trots att fötterna värker. Men när parken väl stänger börjar det ändå bli dags för middag. Vi väljer vi att åka och handla mat i en närliggande Ica-butik och tillreder maten i det gulliga lilla köket i stugan. Det känns bra att den möjligheten finns eftersom barnen sett fram emot att äta sin favoritpasta.

Annons

Efter en hel dag med massa upplevelser lägger vi oss i våra sängar och redan efter några minuter hörs snarkningar från barnens sängar.

Hur lång tid behöver man på Astrid Lindgrens värld?

Följande morgon vaknar vi till strålande solsken och fågelkvitter. Vi pratar om allt roligt vi var med om dagen innan och är rörande överens om att det är bra att vi har en till dag i parken framför oss, för OJ vad många saker vi inte hann med under första dagen – trots att vi var där från öppning till stängning. Det känns skönt att ha några timmar extra innan vi ska sätta oss i bilen igen.

Vi packar ihop, städar den lilla stugan, checkar ut tidigt och flyttar bilen så den står närmare parken.

Vi känner av samma härliga känsla och barnen säger direkt vad de vill göra. Dottern ville se en till Emil-teater medan sonen hellre vill uppleva Karlsson på taket finurliga påhitt han gör tillsammans med Lillebror. Som tur krockar inte tiderna och vi hinner med båda föreställningarna. Efteråt blir det några timmar lek i den stora lekparken och Allsång med Prussiluskan.

Emil i Lönneberga Astrid Lindgrens Värld
Emil höll på precis lagom länge. Min 3-åring orkade sitta och titta på hela föreställningen från början till slut.

Efter lunch och glass i Stadsmästargården går vi förbi den stora affären för att barnen ska få köpa varsitt minne från resan. De får välja varsin sak för 70 kronor, vilket visar sig vara rätt så svårt. ”Det finns så många fina saker” utbrister min son och jag är beredd att hålla med.

Annons

Till slut hittar han rolig pysselbok som han vill sysselsätta sig med i bilen på vägen hem, medan lillasyster väljer en nyckelring och speldosa.

Glada och nöjda sätter vi oss i bilen mot Stockholm igen. Det här är en upplevelse vi alltid kommer minnas och tänka tillbaka på.

Hur mycket kostar det att gå på Astrid Lingrens värld?

Vi hade länge pratat om att åka till Astrid Lindgrens Värld och väntade tills barnen blev så pass stora att båda skulle uppskatta det. Jag skulle nog säga att det var en bra idé för både 4-åringen och 9-åringen kunde hitta saker de gillade att titta på och göra.

Men hur mycket kostade hela vistelsen?

Med boende, parkering, inträde, mat och shopping landade vi på mellan 4 000 och 5 500 kronor, vilket så här i efterhand känns som mycket pengar. Jag undrar vad kalaset hade blivit att kosta för en större familj – mitt i högsäsong?

Priset för två dagar kostar 790 kronor per vuxen och 595 kronor per barn. Jag skulle hellre ha sett att de erbjöd en ”familjebiljett” där samtliga familjemedlemmar ingick. Eller varför inte något annat erbjudande som kunde reducera priset på tvådagarsbiljetten?

Annons

Upplevelsen var fantastisk och jag tycker att det är värt att besöka den här magiska platsen. Men nästa gång kanske det får bli ett mer förmånligt boende, som exempelvis i en närliggande vandrarhem. Och så ska vi nog försöka komma ihåg matsäcken, det såg så härligt ut när vissa familjer grillade och åt sin egen mat.

Bra att veta inför besöket – Hannah ger tips

Vilken ålder är bäst för Astrid Lindgrens värld?
Parken passar för alla åldrar, från småbarn upp till tonåringar. Dock tror jag att barn från tre år har roligare än exempelvis en 1-åring.
Måste man förboka Astrid Lingrens Värld?

Under högsäsong är det bra att förboka biljetter, det gör man enkelt på hemsidan.
Vad finns det att göra på Astrid Lindgrens Värld?

Teaterföreställningar, lekparker, allsång – ja, det finns allt möjligt för barn i olika åldrar.
Kan man bada i Astrid Lingrens Värld?

Det finns ingen sandstrand, men däremot små ställen där barn kan leka med vatten – för att kunna svalka av sig i sommarvärmen.

Foto: Privat/Pressbilder

Annons