Anna, 40, höll på att gå sönder av sin barnlängtan
När Anna var i 30 års åldern hade hon precis bytt ut jobbet som frilansande skådespelare mot socionomstudier. Hon trivdes med livet som student och såg fram emot att ta sig an sitt nya yrke. Och i den vevan började hon och maken Leif att fundera på framtiden – och att bilda familj.
– Vi var vid någon slags brytpunkt och började längta efter att landa, och omstrukturera i vår gemensamma tillvaro, säger Anna.
Anna började längta efter det där plusset på graviditetsstickan, ett plus som aldrig kom. Det som låg framför henne var en krokig resa kantad av hopplöshet och förtvivlan.
Tog fyra år innan de började med IVF
Månaderna gick och Anna och hennes man försökte bli gravida på egen hand. De skapade en plan och räknade dagarna i varje månad som kom. Men ju mer tiden gick förstod de att det skulle bli en utmaning att få barn. Anna fick slutligen diagnosen endometrios och samtidigt en förklaring till de magsmärtor hon haft sedan tonåren.
Vad kände ni under den här tiden?
– Målmedvetenhet och hoppfullhet. Vi blev som uppslukade av all planering, det kändes som att vi levde lite månad till månad.
Anna K
-
Ålder: 40 år.
Familj: Maken Leif och en dottern 2,5 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Pluggar till hälso-och sjukvårdskurator.
Först efter fyra år av försök remitterades paret till IVF. De påbörjade en behandling med sprutor, äggplock, inseminering samt insättning. Tillsammans med läkare gick de igenom hur behandlingen gått och hur planen såg ut framåt.
– Vi behövde information om hur det såg ut för oss, men vi kände också ett behov av att få avlasta oss emotionellt. I efterhand önskar jag att vi hade fått information om att kuratorer kunde erbjuda samtalsstöd. Det hade betytt mycket då påfrestningen ökade desto längre tiden gick.
Trots att Anna och hennes man fick hjälp visade det sig ändå bli svårt för dem att bli gravida. Det första IVF-försöket genomfördes 2016, men resulterade inte i några ägg som kunde frysas in. 2018 fick de göra en ny procedur som också misslyckades, och det var ungefär då de började förlora hoppet.
– Oron växte och vi började ifrågasätta om vi skulle klara av det. Vi funderade också mycket på hur vi skulle kunna bli föräldrar på andra sätt. Tanken på att det kanske inte skulle bli något barn i vårt liv kändes skrämmande.
Anna blev till slut gravid på naturlig väg
I samma veva började Annas kropp säga ifrån. All förhoppning och kamp blev för mycket att hantera och till slut gick hon in väggen. Under två års tid var hon tvungen att vila, för koppen var helt slut och behövde återhämta sig.
Men det var inte bara det. Även Annas endometrios gjorde att livet sattes på paus. I januari 2020 fick de nämligen beskedet att den blivit värre och läkarna gav paret det värsta tänkbara beskedet.
– Hon sa ”det här går nog inte” och det var första gången vi rasade båda två. Vi båda levde i en period av gemensam uppgivenhet, säger Anna och fortsätter:
– Samtidigt fick vi gå före i kö för vårt sista IVF-försök. Vi hade även börjat tänka på adoption som en annan väg att bli föräldrar. Pappren låg framme för att ringa socialtjänsten angående information om adoption. Vi var rätt vilse båda två.
Visste du att...
Enligt en färsk undersökning genomförd av Kantar Public känner fyra av tio kvinnor i åldern 20-40 år stress inför att skaffa barn. Idag väljer allt fler att försöka få barn senare i livet trots att åtta av tio (79%) känner till att en kvinna är som mest fertil mellan 16 och 25 år. Var fjärde kvinna (24%) tänker ganska eller mycket ofta på sin fertilitet. Fyra av tio kvinnor i åldern 20-40 år känner stress inför att skaffa barn och av dessa uppger nästan hälften ålder som den största stressfaktorn.
Några veckor innan paret skulle påbörja sin sista IVF-behandling började Anna känna sig illamående. Magen blev svullen och hon trodde att det var på grund av endometriosen. Ändå valde hon att ta ett graviditetstest – trots att hon visste att chanserna att det skulle visa positivt var obefintliga.
Men så var det där, plusset de länge längtat efter! Glädjen och hjärtat dansade ikapp.
– Vi stod i badrummet och fattade inte vad det stod på graviditetsstickan. Grät och skrattade hysteriskt. Som om det omöjliga hänt oss och vi vunnit alla vinster på en och samma gång!
Tiden som följde kunde Anna njuta. Graviditeten var snäll och hon kunde leva på som vanligt. Det enda som hon oroade sig för var att endometriosen skulle skapa svårigheter under graviditeten eller förlossningen. Men tack vare ett bra stöd från barnmorskor gjordes det en plan för förlossningen i relation till sjukdomen.
”Jag känner mig ödmjuk inför att bli och vara förälder”
Sammanlagt tog det nio år för Anna och hennes man att bli gravida. 2020 fick de äntligen träffa sin dotter som var så efterlängtad. I dag har dottern hunnit bli två och ett halvt år – en liten, nyfiken och pratglad tjej som älskar att gå till simhallen.
När Anna tänker tillbaka på det som hon och maken varit med om är det svårt för henne att förstå hur det kommer sig att de behövde kämpa så länge. Hon tänker mycket på upplevelsen av kontrollförlust, att hon ville och längtade så mycket – men att kroppen inte svarade. Hur skrämmande det var att allt låg utom hennes kontroll, att det inte gick att styra.
Har du någonsin tänkt att det skulle bli ett problem för dig att bli gravid?
– Nej. Jag tror att jag levt med massa villfarelser om hur enkelt det ska vara. Omkring oss föddes ju många barn och jag hade en föreställning om att det till slut skulle gå, bara vi kämpade lite till, säger Anna och fortsätter:
– Jag upplever det som att jag också saknade kunskap i fertilitetsförståelse. Exempelvis att fönstret för att bli gravid är smalt. Det kändes som en kunskapslucka att jag under den tiden kunde så lite. Att min sjukdom sen skulle bli ett hinder utöver det. Det var en lång process att både förstå och hantera.
Vad skulle du säga att den här erfarenheten gett dig?
– Att jag känner mig ödmjuk inför att bli och vara förälder. Och att det inte är en självklarhet. Jag upplever tacksamhet att få vara med om ett barn, att få se vår dotter växa upp och bli en egen person. Jag är så tacksam för att få vara hennes mamma och dela hennes äventyr, avslutar Anna.
Svårt att bli gravid? Anna ger 3 tips
- Att vara med ”samtidighet”. Om hela livet, alla tankar känslor och beteenden, handlar om resan till ett barn sätter det så stor press på en själv. Att vara med samtidighet är att vara i fertilitetsresan men samtidigt leva. Att ta vara på sig själv, göra sådant som fyller på och att leva ett gott liv samtidigt som resan pågår.
- Du har ingen skyldighet att redogöra för din resa. Du har heller ingen obligation att låta det vara en hemlighet. Ta stöd av dem som känns som de kan hjälpa dig framåt.
- Sök olika vägar för att realisera längtan. Våga se att ett barn kan komma till på olika sätt. Ta stöd i att hantera förlust när det inte blir något barn. Det är inte någons fel när ett barn inte blir till, var snäll mot din kropp och dig själv även när det inte blir som du önskat.
Fertilitetskollen ökar kunskapen om fertilitet
Fertilitetskollen, som Gedeon Richter står bakom, är ett initiativ för att öka kunskapen och medvetenheten om fertilitet. Anna var en av deltagarna som under ett dygn fick träffa andra kvinnor för att tillsammans få dela erfarenheter och sina fertilitetsresor. På plats fanns även psykolog och läkare. Initiativet resulterade i dokumentären Barnlängtan - att längta utan att gå sönder som ska stödja alla kvinnor som känner, eller känt, stress inför att skaffa barn. Mer information hittar du här: fertilitetskollen.com/berattelser.
Foto: Privat