Trebarnsmamman Anna-Carin om att bli skammad för att gå tillbaka till jobbet ”tidigt”
Anna-Carin Abrahamsson bor i Loo utanför Alingsås med man och tre barn. Till vardags arbetar hon som biträdande chef på en secondhandbutik och hon gör även podden Cirkulenterna tillsammans med en kompis där de pratar om hållbart mode.
Som förälder beskriver Anna-Carin Abrahamsson sig själv som kreativ och hon gillar att hitta på saker med barnen. De brukar göra utflykter, läsa, baka och måla tillsammans.
Det här är Motherhoods artikelserie Slutskammat:
Upplevt mom-shaming för att gå tillbaka till jobbet "tidigt"
Barnen är nu ett, fyra och sju år gamla och Anna-Carin Abrahamsson berättar att under de här småbarnsåren har hon fått kommentarer som hon känt varit skammande. Hon tänker främst på när hon skulle börja jobba efter att ha varit föräldraledig med yngsta barnet. Barnet var då 9-månader och pappan skulle ta över föräldraledigheten.
– Många sa till mig, ”det är väldigt tidigt att börja jobba Anna-Carin, ska du verkligen börja jobba så tidigt”. Och från äldre personer fick jag kommentarer som ”på min tid minsann då var vi hemma med barnen tills de började skolan”, berättar Anna-Carin Abrahamsson.
Kommentarerna gjorde att Anna-Carin Abrahamsson började tvivla på sitt eget beslut.
– Även om jag i grunden är trygg i mig själv så började jag tveka. Är jag egoistisk som börjar jobba? Överger jag mitt barn fastän jag lämnar till pappan som också är en viktig anknytningsperson? Med kommentarerna började jag tvivla på mig själv, säger hon.
Men Anna-Carin Abrahamsson landade ändå i att hon var trygg i sitt beslut att gå tillbaka till jobbet efter nio månader. Hon och maken var helt överens om hur de ville ha det i sin familj. Nu var det hans tur att vara föräldraledig.
"Har pappor känt dåligt samvete över att de gått till jobbet när barnen är små?"
– Jag kan bli irriterad på att man ibland lägger mer på mammor. Man lägger större ansvar på mammarollen än papparollen. Att det finns förväntade roller som andra lägger på en om hur man ska vara en bra mamma. Har pappor känt dåligt samvete över att de gått till jobbet när barnen är små?
Viktigt att vara sann mot sig själv
I sitt eget föräldraskap tycker Anna-Carin Abrahamsson att det är viktigt att bottna i den man är.
– Jag tycker det är viktigt att vara sig själv och inte jämföra sig med andra. Att hitta sina egna mammakvalitéer och vara stolt över dem. Om jag hade sagt till mig själv när jag var tonåring att jag skulle bli trebarnsmamma hade jag inte trott på det. Jag hade aldrig sett mig själv som en mamma, för jag tänkte att man skulle vara någon annan personlighetstyp för att vara en mamma. Jag var nog lite rädd för föräldrarollen för jag har tänkt att man måste ge upp sig själv så mycket, att man måste bli någon annan, säger hon.
Blev tryggare i sitt föräldraskap med andra barnet
Men när första barnet kom förändrades bilden av mammarollen. Anna-Carin Abrahamsson kände att hon kunde vara sig själv.
– Jag har känt mig lugn och trygg som förälder, jag trodde nog inte att jag kunde bli sådan. Fast med första barnet var jag nog lite mer orolig och mer mottaglig för vad andra tyckte. Och mer känslig för kritik och råd. Men med varje barn har jag känt mig tryggare och tryggare. Har vi klarat den här fasen förut ska vi nog klara den igen, tänker jag. Som exempel var jag stressad över amningen med mitt äldsta barn, jag kunde inte amma honom och vi kämpade. Jag var stressad och kände skam över att det inte gick. Med andra barnet kände jag att det fick bli som det blir, det går bra ändå.
Vad vill du säga till andra mammor som kan känna mammaskam?
– Hitta tryggheten i dina beslut tillsammans med din partner, vad ni som familj behöver för att må bra. Se till helheten. Jag hade inte varit en bättre mamma för att jag hade stannat hemma och varit bitter för att jag hade missat en jobbchans.
#slutskammat
Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.
Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.
I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den? Här slutar mammaskammen.