En del av

Ann Söderlund opererade sig för förlossningsskada – så mår hon idag

22 apr, 2022
AvHannah Bergroth
Ann Söderlund
Det är aldrig för sent att söka hjälp för en förlossningsskada. När Ann fått sitt femte barn upplevde hon att något var fel i underlivet och några år senare valde hon att operera sig.
– Jag känner mig mycket gladare, säger hon nu snart fyra månader efter operationen.
Annons

Det finns många orsaker till varför man får en förlossningsskada. Oftast upptäcks den i samband med förlossningen, men i vissa fall kan det vara något som dyker upp och blir ett problem ju mer tiden går. Oavsett när det händer har man rätt till att bli tagen på allvar och på så vis få den allra bästa hjälpen.

En förlossningsskada ska ses som vilken skada som helst, menar journalisten och programledaren Ann Söderlund. När hon på sitt Instagram-konto öppet delat med sig av att hon drabbats – och opererat en förlossningsskada – fick hon otroligt många kommentarer av kvinnor som delade med sig av sina erfarenheter och historier.

I tidigare intervjuer har Ann berättat om att hon efter sin sista förlossning drabbades av framfall som påverkade hennes livskvalitet. Hon valde att operera sig – och nu, fyra månader senare, menar hon att hon fått sitt liv tillbaka.

Se också: Förlossningsskador – de fyra vanligaste grader av bristningar

Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningarBrand logo
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

Ann Söderlund har opererat en förlossningsskada – så mår hon idag

Det har fyra månader sedan Ann gjorde sin operation.

Annons

Berätta, vad har du fått för responsen när du berättade om din operation?

– Responsen jag har fått har varit både nedslående, men också hoppfull. Det är så många kvinnor som har hört av sig till mig, med frågor om vart jag har vänt mig och vad jag har haft för symtom, hur man kan få hjälp och hur det känns nu efteråt. Min största insikt med att öppet ha gått ut med den här operationen är att det är så otroligt många som lider i det tysta och som i åratal har kämpat för att få hjälp. Det här är fortfarande frågor som man inte pratar om i Sverige, det är något som man sköter på kammaren – trots att jag tycker att de senaste åren blivit ett mer öppet samtal.

Ann Söderlund
-

Ann Söderlund

Gör: Författare, programledare, journalist och driver podden Inte din morsa tillsammans med Sanna Lundell.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambon Mathias och fem söner, Ossian, 19, Ilon, 17, Dante, 15, Bobo, 7, och Frans, 5.

Följ: @annsoderlund

Hur mådde du efter operationen?

– Jag var förberedd på att det inte skulle vara en dans på rosor, även min läkare sa att det kommer göra ont, särskilt den första veckan. Idag finns det så mycket smärtstillande att tillgå, så smärtan var ändå överkomlig. Jag kunde inte sitta första veckan och det var svårt att gå i trappor, men överlag var jag ändå motiverad och liksom lättad. Och glad över att jag valde att göra operationen och fått hjälp. Det har verkligen förändrat mitt liv.

Annons

Du berättar att du hade ont första tiden. Finns det något du vill säga om själva rehabiliteringen?

– Hmm, det jag kan säga är att det inte varit så mycket information kring rehab. Jag har en kompis som gjorde en liknande operation ungefär samtidigt och hon fick remiss till ett rehabilitionscenter där de skulle gå igenom hur hon skulle kunna börja träna bäckenbottensknip. Det finns rehab och man kan få hjälp, men det handlar mycket om hur det känns och ens egen upplevelse. Att knipa, andas rätt och försöka undvika stress påverkar bäckenbotten. Mitt tips är att man jobbar aktivt med att leva ett så bra liv som möjligt.

På Instagram har Ann skrivit en hel del om sin operation, bland annat frågar hon sig vem som är ansvarig för att lära ut om förlossningsskador.

Annons

Något annat du tänker är viktigt?

– Jag fick höra att jag skulle vara noggrann med knipövningar och träna upp musklerna. Innan operationen var det svårt eftersom min bakre slidvägg hade gått av, det fanns inget knipa med om man säger så.

När började du känna dig som vanligt?

– Efter några månader. Kroppen behövde vänja sig vid det nya underlivet, men jag måste ändå säga att det hela tiden kändes bra. Nu har det gått några månader och jag känner mig mycket mer rörlig än innan. Jag känner mig stolt över att jag faktiskt tänkte på mig själv och jag är glad att jag gjorde den här operationen, det har nämligen påverkat andra saker i mitt liv. Det har gett fina ringar på vattnet.

På vilket sätt?

– Det är roligt att ha sex igen! Men en annan sak är att jag förut sprang runt och trodde att jag skulle tappa ut livmodern, nu är det inte så. Ja, jag känner mig rörlig, har lättare få orgasm och behöver inte springa på toa när jag blir kissnödig.

Annons

Finns det något som du upplevde som extra jobbigt?

– Ja, direkt efter operationen var jag förstoppad. Att gå på toa första gången var hemskt. Jag stod upp och skrek, men i det stora hela var det en petitess.

Vad skulle du säga är det bästa med att du gjorde operationen?

– Att jag inte behöver känna den där tyngdkänslan. Sen är det självklart härligt att sexlivet blivit bättre, det var en kamp förut. Min allmänhälsa har blivit så mycket bättre. Jag kan träna och leva som vanligt och jag känner mig gladare, lite som jag var innan.

Fint. Vad vill du säga till den som lider av en förlossningsskada?

– Ge inte upp! Alla har rätt att leva sitt bästa liv. Ta reda på information och sök rätt hjälp.

Förlossningsskador – en artikelserie av Motherhood och MåBra

Att föda barn är en omvälvande upplevelse och innebär att både livet och kroppen förändras. Men vad gör man när smärtan finns kvar och förändringarna blir ett hinder i livet? Med artikelserien Förlossningsskador vill MåBra och Motherhood lyfta ett område där både vården och födande kvinnor vittnar om behov av mer kunskap. Här kan du läsa mer om forskningens framsteg, rätten till hjälp och vad du själv kan göra om du misstänker att du drabbats.

Läs mer här

Foto: Privat

Annons