En del av

7 sätt att undvika att bränna ut dig som mamma

13 okt, 2020
AvJohanna Bengtsson
Känns allt annat viktigare än ditt eget mående? Då är det extra viktigt att just precis nu stanna upp och fokusera på dig själv. Vi visar hur.
Annons

Att axla rollen som mamma kan stundtals (somliga dagar konstant) vara utmattande. Väskor ska packas och munnar ska matas.

Ja, din egen också!

Det är lätt att placera sig själv längst ner på prioriteringslistan, samtidigt som titeln ”familjens projektledare” står högst upp. Att drabbas av utmattningssyndrom kan hända vem som helst, även mammor. Utmattningssyndrom, i folkmun även kallad utbrändhet, innebär kroppsliga och psykiska besvär som uppstår efter långvarig stress eller andra svåra påfrestningar.

För att undvika att drabbas behöver du ibland stanna upp och prioritera ditt eget mående. Här listar vi sju saker som kan hjälpa dig att undvika att bli utmattad som förälder.

1. Lita på din magkänsla

Vilka kläder ska bebisen ha för att inte frysa? Vilken förskola är bästa valet? Vad ska tioåringen ha med sig för matsäck på skolutflykten? Som mamma matas du konstant av beslut, vilket är utmattande i sig.

Annons

Därför vill vi påminna dig om att du som mamma vet bäst vad som passar just ditt barn. Lita på din instinkt, gå på magkänslan och välj det första bästa som du får en bra känsla av. Det besparar dig både tid och beslutsångest.

2. Stanna upp - om så bara 5 minuter

Det finns mängder av forskning som visar att meditation och yoga har en positiv inverkan mot stress och ångest. Vi människor har dock en förmåga att göra saker som allra minst, när vi behöver dem som mest.

När barnet somnat efter en lång dag väntar disken, tvätten eller i bästa fall sappande framför tvn (följt av att somna med fjärrkontrollen i handen, off course). Hjälper dessa handlingar din utarbetade kropp och hjärna i längden? Troligtvis inte.

Gör för vana att investera minst fem minuter av din tid till att meditera, göra några lätta yogarörelser eller lägg dig ner och djupandas.

3. Berätta hur du känner

”Alla andra verkar klara mammalivet galant, så vem är jag att klaga?”

Annons

Tro oss, vi kämpar alla med våra egna fighter och att vara mamma är inte alltid en dans pårosor. Om du öppnar upp och berättar hur du faktiskt känner, ska du se att du inte är ensam.

Ring en vän och prata av dig, ventilera hos din partner eller kassörskan på ica om du så vill, men undvik framför allt att vara tyst och låta stressen växa inom dig.

4. Avlasta din tunga ryggsäck

Det är okej att be om hjälp. Behöver du höra det igen? Det är okej att be om hjälp.

Investera i en städfirma en gång i veckan eller fråga systerdottern om hon kan passa barnen då och då. Det är okej.

Du kommer att tacka dig själv för att du tog hjälp innan det var för sent.

5. Fokusera på allt du har gjort

Det är lätt att låsa fast vid onda tankar när sömnbrist och stress hägrar. Du hann inte med att förbereda mellis till morgondagen eller att tvätta de nedspydda tröjorna.

Men vet du vad? Du hann med en massa annat!

Gör för vana att reflektera över, eller skriva ned vad du faktiskt har gjort idag. Det kan vara allt från att du lyckades få i din bebis mat, till att du hann vila fem minuter medan treåringen lekte ensam.

Annons

6. Schemalägg din egentid

Nej, med egentid menar vi inte ett snabbt toabesök med konstanta knackningar på dörren. Vi pratar om tid för återhämtning, då du verkligen hinner varva ner och fokusera på dig själv. Hur mår du? Vad behöver du just nu för att må bra? Detta är tid och frågor som oftast prioriteras bort, men som är viktiga för att du ska orka.

Kanske kan du och pappan till barnet få var sin dag, kväll eller timme för egentid varje vecka?Att schemalägga tid för dig själv, gör inte bara att den blir av, utan skapar också möjlighet för andra att respektera din planerade tid.

7. Träffa en psykolog

Om du känner en konstant stress och har svårt att komma ner i varv bör du överväga att prata med en psykolog. Eller varför inte prata av dig i förebyggande syfte? Du behöver faktiskt inte vara under isen för att ha ”rätt till” en psykologtid.

Ja, psykologtimmar är dyrt. Men om devisen ”glada föräldrar ger glada barn” stämmer, så är det väl investerade pengar.

Foto: TT

Annons