7 saker sexterapeuterna vill att vi föräldrar ska veta
Det ligger verkligen ingen skam i att glädjen och närheten i relationen till din partner får stå tillbaka lite för alla måsten i vardagen. Från att det bara varit du och din partner är det nu fler liv som kräver omvårdnad.
Det är helt klart utmanande att hålla liv i relationen samtidigt som man har småbarn. Men sex- och parterapeuterna Esther Perel, Daphne de Marneffe, Wendy Talley, Sari Cooper och Emily Nagoski vill verkligen inte att vi är så hårda mot oss själva och varandra.
Det här önskar de att alla föräldrar vore medvetna om.
Se också: Sexologen Kalle Norwald om begreppet "snälltolka"
1. Det är helt normalt att inte orka – var snäll mot dig själv
Att få till intimitet och kvalitetstid med din partner kan vara riktigt svårt när du är trött och har barn. Det är helt förståeligt att det inte blir prioriterat. Sömn är ett behov som biologiskt vinner över sex, till exempel.
Dessutom måste det här ses på i relation till att sexlusten naturligt förändras hela tiden under livet ändå. Det finns massor av saker, inte bara barn, som får oss att både tappa lust och missta den helt – det är helt normalt.
2. Kontraproduktivt med höga krav på varandra
När du först drogs till din partner så grundade det sig förmodligen på karisma, kemi och kroppsspråk.
Vid långvariga förhållanden är det lätt att man har som krav på sig själv och den andra att man ska känna den där sexuella spänningen fortfarande – utöver att man önskar trygghet, gott föräldraskap, hushållsskötsel med mera av varandra.
Det är höga krav att ha på en annan människa och på sig själv, speciellt med allt nytillkommet runtomkring. Allting blir så mycket enklare om ni bara kan acceptera att ni har andra förutsättningar nu, det är helt okej.
3. Viktigt vårda relationen – behöver inte vara storslaget
Det är viktigt att vårda er relation även om du helst vill lägga allt vad sex heter på hyllan tills barnen vuxit upp. Om ni inte rår om varandra så finns risken att ni glidit ifrån varandra ordentligt den dagen barnen flugit ut och ni måste se på varandra igen som någon annan än en förälder.
Det allra viktigaste ni inte får glömma är kommunikationen, att prata om allt mellan himmel och jord. Även att bara röra varandra lätt, kyssas, massera eller kramas lite då och då gör under för välmåendet och närheten.
4. Att bara finnas där för varandra kan väcka oväntad lust
Som förälder är det svårt att bara koppla bort alla måsten och den ständiga oron över att göra fel, vilket gör det svårt att njuta av sex. Men om du och din partner i stor grad känner med varandra, lyssnar och avlastar kan det göra stor skillnad.
Helt plötsligt kan ni råka snubbla över en nyfunnen sexlust! Men även om så inte sker så är det ingen fara, det är fantastiskt att ni rår om varandra på andra sätt.
Ställ er frågan ”hur går det med att hålla alla lyckliga?” mellan varven. Frågan ska syfta till samarbete och kommunikation.
5. Tid med enbart varandra är underskattat
När vi bokar semestrar så brukar själva planeringen vara en stor del av det roliga, eller hur? Att planera för intimitet och sex kan vara en fin väg att få in det i vardagen.
Fundera kring hur ni ska göra för att locka undan barnen om ni inte har barnvakt och vad ni ska göra när de är iväglurade framför en film eller liknande.
Att smida en plan för att få vara ensamma är en smart investering i relationen. Går det inte som planerat, har ni alla fall haft planeringen ihop!
6. Du är fortfarande lika attraktiv
Många mammor känner sig inte lika bekväma i sina kroppar efter att de fått barn och oroar sig över att partnern inte ser på dem som lika attraktiva längre. Men det är sällan sant.
Det är ju faktiskt på riktigt en helt fantastisk grej ni åstadkommit tillsammans (ett eller fler barn!), om något brukar det höja attraktionen.
Ta aldrig saker för givet, kommunikation är nyckeln. Tala ofta och mycket om önskningar, fantasier och rädslor – rörande sex, relationen och helt andra saker.
7. Lång sexpaus kan föra er närmre varandra
Det är otroligt vanligt att ni har olika sexlust och önskningar när det kommer till intimitet. Om ni tycker att det är jobbigt så är ett tips att sluta ha sex i cirka tre månader, ja faktiskt!
Det kan låta kontraproduktivt men på det sättet får personen med högre lust en större förståelse för all annan intimitet i vardagen, som de där strykningarna över armen, spontana pussarna eller underbara blickarna.
Samtidigt som personen med lägre lust kan släppa all press när det kommer till sex och kanske gradvis får lust att bygga upp intimiteten ännu mer igen utan att känna den där skyldigheten till sex som så lätt infinner sig.
I slutändan så handlar det ju faktiskt inte om hur ofta man har sex utan om hur mycket ni faktiskt njuter av det när ni väl har det!
Källa: Parents
Foto: TT