5 år sedan terrordådet på Drottninggatan: 5 saker som enade svenska folket
Alla minns var de befann sig när terrorn slog till mot Stockholm.
Der var på fredagen den 7 april 2017 som en lastbil rammade människor som gick längs Drottninggatan i hjärtat av Stockholm.
Färden slutade med att fordonet kraschade in i Åhléns varuhus.
Totalt avled fem personer efter attentatet. Många skadades, flera allvarligt. Den misstänkte gärningsmannen – Rakmat Akilov – greps en kort tid efter dådet. Han dömdes till livstids fängelse och sedan livstids utvisning för brottet.
Se även: Jeanette förlorade dottern Ebba i terrorattacken på Drottninggatan
Terrorattentat har beskrivits som Sveriges motsvarighet till 11 september i USA. En händelse som sände chockvågor genom en hel nation. Men genom landssorgen skymtade det också fram handlingskraft som visade att vi inte tänkte vika oss för terrorn.
Tvärtom. Vi ville visa att godheten och medkänslan alltid kommer vara större än hatet och viljan att förstöra våra öppna samhällen.
5 saker som visar att vi stod enade
1. Blomsterhavet
Trappan på Sergels torg fylldes med blommor från allmänheten som ville visa sin sympati med människorna som fick sätta livet till. Även ljus tändes på platsen. Det sattes även upp post it-lappar med handskrivna meddelanden till offren.
2. Kärleksmanifestationer
Redan dagen efter terrordådet samlades människor för att visa att våldet inte skulle segra över kärleken.
Det var Södermalmsbon Damon Rasti som hade bestämt sig för att samla stockholmarna i en kärleksmanifestation på Sergels torg. "Vi kan inte leva rädda", sa han till tidningen Mitti.
Över 45 000 människor kom på söndagen.
Även polisen fick ta emot blommor från allmänheten.
3. Man sjunger Amazing grace
På onsdagen den 13 april låg blommorna kvar på Sergels torg. Det fylldes ständigt på med nya buketter. Då ställde sig en man för att sjunga låten Amazing grace på ett sätt som fick de flesta att leta efter näsduken.
Sången filmades och finns att se på Youtube. Se det ovan.
4. Folk skjutsade i skytteltrafik
Terrordådet lamslog kollektivtrafiken i Stockholm. Många visste inte hur de skulle ta sig hem från sina arbetsplatser. Tiotusentals blev strandsatta. Men inom kort uppstod en mängd olika initiativ som erbjöd lösningar.
"Någon som behöver skjuts som är runt Fridhemsplan? Finns 3 platser i bil, åker till midsommarkransen o runtom" skrev en användare på Twitter.
Stockholmare öppnade också upp sina hem.
"Om någon befinner sig i city och ej kan ta sig hem, är ni mer än välkomna hem till oss. Vi bor nära Karlaplan", skrev en annan person på Twitter.
5. Medicinsk personal tvekade inte – kom in självmant
Så fort det stod klart att människor hade skadats på Drottninggatan, strömmade läkare och sjuksköterskor till för att erbjuda hjälp. Ledig personal tog sig till Stockholms stora sjukhus.
– Beredvilligheten var enorm. Från hög till låg – alla ville hjälpa till. ”Jag finns, vad ska jag göra” var en inställning som gick igenom hela organisationen”. Det var inte få som hörde av sig – det var en hel skock, berättade Mats Beckman, funktionsenhetschef för akut och trauma på Karolinska Universitetssjukhuset, för tidningen Sjukhusläkaren.
I samma artikel berättade Ellinor Linde Blidegård, beredskapssamordnare på Södersjukhuset, att personal även agerade chaufförer för patienterna som inte kunde ta sig hem.
– Det var läkare, sjuksköterskor och även administrativ personal som gick ihop och skapade nästan en taxiverksamhet för att hjälpa patienterna härifrån. Det här är inget som framgår av våra planer utan det uppstod spontant – det var ett otroligt fint engagemang. När det värsta hände fungerade det som bäst.
Se även: Det här är PTSD