12 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
Minns du också tillbaka på tiden då ett kalas varade max tre timmar, och varenda sekund var fullproppad med roliga lekar, höga skratt och framförallt – god mat?
Oftast var det så i alla fall! För visst fanns det klasskompisar som bjöd på mindre lyckade rätter...
Här är vad vi alla åt på 90-talets olika barnkalas.
Kokt korv med bröd
Klassikern nummer ett var kokt korv med bröd. Vi skulle uppskatta att 90 procent av kalasen på just 90-talet bjöd på varmkorv med bröd. Det mest spännande med det var att olika föräldrar köpte hem olika korv. Ibland var det Bullens varmkorv, ibland var det Denniskorv. Gott var det hur som helst.
Stekt hamburgare med bröd
Någon enstaka gång fanns det en klasskompis, till exempel någon ur det ”coola” gänget, som spexade till det och bjöd på stekta fryshamburgare med bröd. En lyx ändå får vi lov att säga!
Lyxvarianten: McDonaldskalas
En ännu lyxigare variant var att ha sitt kalas på McDonald’s. Alla barn fick då följa med in i restaurangköket och titta på medan den som fyller år tillagade sin egen hamburgare med valfritt antal tillbehör. Sedan fick gästerna och födelsedagsbarnet gå tillbaka till bordet i restaurangens kalashörna och äta varsin Happy Meal.
Spagettikorv/mumiekorv
Om en unge fyllde år på hösten kunde det hända att dennes kalas omvandlades till en Halloweenfest. Då stod ”läskiga” maträtter som spagettikorv eller mumiekorv på menyn.
Pulvermos
Ibland ville föräldrarna (oftast inte barnen) variera tillbehören och slevade upp pulvermos på papptallriken istället för korv- eller hamburgerbröd. Det fick väl gå bra men kändes inte alls lika festligt.
Pastasallad
Lite längre upp i åldrarna, typ när någon fyllde 11 eller 12, så var det dags att försöka bjuda på ”vuxnare” mat. Då dukades det fram pastasallad… som ingen tyckte om.
Big Pack-glass
Om någon fyllde år på en skoldag fick de lov att ta med och bjuda på glass på fritids. Då var det ett paket Big Pack som gällde, gärna i flera olika smaker så som päron/vanilj/jordgubb, eller choklad/vanilj/banan.
Marängsviss
När en stor skål med marängsviss ställdes fram på kalasbordet visste man att man behövde kasta sig på den. De som var sist ut att ta efterrätt fick mest en smält sörja att gegga i.
Läskbål
Det kändes som kalas när någon slevade upp fruktbål med soppslev ur en stor skål och öste ned den i en plastmugg som svämmade över, och hela handen dränktes av klibbig saftblandning, och alla andra stod i kö och väntade på sin tur...
Fruktsallad
Föräldrarna var med stor sannolikhet uppvuxna på 70-talet från vilket de hämtat sin egen favoritdessert, fruktsallad. Barnen skulle väl inte ha det sämre tjugo år senare på sina kalas? Ehm. I bästa fall var det färsk frukt, i annat fall konserverad.
Gino med glass
Lite bättre var det då när fruktsalladen hade piffats till med smält vit choklad. Gino med glass var en efterrätt som gick hem även hos ungarna.
Godispåse från fiskdammen
Innan det var dags att runda av och bli upphämtad av sina egna päron från det sockerstinna kalasandet, behövde fiskdammen avklaras. Hade man tur var födelsedagsbarnets föräldrar av sorten som hade packat ned riktigt godis i påsarna, och inte clementiner eller russin.
Foto: TT, GB Glace