En del av

Vändningsförsök vid sätesbjudning – så går det till

02 feb, 2021
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
vändningsförsök vid sätesbjudning
Ett vändningsförsök ska varken göra ont eller kännas jobbigt. Här förklarar vi vad sätesbjudning innebär och vad som händer om barnet inte vänder sig.
Annons
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i komaBrand logo
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i koma

Mot slutet av graviditeten ligger 97 procent av alla barn med huvudet nedåt, men några få barn ligger med stjärten neråt i livmodern. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. Om bebisen ligger i säte eller i tvärläge vid kontroll på barnmorskemottagningen får ni en tid för vändningsförsök.

Vändningsförsök brukar göras av en läkare på förlossningsavdelningen. Det brukar fungera bäst med vändningsförsök i vecka 35 till 37, men det kan även fungera senare. Ju tidigare läkaren gör försöket, desto lättare går det, men då kan bebisen också lättare vända sig tillbaka. Ungefär hälften av vändningsförsöken lyckas. Då kan barnet födas med huvudet först, vilket räknas som säkrast – och det är därför man gör vändningsförsök.

Annons

Förberedelser inför vändningen

Först känner läkaren med händerna utanpå magen hur bebisen ligger. Sedan undersöker läkaren barnets position med hjälp av ultraljud. Hen kontrollerar också bebisen hjärtljud.

Sedan får du som är gravid en venkateter, en liten tunn plastslang, insatt i ett blodkärl i handen eller i armen. Genom den får du ett läkemedel som gör att livmodern slappnar av. Läkemedlet kan göra att man känner sig varm och darrig. Det är också vanligt att få hjärtklappning. Läkemedlet är ofarligt både för dig och ditt barn och biverkningarna går snabbt över.

Så går ett vändningsförsök till

För att vändningen ska gå så lätt som möjligt ligger man på rygg på en brits där huvudändan lutar lite neråt. Läkaren lägger sina händer på din mage, lyfter upp bebisen stjärt och för huvudet neråt så att barnet gör som en kullerbytta och vänder sig. Barnet ska följa med runt ganska lätt utan att det gör ont.

Annons

Du känner bara ett bestämt tryck från läkarens händer, men under en kort stund kan det kännas obehagligt. Prata gärna med läkaren om hur det känns. Vändningsförsöket tar vanligtvis bara några minuter.

barn som ligger i säte
Ett vändningsförsök kan kännas obehagligt, men ska inte göra ont.

Efterkontrollen

Efter vändningsförsöket kontrollerar läkaren bebisens hjärtljud igen. Ibland får man vara uppe och gå ett tag innan läkaren gör ett ultraljud för att kontrollera om barnets huvud ligger kvar nedåt.

Hela besöket tar vanligtvis upp till två timmar. Om vändningsförsöket lyckas, fortsätter sedan graviditeten som vanligt med regelbundna besök på barnmorskemottagningen.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

När vändningen inte fungerar

Vid ungefär hälften av vändningsförsöken går det inte att vända barnet. Då kan det hända att du får komma tillbaka för ett nytt försök. Om det inte fungerar då heller så kommer barnet att födas i säte eller med hjälp av kejsarsnitt.

Du kommer att få prata med en läkare om vad som passar dig och din kropp bäst. Läkaren berättar om vilka möjligheter och risker som finns och vad som blir bäst och säkrast, både för dig som föder och för barnet. Här kan du läsa mer om planerat kejsarsnitt och hur en sådan operation går till.

Foto: TT
Källa: 1177 - Vårdguiden, Birgitta Skarlöf i LWK-podden

Annons