En del av

Smärtlindring vid förlossning – allt du vill veta om de olika metoderna

09 mar, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
Kvinna på förlossningen använder lustgas
Tankarna kring smärtlindring är många under graviditeten. Hur mycket smärta kommer jag kunna hantera under förlossningen och vilken typ av smärtlindring passar mig? Här är guiden till de vanligaste metoderna.
Annons
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningarBrand logo
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

Tens, epidural, sterila kvaddlar... Bara benämningarna känns förvirrande. Då kan det vara skönt att få en snabb sammanfattning och kika på vad andra mammor väljer. Här är de vanligaste metoderna för smärtlindring under förlossningen.

Lustgas som smärtlindring

Över 80 procent av alla förstföderskor provar lustgas. Av dem som testat bildas ofta två läger: antingen älskar man effekten eller så tycker man ruset känns obehagligt. Lustgasen andas man in genom en mask och personalen på bb reglerar hur hög dos du får. Gasen påverkar hjärnan så att du slappnar av och inte upplever smärtan lika stark.

Ryggbedövning/epidural som smärtlindring

Epidural, eller ryggbedövning som den också kallas, är den metod som lindrar smärta mest effektivt. Mer än hälften, (56,2 procent) av alla förstföderskor får epidural. Den blockerar smärtimpulsernas väg till hjärnan – hjärnan får helt enkelt inte veta att det gör ont. Epiduralen, som består av ett lokalbedövande och ett smärtstillande medel, läggs av en narkosläkare mellan två ryggkotor. Det vanligaste är att få ryggbedövningen när värkarbetet har kommit igång ordentligt.

Annons

Bad och dusch som smärtlindring

Något som blir allt mer vanligt är ett varmt bad, eller en dusch som lindring under förlossningsarbetet. Värmen känns avslappnande och dämpar smärtan. I ett bad kan även tyngdlösheten göra det lättare att hantera smärtan. Det finns idag badkar på alla förlossningsavdelningar i Sverige. En del väljer också att ligga kvar och föda fram barnet i vattnet.

Bäckenbottenbedövning som smärtlindring

Bäckenbottenbedövning (pudensblockad) är en bedövning som kan användas mot slutet av förlossningen när du är helt öppen. Den bedövar i bäckenbotten vid slidöppningen under utdrivningsskedet. Den passar också bra om du behöver sys efter förlossningen, eller om läkaren behöver använda sugklocka.

Lokalbedövning som smärtlindring

Lokalbedövning (infiltration) är också en bedövning i slidan eller mellangården som ges genom en spruta efter förlossningen om mamman behöves sys eller undersökas. Den kan också ges innan barnet fötts för att minska smärta i mellangården när barnet är på väg att födas fram.

Annons

Tens som smärtlindring

Tens är en förkortning av transkutan elektrisk nervstimulering. Behandlingen utgår från små plattor som sätts på huden i ländryggen eller ljumskarna. Tens-apparaten skickar elektriska impulser till nerverna under huden vilket gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och att smärtsignalerna blockeras. Behandlingen gör inte ont men du kan känna muskelryckningar och att det pirrar i huden. Tens kan användes både inför, under och även efter förlossningen om du har svåra eftervärkar.

Sterila kvaddlar som smärtlindring

Sterila kvaddlar innebär att barnmorskan sprutar in små mängder sterilt vatten i huden på mammans rygg eller längs med hennes blygdben. Injektionen sätter fart på kroppens egen smärtlindring. De tar också uppmärksamheten från själva förlossningssmärtan. Sterila kvaddlar kan användas under hela öppningsskedet.

Akupunktur som smärtlindring

Akupunktur, med ursprung inom kinesisk medicin, blir allt vanligare inom den svenska förlossningsvården. Behandlingen går till genom att ett antal tunna, sterila nålar sticks in i muskler, senor eller bindväv. Nålarna placeras i så kallade akupunkturpunkter. Akupunktur kan användas som smärtlindring under hela öppningsskedet.

Foto: TT
Källa: Vårdguiden och Socialstyrelsen

Annons