En del av

Allt du vill veta inför första mötet med barnmorskan – så går det till

27 jan, 2021
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
Första mötet med barnmorskan på MVC
Du är gravid, grattis! Nu väntar en rad olika kontroller för att kika så att allt är okej med dig och bebisen. Här förklarar vi hur MVC fungerar och hjälper dig att förbereda dig inför första mötet med barnmorskan.
Annons
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barnBrand logo
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn

När man blir gravid är bland det första man ska göra att anmäla sig till mödravården för ett inskrivningssamtal. Beroende på var i landet du bor brukar den första träffen med barnmorskan ske mellan gravidvecka 6-12.

Vid inskrivningssamtalet, som tar mellan en timme till en och en halv timme, är det bra om ni båda föräldrar kommer tillsammans. Ni får för första gången träffa den barnmorska som ska följa er under graviditeten och det finns möjlighet att ta upp alla frågor som rör graviditeten.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Så fungerar mödravården i Sverige

Svensk mödravård (MVC) är gratis och frivillig. 99 procent av alla kvinnor utnyttjar den förmånen. Det är landstingen och regionerna i Sverige som ansvarar för mödravården och därför kan tillgängligheten och servicen se lite annorlunda ut runt om i landet. I många regioner finns idag möjlighet att välja mellan privat eller offentlig mödravård.

Första träffen med barnmorskan

I vissa regioner träffar du barnmorskan tidigt för ett första inskrivningssamtal där ni bara pratar. Sedan träffar du barnmorskan igen på inskrivningssamtal nummer två, där ni tar olika prover. I andra regioner hålls ett enda samlat inskrivningsmöte där ni både pratar och tar prover samtidigt.

Såhär går det första besöket och inskrivningen till:

  • Barnmorskan kommer att fråga dig om din hälsa och dina kostvanor, om rökning, eventuell medicinering, alkohol och om arbets- och familjeförhållanden.
  • Ni kommer att prata om era förväntningar kring graviditeten, förlossningen och föräldraskapet.
  • Du tar blodprov och urinprov. Det som testas är bland annat: blodgruppering, röda hund, syfilis, HIV, hepatit, järnvärde och järnreserv samt om du har protein i urinen som kan vara ett tecken på urinvägsinfektion eller nedsatt njurfunktion.
  • Du väger dig.
  • Barnmorskan beräknar ett förväntat förlossningsdatum utifrån din senaste mens.
  • En journal upprättas. Alla uppgifter nu och framöver förs in i en MVC-journal som följer dig hela vägen fram till förlossningen. Så att all information om dig ska finnas samlad.
  • Under det här besök blir du också erbjuden information om fosterdiagnostik. Så som ultraljud, KUB och NIPT. Här kan du läsa mer om KUB och NIPT.
Gravid kvinna pratar med barnmorska
Passa på att ställa alla de frågor du har under träffen med barnmorskan. Kom ihåg att inga frågor är dumma! Våga berätta vad du tänker på eller oroar dig kring.

När träffar jag barnmorskan igen?

Ofta kan det vara ett ganska stort hopp mellan inskrivningen och nästa besök hos barnmorskan. Ibland träffar man inte barnmorskan igen förrän efter man har gjort rutinultraljudet och det kan då innebära någonstans mellan vecka 16 och 22. Barnmorskan börjar då kontrollera hur livmodern växer. Med ett vanligt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva så att det går att följa utvecklingen.

Annons

Hur ofta ska jag gå till barnmorskan?

Hur ofta man går till barnmorskan beror på om du tillhör en normalgrupp eller en riskgrupp.

Om du tillhör en normalgrupp går du bara en gång var tredje-fjärde vecka, och oftare om du har en riskgraviditet. Ju längre gången du är desto tätare blir det mellan besöken. Efter vecka 36 brukar de flesta gå varannan vecka fram till vecka 40. Efter vecka 40 varje vecka och efter vecka 41 så får man ibland gå så ofta som varannan, var tredje dag.

Kom ihåg! Du får byta barnmorska

Tänk på att du kan byta barnmorska om det inte känns bra efter första träffen eller under graviditeten. Ni kommer att ha en tät kontakt framöver och det är viktigt att det är en person som du känner att du kan få förtroende för och kan ställa alla dina frågor till. Prata med andra gravida eller småbarnsföräldrar runt omkring dig för att få tips och råd på andra bra mödravårdscentraler om du inte är nöjd.

Foto: TT

Källa: Birgitta Skarlöf - LWK-podden, 1177 - Vårdguiden

Annons