Så går ett planerat kejsarsnitt till – från start till mål
I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt. Alla kvinnor har olika anledningar till att genomgå ett kejsarsnitt. Antingen sker det under planerade former, eller kan komplikationer uppstå under en vaginal förlossning som gör att kejsarsnitt blir enda utvägen.
Orsaker till planerat kejsarsnitt
Ett planerat kejsarsnitt beror oftast på en eller flera saker:
- Barnet ligger med stjärten nedåt i livmodern i så kallad sätesbjudning. Det har inte hjälpt med vändningsförsök.
- Du som är gravid har fått havandeskapsförgiftning.
- Du väntar tvillingar (eller fler) och graviditeten har varit komplicerad.
- Moderkakan sitter i vägen där barnet ska komma ut. Det kallas också föreliggande moderkaka.
- Du som är gravid har stark förlossningsrädsla.
- Tidigare skador eller operationer.
- Du som är gravid har trångt bäcken.
- Barnet i magen bedöms vara stort.
Förberedelser inför planerat kejsarsnitt
Om ni har fått en tid för ett planerat kejsarsnitt har ni fått hem papper med instruktioner om hur du ska förbereda dig. Det är väldigt viktigt med hygien inför en operation och du kommer därför att få duscha både kvällen innan och samma morgon med en speciell tvål och bädda rent i sängen innan du lägger dig kvällen innan.
Du kommer inte få äta eller dricka sex timmar innan operation. Man ska också ta av alla smycken, piercingar och nagellack. Kan du inte ta av exempelvis en ring så kommer den att klippas upp, så ett tips är att lägga tid på att få av sig värdefulla smycken innan operationsdagen. Glöm inte att ta med den klassiska BB-väskan med saker.
Bedövning och dropp
När du, och den person som eventuellt är med dig vid förlossningen, kommer fram byter ni om till sjukhusets kläder och låser in era tillhörigheter. Barnmorskan följer er till operationsavdelningen där ytterligare operationsförberedelser sker. Till exempel kommer du att få dropp för vätska och läkemedel, varpå anestesiläkaren lägger ryggbedövningen. När den är lagd sätter barnmorskan en kateter i din urinblåsa. När bedövningen har kontrollerats inleds operationen.
Planerat kejsarsnitt – så görs operationen
Det kan vara flera läkare, barnmorskor och vårdpersonal som är med i rummet under ett kejsarsnitt. Närstående brukar få sitta vid huvudändan av operationsbordet. En sjuksköterska tvättar med bakteriedödande medel och klär in magen i sterila operationsdukar. Hen sätter också upp en skärm som gör att du inte ser magen. Läkaren gör ett snitt och när magen och livmodern öppnats, lyfter läkaren ut barnet.
Moderkakan sitter fortfarande fast inne i livmodern. Den brukar lossna när läkaren drar lätt i navelsträngen. När moderkakan har lossnat lyfter läkaren ut den ur magen. Innan läkaren börjar sy ihop operationssåret kontrollerar hen att livmodern drar ihop sig ordentligt. Ibland behövs extra läkemedel för att den ska göra det.
Direkt efter operationen
Ett kejsarsnitt tar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme. Tiden från att operationen börjar tills att barnet föds brukar sällan vara mer än tio minuter. Barnmorskan tar emot barnet när det föds och i de flesta fall kan barnet ligga på ditt bröst medan operationen slutförs. Första barnskötning och vägning sker inne på operationsrummet nära dig och din närstående. När operationen är slutförd kommer du, närstående och bebisen att vara på uppvakningsavdelningen under cirka två timmar. Där kontrolleras ditt blodtryck, att du inte har ont och att du inte blöder mer än normalt.
Eftervård på sjukhuset
Vårdtiden är planerad till två dygn. Det är viktigt att komma upp ur sängen så fort man orkar, helst redan operationsdagens kväll. Personalen finns då med som stöd. Förbandet avlägsnas vid hemgång och såret inspekteras – du får även råd om hur du kontrollerar själv hemma. Smärtlindring ges enligt schema men individualiseras vid behov. Urinkatetern tas efter ca 12-24 timmar, därefter är det viktigt att du dricker mycket, du bör kissa inom 3-4 timmar efter borttagandet av katetern.
När du gjort planerat kejsarsnitt – så funkar eftervård i hemmet
Räkna med att du är tröttare än du tror de första dagarna hemma. Du har förlorat mer kondition jämfört med vid en vaginal förlossning. Börja med korta promenader, använd barnvagnen som stöd. Öka på i din egen takt. Du bör inte bära eller lyfta tungt de första fem veckorna. Efter sex-åtta veckor då du varit på efterkontroll på MVC brukar man kunna börja med lite lättare gymnastik.
Operationen gör att du förlorar styrka i bukmusklerna då du inte kunnat använda dessa på vanligt sätt. Det är normalt att det stramar och gör lite ont i såret upp till 10-12 veckor efter operationen. Känseln runt ärret blir påverkad och du kan ha domningskänsla eller obehag vid beröring ett år eller längre tid efter operationen.
Andra typer av kejsarsnitt
Om man planerar en vaginal förlossning, finns ändå alltid risken att komplikationer sker och man behöver göra ett kejsarsnitt. Man brukar prata om akut kejsarsnitt och urakut kejsarsnitt. Här förklarar vi vad det innebär.
Akut kejsarsnitt
Om inte förlossningen går framåt, om man märker att barnet eller mamman inte mår bra eller orkar längre, är ofta ett akut kejsarsnitt den bästa lösningen för att plocka ut barnet. Ansvarig läkare fattar beslutet i samråd med de blivande föräldrarna. Omkring åtta procent av alla födslar görs med oplanerade kejsarsnitt efter att förlossningen startat. Det här är idag inget konstigt, man rullas iväg till en operationssal, får ryggbedövning om det finns tid och kan ta emot barnet när det är ute. Stödpersonen får vara med så länge den födande är vaken.
Urakut eller omedelbart kejsarsnitt
Om det skulle vara omedelbar fara för ditt eller barnets liv kommer man göra ett urakut kejsarsnitt för att plocka ut bebisen så fort som möjligt. Det här händer mycket sällan och beror främst på att man märker att barnet har syrebrist. Det kommer inte att finnas tid för förberedelser och att vänta på att en bedövning ska värka, så oftast sövs den födande ner och stödpersonen får vänta utanför och komma in när barnet är ute.
Foto: TT Källa: Birgitta Skarlöf - LWK-podden, 1177 - Vårdguiden