Hur funkar igångsättning – och kan man kräva att bli igångsatt?
Ibland behöver man av olika anledningar sätta igång förlossningen hos en gravid på icke naturlig väg.
År 2019, då den senaste statistiken sammanställdes, gjorde man igångsättning på ett eller annat sätt på var femte förlossning sett till hela Sverige.
I Region Blekinge var andelen igångsättningar lägst, på drygt 13 procent. Medan siffran i Region Dalarna låg högst. Här sattes drygt var fjärde förlossning igång, drygt 25 procent.
Totalt var det cirka 116 000 barn föddes med igångsättning 2019, med andra ord är det ett vanlig ingrepp i förlossningsvården.
Så får man igångsättning
Ibland behöver man sätta igång värkarbetet och förlossningen på icke naturlig väg, det vill säga att värkarna inte börjar av sig självt. Här listar vi några anledningar till att man gör en igångsättning:
- Du har fått komplikationer under graviditeten som till exempel beror på en sjukdom
- Barnet växer inte så som förväntat
- Barnet har en sjukdom
- Graviditeten har gått över tiden, den är så kallat överburen
- Den som är gravid har fått havandeskapsförgiftning
- Den som är gravid har stark förlossningsrädsla
- Den som är gravid har svåra besvär med sin graviditet
Så funkar igångsättning
Om läkaren överväger att du som gravid behöver en igångsättning gör hen först ett ultraljud och en gynekologisk undersökning för att se hur redo livmodern är för förlossningen.
Det finns sedan några olika metoder för igångsättningen. De är:
- Mognande läkemedel som skyndar på livmodertappen till att bli redo för förlossning.
- Ballongmetoden, där man för in en plastslang i slidan. I änden av slangen sitter små ballonger som man fyller på med vätska för att påskynda öppnandet. Efter ett tag ramlar ballongen ut, när livmodertappen vidgat sig cirka 3-4 centimeter. Då kan man ta hål på fosterhinnorna, vilket i sin tur sätter igång processen då vattnet går och därefter startar värkarbetet.
- Ta hål på fosterhinnorna. Detta är ett sätt att få fostervattnet att gå och gör inte ont varken för dig eller barnet. Läkaren använder ett instrument för att ta hål på fosterhinnan och när vattnet runnit ut trycker barnet på, på livmodertappen, vilket hjälper värkarna att starta.
- Ge värkstimulerande dropp, vilket är en metod som används oftast vid en igångsättning, i slutet av processen när livmodertappen är ordentligt mogen och vattnet har gått.
Kan man kräva igångsättning?
På förlossningen kan du prata med en läkare som hjälper till att bedöma om du borde sättas igång. Du får alltid själv vara med och påverka vilken metod man ska använda och hur igångsättningen ska gå till – om läkaren gör bedömningen att detta är vad du behöver.
Om du vill bli igångsatt ska du alltså vända dig till din förlossningsklinik så har du rätt att få hjälp att göra en bedömning där.
Igångsättning i vecka 41 eller 42?
Igångsättningarna har blivit fler på senare år. En anledning till det är att forskningen visat att det är säkrare för barnet att sätta igång förlossningen redan i vecka 41, istället för att vänta till vecka 42, om graviditeten dragit ut på tiden.
Forskningsresultaten kom år 2019 i två olika forskningsstudier.
I en av dem, den svenska så kallade Swepistudien deltog totalt 2 760 kvinnor, och i gruppen som fick sin förlossning igångsatt i vecka 42 var det sex stycken barn som dog. I gruppen där man satte igång förlossningen vecka 41 var det inga barn som dog. Därför avbröts också studien i förtid.
Huruvida riskerna för barnet är påtagligt större i vecka 42, eller om det bara är marginellt farligare, har diskuterats av olika experter sedan dess.
– För den enskilda kvinnan är risken sannolikt på promillenivå, alltså under en procent. Men de flesta anser kanske att varje risk över noll är för hög, om det finns ett vettigt alternativ som inte verkar alltför besvärligt. Och de flesta uppfattar ju inte en igångsättning som särskilt besvärlig, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till TT.
Finns riktlinjer för igångsättning?
Efter resultaten är det dock fortfarande många förlossningskliniker som inte ändrat sina rutiner, och börjat med igångsättning i högre grad redan i vecka 41.
Det finns inte heller någon riktlinje som är gemensam för alla förlossningskliniker, säger Eva Nordlund som är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet till Motherhood.
– Det finns inte en nationell riktlinje men professionerna har rekommenderat att det är en möjlighet som kan erbjudas, säger hon till Motherhood.
– Det är fortfarande inget tvång för verksamheterna att jobba så, säger Eva Nordlund.
I början av 2020 praktiserade de flesta förlossningskliniker fortfarande igångsättning i graviditetsvecka 42, enligt en enkät från tidningen Vårdfokus.
Enligt en annan telefonenkät som TT gjort runtomkring hos förlossningskliniker, orsakar det oro hos gravida kvinnor att rutinerna ser så olika ut på olika platser.
– Vi märker av en ökad oro hos de allra flesta, vilket är fullt förståeligt. Studien har tolkats som att om man går till vecka 42 är risken väldigt stor att barnet inte överlever, säger Kjersti Anzjøn, barnmorska på Barnmorskeriet i Malmö i artikeln.
Källor: Socialstyrelsen, Tidningen Vårdfokus, TT, 1177
Foto: TT