En del av

IVF steg för steg – allt du behöver veta om hur det funkar

18 sep, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund

Provrörsbefruktning – eller IVF som det förkortas – har blivit vanligt i Sverige. Här är allt du behöver veta om hur metoden funkar!


Annons
Fertilitetsläkaren: Så går en IVF-behandling till – steg för stegBrand logo
Fertilitetsläkaren: Så går en IVF-behandling till – steg för steg


Att längta efter barn som man inte kan eller har svårt att få på naturlig väg är kämpigt. IVF som är en förkortnig av in vitro fertilisering är en av metoderna man kan testa.

I korthet funkar tekniken så att man tar ut ägg från kvinnans livmoder och befruktar dem utanför kroppen i ett laboratorium. Om ägget befruktas kallas det embryo. Embryot sätter man in i livmodern där man sedan hoppas att det ska fästa och fortsätta att växa till ett foster.

Både ägg och spermier kan vara era egna, era tidigare nedfrysta eller donerade och nedfrysta.

Så funkar IVF-behandling – steg för steg

För att göra det första steget i den fysiska behandlingen då man tar ut ägg finns två metoder. Målet med båda metoder är att man vill stimulera äggstockarna att producera ägg.

Två metoder för att lagra ägg

Den första metoden kallas nedlagring. Den går i korthet ut på att man först vill ställa äggstockarna i ett slags viloläge genom att blockera menscykeln med hormoner. Hormonerna får man vanligtvis genom att ta en nässpray.

I Sverige får man i regel tre betalda IVF-försök från den offentliga vården

Sedan försöker man stimulera äggstockarna genom att dagligen ta hormonsprutor som gynnar deras produktion av äggblåsor. Sprutorna tar man själv hemma.

Annons

I den andra metoden gör man istället båda sakerna samtidigt. Istället för att börja med nässprayen och sedan hormonsprutor, tar man två typer av sprutor samtidigt. Den ena sprutan hjälper kroppen att blockera menscykeln och den andra att hjälpa tillväxten av äggblåsor.

Läkeren hjälper till att avgöra vilken metod som kommer funka bäst just för dig.

IVF: Ta ut äggen

Vid IVF vill man helst kunna plocka ut fler än ett ägg åt gången, som man sedan försöker befrukta. Nästa steg i processen är därför att hjälpa äggen i äggblåsorna att mogna flera åt gången. Det gör man genom att fortsättningsvis ta ytterligare sprutor med hormonet FHS i ungefär tio dagar.

När ett visst antal ägg mognat ger sedan läkaren ett hormon i spruta som gör att de lossnar – och ungefär ett dygn senare kan de tas ut och befruktas.

IVF: Så blir det ett embryo

När äggen tas ut får man bedövning. De plockas ut med en tunn nål, som förs in genom en stav som i sin tur förts in i slidan.

Kvinna som tittar på graviditetstest
Om ett eller flera ägg befruktas till embryon sätter man tillbaka dem i livmodern i hopp att de ska fästa.

När äggen finns utanför kroppen befruktas de med spermierna i ett laboratorium. Efter ungefär 24 timmar kan man se om befruktningen lyckats.

Annons

Efter ytterligare några dagar sätter läkaren in det befruktade ägget, som kallas embryo, i livmodern. Därefter får man hormonet progesteron i ungefär två veckor, oftast som ett piller eller en gel man tar i slidan. Det ska hjälpa slemhinnan i livmodern att hålla fast embryot så att det börjar växa och en graviditet startar.

Det är inte ovanligt att man får en blodblandad flytning några dagar efter att embryot sätts in. Detta behöver inte betyda att något är fel.

17 dagar efter att man tagit ut ägget kan man göra ett graviditetstest hemma för att se om embryot fäst.

I Sverige sätter man vanligtvis bara in ett embryo åt gången.

Regler för IVF – assisterad befruktning

Olika regler gäller för assisterad befruktning – IVF – i olika länder. Det finns fall där personer i Sverige som till exempel genomgått alla försök som man inte själv behöver betala för, eller överstiger maxåldern för att göra IVF, istället åker till ett annat land där reglerna är annorlunda och gör provrörsbefruktning.

Annons

Detta är reglerna för IVF i Sverige och några andra länder:

Vad kostar det att göra IVF i Sverige?

I Sverige kan man göra IVF både på regionernas kliniker och på privata kliniker, i det senare fallet får du betala själv. På de offentliga klinikerna behöver du däremot bara betala patientavgift och täcks av högkostnadsskydd.

På en privat klinik i Sverige kostar det omkring 40 000 kronor för ett IVF-försök och omkring 70 000 kronor om man vill göra tre försök. Ju äldre kvinnan är, desto dyrare brukar behandlingen bli.

IVF: Hur många försök?

Antalet behandlingar man får betalade på regionens kliniker varierar mellan olika regioner. Det vanligaste är att man blir erbjuden att göra tre försök där man går igenom hela processen.

Man kan betala för att göra fler försök på privata kliniker.

På regionernas kliniker är maxåldern 39 år för kvinnor och 55 år för män. På privata kliniker kan den vara något högre.

Kötiden är olika i olika regioner. Variationen är så kraftig att det i vissa regioner tar från 3-6 månader att få hjälp, medan det i andra kan dröja flera år. I genomsnitt får man vänta ett och ett halvt år i Sverige.

IVF: Skaffa barn själv

I Sverige har ensamstående kvinnor sedan 2016 samma rätt att ta hjälp av IVF som gifta eller samboende inom hälso- och sjukvården.

Källor: Sahlgrenska, 1177
Källa video: Malin Sundler, fertilitetsläkare på Livio.

Annons