Inget samband mellan vaccin och autism visar ny studie
Många känner till att vaccinet Pandemrix, som togs mot H1N1, mer känt som svininfluensan, har kunnat sammankopplas med en ökad risk för narkolepsi hos unga. Dessutom har andra biverkningar aktualiserats, i två andra studier kunde forskarna inte utesluta att det även fanns en koppling till ökad risk för autism hos barn till gravida som tagit vaccinet.
Vaccin ökade inte risk för autism
En teori som dock kan avvisas helt, menar forskare vid Karolinska . I en studie, publicerad i Annals of Internal Medicine, pekar de på ett tydligt icke-samband mellan detta vaccin och risk att få ett barn med autismspektrumstörning.
I studien har forskarna synkat vaccinationsdata för gravida kvinnor i Sverige under perioden 2009–2010 med det svenska medicinska födelseregistret och det svenska patientregistret.
Av de cirka 40 000 vaccinexponerade barnen hade 1 procent, 394 barn, en diagnos kopplad till autismspektrumstörning. Detta lät man sedan jämföra med en kontrollgrupp bestående av 29 293 barn som inte exponerats för vaccinet. Där hade 1,1 procent, 330 barn, fått samma diagnos.
I studien tog man också hänsyn till andra möjliga faktorer kopplade till ökad risk för autism. Till exempel rökning, längd och vikt, ålder, och övriga sjukdomar, skriver forskarna i pressmeddelandet.
Vaccinationsforskning viktigt framåt
Resultaten har betydelse för gravida kvinnor i hela världen, menar forskarna och understryker att vaccinationsforskning är av yttersta vikt för att dra rätt slutsatser framåt i jakten på ett vaccin mot covid-19. Och för att massvaccinera effektivt, inte minst gruppen gravida kvinnor.
– Våra nollfynd är viktiga eftersom man tidigare inte har kunnat utesluta ett samband mellan vissa vaccinationer hos gravida och autism, och antivaccinrörelsen har vuxit sig starkare i västvärlden, säger studiens huvudförfattare Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
Foto: TT