En del av

Gravid och mår jättedåligt: Hjälp!

25 jan, 2022
author Kajsa Kaijser
Kajsa Kaijser
author Veronica Calembe
Veronica Calembe
Motherhoods expertpanel

Graviditet och psykisk ohälsa är temat på veckans läsarfråga. Motherhoods experter barnläkaren Kajsa Kaiser och barnmorskan Veronica Calembe ger råd till en gravid läsare som mår dåligt.

— Sök hjälp, be om medicin och se till att stå på dig, säger Kajsa Kaiser.

Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Ungefär 20 procent av Sveriges befolkning har någon gång fått diagnosen depression och i samband med en graviditet är det inte ovanligt att oro, nedstämdhet och ångest triggas. Särskilt under den första tiden när hormonerna är i gungning. Veckans läsarfråga tar upp ämnet psykisk ohälsa under graviditeten och besvaras av Motherhoods experter: Kajsa Kaiser, barnläkare och Veronica Calembe, barnmorska.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Jag medicinerades för psykisk ohälsa innan jag blev gravid men under graviditeten har jag inte ätit läkemedel och mår nu jättedåligt. Hjälp, vad ska jag göra?!

Kajsa Kaiser, barnläkare i Motherhoods expertpanel
Kajsa Kaiser är barnläkare i Motherhoods expertpanel.

Läkaren: Det handlar om att väga risk mot nytta med antidepressiva läkemedel

Se till att få behandling direkt! Det är en så speciell period, härlig men omvälvande, hormonsnurrig och sömnfattig. Att lyckas lösa sitt mående på egen hand är därför inget att rekommendera. Sök hjälp, be om medicin och se till att stå på dig om du blir gravid igen. En postpartumdepression, det vill säga förlossningsdepression, är ett av psykiatrins mest akuta tillstånd!

Annons

De flesta behandlingar har risker eller biverkningar. Det handlar om att väga risk mot nytta till en rimlig balans.

Att vara gravid och bli mamma är stora livshändelser och tiden efter förlossningen har alla, men i synnerhet de som tidigare drabbats, en ökad risk att insjukna i en depression. Hela livet ändras i ett slag samtidigt som man inte sover och hormonerna dansar hoppjerka; en perfekt grogrund för en depression med andra ord.

Idag är det ganska vanligt att ha en pågående antidepressiv medicin när man blir gravid. Då kommer frågan upp om man ska sätta ut medicinen, byta eller fortsätta. Det finns många olika läkemedel med olika profiler på biverkningar och påverkan på fostret och det nyfödda barnet. För de vanligaste antidepressiva läkemedlen är vi inte särskilt oroliga för missbildningar. Vi vet att om mamman äter antidepressiva inför förlossningen kan barnet bli lite påverkat de första dagarna i livet.

Annons

Det allra viktigaste är att man har en fungerande behandlingskontakt så att man kan prata om hur man mår och hur man ska hantera måendet och behandlingen i ljuset av graviditeten och det stundande föräldraskapet. Riskerna med antidepressiv läkemedelsbehandling är små, men både risken för en postpartumdepression och en depression under graviditeten är påtagliga och har negativa effekter; det kan ge dålig tillväxt hos fostret och för tidig födsel och kan påverka anknytning, amning och tillväxt.

När jag går rond på BB ser jag att många kvinnor står på antidepressiva men jag ser nästan aldrig ett barn som jag tror är påverkat av det.

När det sedan kommer till amningen avråder vi inte från amning för att mamman står på antidepressiva. Vid nyinsättning av antidepressiva under amning är sertralin eller paroxetin att föredra eftersom det passerar över i bröstmjölk i ringa grad. Igen; det handlar alltid om att väga risk mot nytta.

När jag går rond på BB ser jag att många kvinnor står på antidepressiva men jag ser nästan aldrig ett barn som jag tror är påverkat.

Kajsa Kaiser, barnläkare
Veronica Calembe, barnmorska i Motherhoods expertpanel
Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel.

Barnmorskan: Kvinnor som tidigare stått på medicinering för psykisk ohälsa ska alltid betraktas som en riskgraviditet

Det måste vara jättekämpigt för dig att må så pass dåligt just nu. Du ska inte behöva ha en så pass tuff start i din graviditet. Det finns saker som din ansvariga barnmorska och läkare ska kunna stötta dig extra med. Kvinnor som tidigare stått på medicinering för psykiskt ohälsa innan en graviditet ska alltid betraktas som en riskgraviditet och bör ha en graviditetsplanering av ansvarig läkare på barnmorskemottagningen. Om möjligt ska en graviditet vara planerad så att kvinnan uppnår en stabil psykisk hälsa, under graviditet, förlossning och första småbarnstiden. En obehandlad svår ångest eller depression medför alltid en stor risk för att återfalla i en post partum depression. Därför behöver man överväga konsekvenserna med riskerna av farmakologisk behandling under en graviditet. Har din barnmorska ännu inte reagerat på ditt mående så var inte rädd att prata med henne så hon kan hjälpa dig omgående. Det viktigt att du ska må bra och att ni som familj får en bra start!

Annons

Sen vill jag bara nämna att gravida, oavsett psykiskt ohälsa innan, behöver stort stöd och extra omsorg då man kan känna sig nedstämd av den hormonella påverkan, ansvaret (även om man lever i en parrelation) och de kroppsliga förändringarna. Boosta din gravida kvinna, och glöm inte heller att boosta dig själv extra med sånt du mår bra av.

Det viktigt att du ska må bra och att ni som familj får en bra start.

Veronica Calembe, barnmorska

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: TT/Motherhood

Annons