Är det okej att gå ner i vikt när man är gravid? Experten svarar
Att gå upp i vikt när man går igenom en graviditet är minst sagt normalt – det är till och med rekommenderat! Däremot vet du säkert redan att det inte är nyttigt att gå upp hur mycket som helst medan du är gravid – både för din egen och fostrets hälsa.
Men om man redan var överviktig när man blev gravid då? Eller om vikten skenat iväg innan du hunnit stoppa den? Övervikt är ju på flera sätt ohälsosamt för bebisen, därför kan det låta som en bra idé att bli av med några extrakilon allteftersom magen växer.
Men det gäller att vara försiktig! Graviditet är inte en tid för bantning, framför allt då kroppen under exempelvis fasta eller hård träning hamnar i ketos – och börjar använda kroppens fettdepåer för energi och acetonliknande molekyler frisätts i blodet. Forskningen är knapp, men det finns bevis på att molekylerna (ketoner) kan ha en negativ effekt på fostrets hjärna – och att de kan gå igenom livmodern och nå barnet.
Näringsfysiologen Fredrik Paulún har tidigare skrivit: “Mycket tyder på att det inte är lämpligt för gravida att vara i ketos eftersom de misstänks kunna påverka den intellektuella utvecklingen hos fostret negativt. Det trodde Atkins (den moderna grundaren till lågkolhydratkosten) själv redan i början av 70-talet.”
Så ska du tänka som överviktig gravid
Det som istället är rekommenderat för överviktiga blivande mammor är att hålla koll på vikten och istället försöka att inte gå upp lika mycket under graviditeten som en normalviktig kvinna. Barnmorskan Maria Midstam förklarar:
– Rekommendationen gällande normalviktiga kvinnor är att öka 10-16 kg under en graviditet. Överviktiga önskar man endast ökar några eller ett par kilo. Så ju lägre inskrivnings-BMI, desto större viktuppgång – men inte för stor.
Det finns även särskilda mottagningar för överviktiga gravida om de vill ha stöd under sin graviditet, och man kan bli erbjuden att träffa en dietist via mödravårdscentralen. Där försöker man lägga om kosten, öka vardagsmotionen med exempelvis promenader, erbjuda vattengympa – ge mamman verktygen hon kan behöva för att hålla vikten under kontroll.
– De vanligaste rekommendationerna är att vardagsmotionera, äta varierat och sunt minska sockerintag, säger Maria Midstam.
Men en vanlig mamma äter trots allt för två. Så hur mycket extra kan man äta?
– Vissa säger att kaloriintaget ska öka med 200-300 per dag. Personligen tror jag att det handlar om ökad hunger som ska bejakas i viss mån, extra mellanmål kan till exempel vara en lösning, säger barnmorskan.
Däremot kan det bli så att en gravid och överviktig kvinna som börjar äta hälsosamt ändå går ner i vikt – men på det sättet är det inte farligt. Detsamma kan ske om mamman drabbas av graviditetsdiabetes och med hjälp av läkare får kostplan och medicin för att hålla det i schack.
Svårt men viktigt ämne
Blivande mammor och nyblivna mammor är redan högt utsatta för “goda råd”, ifrågasättanden och skuldbeläggande från samhället och ofta även nära och kära. Därför vill vi inte lägga mer press på kvinnor att hålla den “perfekta vikten” under en tid när hormoner flödar fritt i kroppen – och man kan aldrig veta hur en kvinna kommer att må under dessa nio månader!
Däremot är det tyvärr tydligt bevisat att kraftig övervikt medför en rad risker.
– Tyvärr är korrelationen mellan graviditet, förlossning och övervikt sorgliga och negativa. Det handlar om ökad risk för graviditetsdiabetes och preeklampsi (havandeskapsförgiftning) för kvinnan, risk för missbildning på barnet och även för tidig födsel. Tyvärr även ökad risk för att barnet dör i magen. Man ser skillnader i öppningsskedet i tid, och även har jag läst en studie som påvisade ökad risk för blödning efter födseln, berättar Maria Midstam.
Källa: Woman’s Health, Maria Midstam, Netdoktor, Dagens nyheter, Aftonbladet m.fl.
Foto: Thinkstock