En del av

Min partner lämnade mig under graviditeten — vad ska jag göra?

21 dec, 2021
author Veronica Calembe
Veronica Calembe
author Kajsa Kaijser
Kajsa Kaijser
Veronica Calembe och Kajsa Kaiser, Motherhoods expertpanel
Att bli lämnad under graviditeten är ett svek på flera plan. Veckans fråga kommer från en läsare som blev lämnad av sin partner tidigt i graviditeten. Motherhoods experter Veronica Calembe, barnmorska och barnläkaren Kajsa Kaijser ger råd och stöd.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Att vara gravid är en utmaning i sig. Att dessutom bli lämnad och stå ensam inför föräldraskapet helt kan väcka mycket ångest och rädsla. Veckans läsarfråga besvaras av Veronica Caleme, barnmorska och Kajsa Kaiser, barnläkare.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Min partner lämnade mig under graviditeten. Han ville inte behålla barnet men jag kände mammakänslor direkt. Det slutade med att han lämnade mig väldigt tidigt i graviditeten. Nu, sex månader senare vill han ha kontakt men frågar ingenting om barnet utan undrar bara varför jag angett honom som far i familjerätten. Vad ska jag göra?

Veronica Calembe, barnmorska i Motherhoods expertpanel
Veronica Calembe är barnmorska i Motherhoods expertpanel.

Barnmorskan svarar: Du ska få hjälp att komma i kontakt med en psykolog

— Att bli lämnad under en graviditet är viktigt att lyfta. Vi kanske tror att det är ovanligt men tyvärr drabbar det fler är vad vi tror. Anledningarna är olika, men oavsett ska du som är gravid kunna få ett emotionellt stöd av en psykolog. Din barnmorska på din barnmorskemottagning ska kunna hjälpa dig att kunna komma i kontakt en psykolog. Det ska också finnas möjlighet att få komma på extra besök till din barnmorska just för att få prata om ditt mående.

Annons

Att bli lämnad ofrivilligt skapar inte bara en trauma av att en separation tar slut. Det kan kan även skapa svåra existentiella frågor om kommande föräldraskap. Det finns även en stark tvåsamhetsnorm i vårt samhälle som kan vara svår att härbärgera. Här finns dock mycket stöd att hämta från andra enastående föräldrar som av olika anledningar uppfostrar sina barn själva. På en del barnmorskemottagningar finns grupper med andra mammor som väntar barn själva. Det finns också olika forum och föreningar där enastående föräldrar gärna ses för en fika eller promenad och vill skapa vänskap med andra i samma situation. Våga också be om hjälp om du har en mamma, pappa, bror eller kompis i din närhet.

Att bli lämnad ofrivilligt skapar inte bara en trauma av att en separation tar slut.

Veronica Calembe, barnmorska

Barnläkaren svarar: Ta annan hjälp om du behöver den

Barnläkaren Kajsa Kaijser
Barnläkaren Kajsa Kaijser är en av experterna i Motherhoods expertpanel.

– Vad tufft för dig, man är ju väldigt skör som gravid och det man behöver mest av allt är stabilitet. Men! Man klarar det själv! Jag möter många kvinnor på BB som valt att skaffa barn ensamma och som fixar det galant. Det händer även att kvinnor som skaffat barn ensamma får ett prematurt eller sjukt barn och hamnar hos oss på neonatalavdelningen, och då är det betydligt tuffare, men det är min upplevelse att de snirklar sig igenom utmaningarna de med. Man ska också komma ihåg att väldigt många mammor genom tiderna funnit sig ensamma med hela ansvaret för barnet/barnen även om det funnits en pappa med i bilden.

Annons

På förlossningen och BB har många ensamstående kvinnor med sig sin mamma, syster eller väninna på förlossningen och en del har i stället (eller dessutom) en doula. Man får också fint stöd av personalen och kan faktiskt göra det helt själv också, säger Kajsa och fortsätter:

– När man kommit hem från BB är man i regel mer ensam. Om det är ens första barn, och det går bra med mat och sömn, klarar de flesta sig utmärkt. Men trasslar det med till exempel kolik blir det en helt annan sak. Om det skulle bli helt omöjligt har faktiskt kommunen ansvar och kan behöva stötta med till exempel avlastning.

Något som händer ibland är att papporna, efter att inte ha varit där under graviditet och förlossning eller under den första tiden, sedan dyker upp och ändå vill vara en närvarande pappa. Bra så klart, men också chockartat och inte helt intuitivt, att lämna över sin bebis till någon som inte känner barnet och som man själv inte längre har en relation med. Då har man inte rätt att neka det även om det ska ske reglerat och lite i taget. Där måste socialtjänsten hjälpa till.

För psykologiskt stöd kan man vända sig till Familjerådgivningen för subventionerad samtalsterapi även när man är ensam.

Det här är Motherhoods expertpanel

Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?

Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.

Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.

HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.

Foto: Motherhood/TT

Annons