En del av

Gravida med ätstörningar: Stora risker för både mamman och barnet

02 jun, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
gravid kvinna håller om sin mage
En ny studie om gravida med ätstörningar vill uppmärksamma problematiken kring ätstörningar under och efter graviditeten.
– Vi måste lyfta att det finns risker med ätstörningar, säger Cecilia Brundin Pettersson, nutritionist på ätstörningsenheten i Dalarna, till DN.
Annons
Så pratar du med ditt barn om ätstörningarBrand logo
Så pratar du med ditt barn om ätstörningar


Genom en nystartad studie i region Uppsala och Dalarna på temat graviditet och ätstörningar hoppas man kunna upptäcka och behandla ätstörningar i tid. Forskarna har nämligen upptäckt att problem med ätstörningar kan intensifieras under graviditeten och tiden efter förlossningen, en period när det lätt blir fokus på vad och hur mycket mamman ska äta.

Enligt forskningen har 5 procent av alla kvinnor ätstörningssymtom och efter förlossningen ökar siffrorna till 13 procent. Cecilia Brundin Pettersson är nutritionist på ätstörningsenheten i Dalarna och en av tre ansvariga för studien. I en intervju i DN berättar hon om forskningen.

– Det är relativt vanligt med ätstörningar överlag, men den gravida kvinnan hamnar mellan stolarna ibland. Ämnet kommer inte på tal när man pratar med henne, men vi vet att många gravida har en pågående ätstörning som ofta intensifieras efter förlossningen, säger Cecilia Brundin Pettersson till tidningen.

Annons

Risker med ätstörningar under graviditeten

Ätstörningar kan medföra flera hälsorisker för både mamman och bebisen i magen. För kvinnan ökar riskerna för högt blodtryck, blodbrist, för tidigt födsel och kejsarsnitt. Även fostrets tillväxt kan påverkas, menar Cecilia Brundin Pettersson .

– Precis som att man pratar om riskerna med rökning under graviditeten så måste vi lyfta att det finns risker med ätstörningar. Det är också viktigt att veta att det går att göra något åt problematiken. Om du får hjälp och tar emot den, dels för din egen skull, men också för barnets skull, så kan en förändring ske, säger hon till tidningen.

Tecken på ätstörning

  • Du blir mer och mer fixerad vid vad du äter och din vikt.

  • Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam.

  • Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam.

  • Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.

  • Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång.

  • Du är kritisk till din kropp.

  • Du måste äta viss mat på ett särskilt sätt, annars får du ångest.
    Källa: 1177 Vårdguiden

"Tankar och tvång triggas igång"

När kvinnor som tidigare i livet haft och blivit behandlade för ätstörningar blir gravida finns en hög återfallsrisk. Det beror på, förklarar Cecilia Brundin Pettersson, att det läggs väldigt mycket fokus på mat och vikt.

Annons

– Det är lätt att falla tillbaka till ätstörningen när man börjar kräkas av graviditeten. Tankar och tvång triggas i gång igen.

Studiens första del är intervjubaserad och målet är att 50 kvinnor från båda regionerna ska berätta om hur de upplever att vara gravida med ätstörningar. Baserat på studien hoppas forskarna kunna utveckla hjälpmetoder för gravida med ätstörningssymtom. Intervjuerna ska tillsammans med beprövade behandlingsmodeller ligga till grund för att ta fram en stödinsats som kan nå ut till alla kvinnor med denna typ av problematik.

Prata och ta hjälp om du har ätstörningar. På 1177 Vårdguiden finns information om ätstörningar och vad du kan göra för att må bättre. På hemsidan www.atstorning.se finns information om ätstörningar för drabbade, närstående och vårdgivare.

Källa: DN, 1177

Foto: TT

Annons