Förlossningsskador – här är de fyra vanligaste graderna av bristningar
Många oroar sig för förlossningsskador. Det är fullt förståeligt med tanke på de skador som flera kvinnor nu vittnar om att vården har ignorerat eller missat. Tack vare att fler kvinnor vågar berätta om sina erfarenheter och skador är förlossningsvården idag bättre rustad och mer fokusera på att bedöma och behandla förlossningsskador.
Om man föder vaginalt görs en första undersökning av underlivet så snart bebisen är förlöst och moderkakan kommit ut. Många nyförlösta tycker att det är obehagligt att göra en undersökning precis efter att barnet kommit ut. Man har ont, är öm och trött, belysningen är dunkel, man vill bara gosa med sin bebis och vara ifred. Det är dock viktigt att undersökningen görs direkt.
Nya riktlinjer om bedövning
2017 kom nya riktlinjer om att lägga lokalbedövning för att man just ska kunna göra en sådan ordentlig undersökning direkt vilket man hoppas ska resultera i att allt fler skador upptäcks i tid.
Om du har fått skador, så kallade bristningar, sys de direkt efter förlossningen. Mindre bristningar syr barnmorskan på förlossningsavdelningen. Har du större bristningar får du komma till en operationsavdelning där en läkare syr.
Stockholm har satsat miljoner
Under de senaste åren har Stockholm satsat miljoner på att utbilda sina barnmorskor för att minska förlossningsskadorna. Det har gett resultat - mellan 2014 och 2017 minskade andelen allvarliga bristningar med 35 procent. Under 2020 fick 2, 2 procent av förstföderskorna i Stockholm allvarliga skador, medan siffran låg på 6,5 procent år 2016. Här har vi skrivit mer om den senaste statistiken på förlossningsskador i hela landet.
4 olika grader av förlossningsskador
Det finns fyra graderingar av de bristningar som går ut i mellangården och ibland vidare mot ändtarmsöppningen.
Grad 1
Skadan (bristningen) sitter på huden, på de yttre delarna av vaginan, på blygdläpparna eller ytligt inne i slidan. Majoriteten av alla kvinnor får denna typ av bristning som svider till en början men som sedan läker av sig själv så småningom.
Grad 2
Här har det uppstått en skada i slidan eller mellangården (men inte i själva ändtarmsmuskeln) som behöver sys. En grad 2-bristning är vanligt och cirka 50 procent av vaginalförlösta kvinnor får den här typen av skada.
Grad 3
Muskulaturen som omger ändtarmen har fått en spricka som går från slidan till ändtarmen. Detta räknas som en allvarlig skada och den opereras i operationssal och följes upp ordentligt. Om skadan inte lagas finns det en risk att du viljemässigt inte kan hålla emot när kroppen vill tömma tarmen.
Grad 4
Bristningen går ända in till tarmens slemhinna. Den behöver opereras i en operationssal av specialister. En grad 4-skada är mer smärtsam än de övriga skadorna men läker med rätt uppföljning. Det finns dock en liten risk för kvarstående besvär med smärta och avföringsinkontinens.
Det finns inte så mycket man kan göra för att garantera att man inte ska få skador i samband med förlossningen. Mycket beror på hur man anatomiskt är byggd, hur förlossningen går och hur stort barnet är.
Foto: TT
Källa: 1177 - Vårdguiden, Mammastygn.se, Mia Fernando - LWK-podden