Förstagångsmammor allt äldre: ”Ökar komplikationerna”
Medelåldern på mammor i Sverige ökar och var under 2019 för första gången strax över 29 år för förstföderskor. Medan snittet för omföderskor var 31,9 år.
Äldst är mammorna i Stockholms län, där man i snitt är 31 år vid sin första förlossning.
– Många känner nog till att det är svårare att bli gravid när man är äldre, men att det ökar komplikationerna under graviditet och förlossning kanske man inte känner till, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen och specialist i obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, till Nyhetsbyrån Siren.
1973, när registret startades, låg snittet för förstföderskor på 23,7 och på 27,9 för omföderskor.
Fler förlossningar sätts igång
Samma rapport visar samtidigt att allt fler förlossningar sätts igång. Förra året startades drygt var femte förlossning på konstgjord väg.
Orsaker som att fostret inte växer som det ska, att graviditeten gått över tiden eller att kvinnan väntar fler barn är vanliga anledningar till att en förlossning sätts igång.
– En förklaring till ökningen kan vara att professionen har utvecklat rekommendationer de senaste åren om att kvinnor med diabetes, högt blodtryck och havandeskapsförgiftning inte ska gå för lång tid i sina graviditeter, säger Anna Sandström.
Källa: Socialstyrelsen