Forskning: Graviditet förändrar hjärnan – i två år!
Hittills har forskarna inte vetat särskilt mycket om vad som händer i hjärnan under en graviditet. Därför har spanska och nederländska forskare undersökt förstföderskors hjärnor med MRI, magnetisk resonanstomografi.
De såg då att gravida får en minskad mängd grå substans i den främre delen av hjärnan, pannloben och i temporalloberna. Områdena är kopplade till förmågan att sätta sig in i vad andra människor tänker och känner. Förlust av grå massa i hjärnan låter kanske negativt, men det betyder inte att “hjärnan krymper”.
Mammans hjärna specialiserar sig för moderskapet
En teori är att den gravida hjärnan istället rensar bort svaga nervceller i vissa delar av hjärnans för att ge plats åt andra, viktigare nervceller, bland annat sådana som gör att mamman blir bättre på att avläsa sitt barns behov. Mammans hjärna specialiserar sig för moderskapet, helt enkelt. För ju större förändringar man såg i hjärnan, desto bättre kunde mamman knyta an till sitt barn känslomässigt.
De här förändringarna fanns kvar i hjärnan även vid en uppföljning två år senare. Däremot såg man inte samma förändring i blivande pappors eller icke-gravida kvinnors hjärnor.
Foto: TT
Källa: Dagens Medicin, NY Times