Forskare: Träning under graviditeten bra för barnets hälsa
Det här med att träna när man är gravid är en het debatt att gå in i. Även om det finns många saker gravida har gemensamt, så har varje mamma en unik upplevelse – vilket gör att det är svårt att ge några generella råd kring motionen.
En bra utgångspunkt kan vara att inte göra något som inte känns bra för dig och din kropp. Träningen ska absolut inte göra ont!
Men nu visar en ny studie att det kan finns oväntade fördelar med att hålla igång medan du har bebisen i magen. Inte bara gör det dig piggare, mindre stressad och håller musklerna starka – det kan hjälpa barnet från att dra på sig övervikt eller fetma i framtiden.
Fick äta som vi gör i västvärlden
Studien är gjord av forskare vid Washington State University och University of Idaho i USA, och visserligen gjord på möss. Den gick till så att forskarna lät honmöss para sig med hanarna innan man separerade dem och delade upp de dräktiga honorna i två grupper – en testgrupp och en kontrollgrupp.
Testgruppen fick sedan motionera 60 minuter varje morgon fram till födseln, medan kontrollgruppen inte gjorde någonting. När musungarna sedan var födda och avvänjda från mamman blev de matade med en kost med extra högt fettintag, som påminner om den många i västländerna äter idag, under åtta veckor.
Efter åtta veckor kunde forskarna se att de möss vars mamma motionerat under dräktigheten hade lagt på sig mindre kroppsfett, hade högre insulinkänslighet och mindre ansamling av fett i levern, jämfört med mössen vars mamma varit stilla under sin dräktighet.
Motion gynnar både mamma och barn
Det finns tidigare studier som visar att motion under graviditeten hos kvinnor med övervikt kan gynna barnets framtida vikt. Men nu visar denna studie alltså att samma gäller oavsett mammans vad mamman väger.
Forskarna vill tillägga att även normalviktiga blivande mammor alltså kan öka risken för att barnet får övervikt, genom att inte röra på sig under graviditeten.
Att träna under graviditeten ger inte heller “bara” de vanliga effekterna som vi alla gynnas av. Det kan även minska risken för vissa graviditetsbesvär, förbereda kroppen inför förlossningen och hjälpa dig komma i form snabbare efteråt.
Tips för träning under graviditeten:
- Undvik att bli för varm under de första tre månaderna av graviditeten. Klä dig tunt och drick ordentligt.
- Din puls är ofta lite högre när du är gravid, så det kan bli svårt att träna pulsbaserat.
- Styrketräning är bra – men var försiktig med tunga lyft. Lyft heller lättare vikter fler gånger.
- Graviditeten gör dina muskler och leder mer rörliga, så var försiktig när du stretchar eller tränar rörlighet så att du inte skadar dig.
- Satsa på att träna ungefär 2,5 timmar/vecka, uppdelat på tre pass.
- Är du ovan vid träning är det viktigt att börja lugnt. 10-15 minuter per pass 1-3 gånger i veckan räcker till att börja med.
- Är du van att träna mycket och hårt behöver du vara snäll mot dig själv och inse att detta inte är en tid för några personbästa.
Här är några problem du kan slippa med hjälp av gravidträning:
- Ryggbesvär och bäckensmärta
- övervikt och fetma
- stress
- ångest och depression
- sömnsvårigheter
- trötthet
- svullnad och åderbråck
- graviditetsdiabetes
- utsträckta och förtunnade muskler i magen, rektusdiastas
- framfall
- urinläckage och avföringsinkontinens
- havandeskapsförgiftning
Träning att undvika som gravid
Halvvägs igenom graviditeten bör du undvika:
- Kontaktsporter som hockey, fotboll eller kampsport.
- Träningstyper där du riskerar att ramla, som konståkning eller ridning – balansen försämras ofta under graviditet.
- Undvik dykning
- Undvik att träna på hög höjd. Befinner du dig över 2500 möh eller mer och anstränger dig riskerar fostret syrebrist.
- Undvik också träning och övningar där du ligger på rygg och tränar. Livmodern kan trycka mot stora blodkärl och ge blodtrycksfall.
När ska man inte träna som gravid?
Det finns vissa undantag när du som är gravid gör rätt i att vara försiktig med träningen. Det gäller dig som har:
- Hjärtproblem
- Lungsjukdom
- Högt blodtryck
- Diabetes
- Någon ätstörning
- Epilepsi
- Grav fetma
- Blodbrist
- Havandeskapsförgiftning
- Blödningar sent i graviditeten
Kom ihåg att ta det försiktigt och lyssna på dig kropp. Ta hjälp av din barnmorska, läkare eller fysioterapeut om du är osäker på hur du ska träna.
Källa: Experimental Biology, mindbodygreen.com, 1177 Vårdguiden
Foto: TT