Experten om läkemedel och graviditet: "Receptfritt inte alltid riskfritt"
Det finns oändligt många råd och rön och tips och knep och regler för vad man bör och inte för böra göra som gravid – och de blir inte färre när barnet väl är fött!
Men med vissa undantag klarar man sig långt på sunt förnuft – är något inte nyttigt för dig är det ännu mindre nyttigt för barnet. Praktexempel här är rökning och alkohol.
Men det finns också områden där det kan vara svårare att navigera, och där det du som gravid skulle må bra av tvärt om kan vara skadligt för ett foster. Läkemedel kan vara en sådan sak. Kan jag fortsätta med min aknemedicin? Vad gäller kring värktabletter? I vissa fall kan din barnmorska svara, men kanske inte alla.
Kolla upp innan graviditeten
Vi har frågat farmaceuten Ulrika Edman på Kronans apotek om vad man bör tänka på och veta kring läkemedel och graviditet, särskilt när det kommer till receptfria preparat.
– Redan innan du är gravid kan det vara bra att tänka på vilka läkemedel du äter och om de kan ha någon påverkan på en kommande graviditet, säger Ulrika Edman.
När det gäller gravida och läkemedel ska alltid nyttan för mamman vägas mot riskerna för fostret. Det innebär att du som gravid kan fortsätta äta dina läkemedel om din läkare eller barnmorska har gjort bedömningen att det är lämpligt. Prata därför med din läkare om du planerar att bli gravid och äter receptbelagda läkemedel. OCH: Sluta inte att äta några läkemedel innan du först diskuterat det med din läkare!
Livsmedelsverket rekommenderar alla som kan tänkas att bli gravida ett extra tillskott av folsyra, det extra tillskottet bör även tas under de första 12 graviditetsveckorna för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
På ditt apotek finns kosttillskott som är anpassade för gravida, dessa innehåller rätt mängd folsyra samt ett extra tillskott av järn, något många gravida får brist på.
Risker med receptfria läkemedel
Det är lätt att tänka att receptfria läkemedel är helt ofarliga men även våra vanligaste receptfria läkemedel kan påverka din graviditet. Därför ska du alltid upplysa apotekspersonal om du är eller planerar att bli gravid, så att apoteket kan anpassa sin rådgivning om de läkemedel och kosttillskott de rekommenderar dig.
– Hur långt gången du är i din graviditet påverkar också vilka läkemedel du kan ta. Läkemedel som passar att äta i en trimester kan var olämpliga i en annan. Vissa läkemedel passerar över i modersmjölken, rådfråga därför personalen på ditt apotek innan du tar läkemedel under tiden du ammar, säger Ulrika Edman
Vanliga värktabletter finns i flera varianter. Skulle du få hög feber eller värk som du behöver behandla under din graviditet bör du välja preparat som innehåller paracetamol. Undvik den gruppen av läkemedel som kallas för NSAID (ex ibuprofen/naproxen). NSAID kan även finnas i vissa receptfria halstabletter, så dessa är också olämpliga under graviditeten.
Svullna slemhinnor går att motverka!
Det finns många olika typer av besvär som kan dyka upp i samband med graviditeten. Ett vanligt besvär vid är att slemhinnorna sväller, vilket gör att du kan känna dig täppt i näsan.
– Prova att använda en nässpray som innehåller koksaltlösning. Skulle du inte uppleva att du får tillräcklig hjälp av koksaltlösning och har svåra besvär av nästäppa kan du prata med din läkare. Besväras du av en vanlig förkylning under din graviditet och behöver avsvällande nässpray under en kortare period finns det vissa receptfria alternativ som är godkända för användning, hör med personalen på ditt apotek som kan guida dig till rätt val.
Även slemhinnorna i underlivet påverkas under graviditeten. Klåda behöver inte innebära att du har fått en svampinfektion, men skulle du misstänka det ska du alltid kontakta vården. På inrådan därifrån kan du sedan vända dig till ditt apotek för receptfria behandlingsalternativ.
En annan vanlig åkomma som uppstår vid graviditet är förstoppning. Även om det är ofarligt kan det upplevas jobbigt och kan leda till besvär i ändtarmen som hemorrojder.
– Här finns flera säkra alternativ på läkemedel du kan ta. De strös på maten eller rörs ut i vätska och ökar volymen i tarmen vilket får tarmrörelserna att normaliseras. Det finns även mycket du kan göra själv för att minska risken för besvär vid förstoppning. Tänk på att äta fiberrik mat och få i dig tillräckligt med vatten samt att röra på dig, säger Ulrika Edman.
Vi går mot ljusare och varmare tider vilket är härligt – men med det kommer också pollen. Vid besvär under pollensäsongen kan du som gravid fråga personalen på ditt apotek som kan guida dig till lämplig behandling!
Foto: TT, Kronans Apotek