En del av

Experten: Därför ska du bli vän med din kropp innan förlossningen

01 jul, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Glad blond gravid kvinna står i solnedgången i en grönskande dal.
Krav på utseende är något de flesta kvinnor är vana vid. Och att många kvinnor är ovän med sin kropp kan göra det förlossningsupplevelsen svårare, menar undersköterskan och förlossningsexperten Lotta Höckert.
Annons

Det är kanske snarare undantag än regel idag att som kvinna vara helt vän med sin kropp, och tycka om den precis som den är. Många upplever att kroppen inte duger och borde vara på ett annat sätt.

Tyvärr kan bristen på tilltro till kroppen ligga till grund för många kvinnors förlossningsrädsla, menar Lotta Höckert som är undersköterska på förlossningen och driver en privat förlossningsförberedande tjänst där hon samtalar och förbereder blivande föräldrar.

– Det är ingen helhetslösning, men har man tillit till sin kropp och att den klarar av funktionerna den är byggd för blir kvinnan också mer avslappnad när det är dags att föda.

"Lägger barnets liv i händerna på någon man hatar "

Att vara mer avslappnad och trygg under förlossningen hör, visar forskningen, i sin tur ihop med minskad risk för förlossningsskador. En kropp som slappnar av och glider med i upplevelsen klarar påfrestningen att föda fram barnet bättre.

Annons

Det är knappt att man förstår det.

– Man kan känna sig trygg i allt möjligt runtomkring förlossningen, med hjälp av bra information till exempel. Men när det kommer till slutet av förlossningen då barnet verkligen ska krystas fram är det min kropp som jag måste lita på. Och har man tillbringat sitt liv med att racka ner på sin kropp, så är det som att du lägger både ditt och ditt ofödda barns liv i händerna på något man hatar. I händerna på den person som orsakat så mycket ångest , lidande och smärta i så många år, säger hon.

Idag pratar ingen om hur kroppen faktiskt fungerar. Vi pratar om, och matas med, hur den ska se ut, menar Lotta Höckert. För många blir kroppen endimensionell och platt menar hon. Den blir aldrig någon vi ställer frågan, hur fungerar du? Hur otroligt är det att du ger mig energi att skratta och vara lycklig, eller att känna känslor?

Gravid kvinna på förlossningen
Tillit till din kropp kan vara till stor hjälp under förlossningen.

Att byta fokus från funktion till utseende har gjort att kvinnors tillit till sina kroppar försämrats.

Annons

– Många kvinnor har alltså från unga år tillbringat sin tid med att hata sin kropp. Det är knappt att man förstår det. De hatar alltså sina kroppar. Och när de sedan är gravida så ska de sätta all sin tillit till just den kroppen.

Parterapi med kroppen

Vad är förlossningsrädsla?

Ungefär 2 av 10 gravida kvinnor känner förlossningsrädsla. Den brukar delas upp i två typer.

Primär förlssningsrädsla:
Rädsla hos kvinnan för att föda barn redan innan hon blir gravid.

Sekundär förlossningsrädsla:
Rädsla en kvinna fått av tidigare, dåliga, erfarenheter från en förlossning.

Källor: Vårdgivarguiden

Kvinnor skulle vinna på att, som Höckert kallar det, gå i parterapi med sin egen kropp.

När hon träffar nya klienter som anlitar henne för att vara bättre förberedda inför förlossningen är bland det första hon försöker ta reda på hur de ser på sin egen kropp.

– Jag brukar faktiskt prata om kroppen som en egen person. Finns en spricka i förhållandet försöker jag hjälpa kvinnan att komma närmare och bli mer sams med sin kropp.

Annons