En del av

Detta händer i kroppen under en graviditet – månad för månad

14 maj, 2019
AvErika Garmelius
När känner du första sparken? När kan man ta reda på könet? Det här händer både för dig och fostret under hela graviditeten.
Annons

Graviditeten är en tid då kroppen går igenom en stor förändring och om det är första graviditeten kan det finnas många frågor. Det här händer i kroppen, steg för steg.

Månad 1, vecka 1 till 4 i graviditeten

Vecka 1

I regel varar graviditeten i 40 veckor, räknat från den sista mensens första dag. Därför är man inte gravid i vecka 1 och 2 utan kroppen börjar istället att förberedda sig för en ny menscykel. Mensen varar i regel mellan tre och sex dagar och när mensen är slut har ett ägg börjat mogna i äggstockarna och slemhinnan i livmodern byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg.

Vecka 2 och 3

Ägget börjar att dela sig direkt efter att det har blivit befruktat och när det fastnar i livmoderslemhinnan fortsätter celldelningen i en väldigt hög fart. Gulkroppen är en vävnad i äggstocken som tillverkar gulkroppshormon och som får livmoderslemhinnan att växa och inte skrumpna som den annars hade gjort.

Annons

Slemhinnan i livmodern växer och blir rik på blodkärl. Några dagar efter att ägget har befruktats bildas ett nytt hormon som heter HCG. Detta är det hormon som får gulkroppen att tillverka gulkroppshormon och östrogen till dess att moderkakan har skapats och tar över denna tillverkning.

Vecka 4

Mellan fyra och fem veckor efter din förra mens och tre veckor efter att du har haft oskyddat samlag kan du kan ta ett graviditetstest och se om du har blivit gravid.

Även om det är väldigt tidigt kan du uppleva symptom som exempelvis ömmande bröst och illamående.

Under vecka 4 fortsätter celldelningen som ska bli ett embryo. Runt omkring det blivande fostret bildas en vätskefylld hinnsäck som ska skydda barnet under hela graviditeten. Fostret är mindre än 1 millimeter mellan huvud och rumpa.

Månad 2, vecka 5 till 8 i graviditeten

Vecka 5

Under denna vecka är embryot lika stort som ett knappnålshuvud och har utvecklat det första stadiet till skelett, hjärta och hjärna.

Annons

Vecka 6

Progesteron finns ständigt i kroppen och är ett gulkroppshormon som förbereder graviditet, håller fostret vid liv och även förhindrar ägglossning. Detta ökar nu i kroppen och du kan uppleva de klassiska symptomen som illamående och trötthet. Embryot är ungefär lika stor som en ärta och har en svans som senare kommer att försvinna. Första stadiet till kroppens nervsystem har bildats samt kroppens organ som lungor, lever och tarmsystem. Nu finns även hjärtat som slår och blodomloppet har kommit igång.

Vecka 7

Nu är embryot ungefär en centimeter och vid ett ultraljud kan man se hjärtat slå. Nu börjar även embryots händer och fötter synas och kan likna små paddlar. Ansiktet får små gropar som ska vara platsen till ögonen och inne i huvudet bildas något som kan likna blåsor som senare ska utvecklas till hjärnan. Under denna period är embryot väldigt känsligt och man får vara försiktigt med vad man äter.

Annons

Vecka 8

Nu är det mycket som händer i kroppen. Risken att drabbas av hemorrojder, förstoppning och urinvägsinfektion är större nu. Vissa kan även få besvär med halsbränna. Embryot är ungefär 19 millimeter långt och fingrar och tår är täckta med simhud. Nu börjar även överläppen och nästippen formas.

Månad 3, vecka 9 till 12 i graviditeten

Vecka 9

Du kan uppleva allt från illamående och förändrad hårkvalité till blödande tandkött. Det är även vanligt med ökande flytningar och större risk för svamp i underlivet. Nu är embryot ungefär lika stort som en jordgubbe och känseln har utvecklats, den kan även få hicka ibland. Embryot kan röra på sig men inget som du känner av ännu. Hjärtat har utvecklats och slår i 155-195 slag i minuten, vilket är dubbelt så fort som hos en vuxen.

Vecka 10

Nu kan du känna av humörsvängningar. Embryot har utvecklats till ett foster. I ansiktet kan man nu se en hög rund panna och liten uppnäsa, svansen har även försvunnit. Moderkakan håller på att mogna för att sedan ta över näringstillförseln från gulkroppen. Flickans äggstockar eller pojkens testiklar är nu utvecklade och fostret kan ändra läge.

Annons

Vecka 11

Ditt blodtryck kan nu vara lägre än innan och du kan även uppleva trötthet. Ibland kan tillskott av bland annat kalk och järn behövas. Fostret är ungefär fyra centimeter långt, har armar och ben och väger ungefär 8 gram. Fostrets alla organ är i princip färdiga och ska nu under resten av graviditeten växa och mogna.

Vecka 12

Nu brukar tröttheten och illamåendet avta och risken för missfall har minskat. Fostret har tunn och genomskinlig hud och börjar även få unika fingeravtryck. Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre.

Månad 4, vecka 13 till 16 i graviditeten

Vecka 13

Nu börjar fostrets skelett att bli hårdare men ögonen sitter fortfarande långt isär och öronen sitter långt nere.

Vecka 14

Nu börjar magen verkligen växa till sig och livmodern är ungefär lika stor som en grapefrukt. Fostret är ungefär sju till åtta centimeter lång. Fostret kan nu röra sig i vattnet.

Annons

Vecka 15

Både ditt hjärta och mage börjar växa nu. Din hjärtkapaciteten kommer att öka med 30 till 50 procent fram till vecka 32 för att klara av syretillförseln till både din kropp och fostrets. Nu kan barnet höra och kan även rycka till om det är något plötsligt ljud nära magen. Fostrets hjärta är inte stort men har en enorm kapacitet.

Vecka 16

Vissa kan nu känna av fostrets rörelser som kan kännas som en fisk som sprattlar till. Nu börjar bäckenlederna att mjukas upp. Vid denna tid är det vanligt att känna sig andfådd. Fostret är 16 centimeter långt och väger ungefär 150 gram.

Månad 5, vecka 17 till 20 i graviditeten

Vecka 17

Nu är det vanligt att man börjar svettas mer på grund av den ökande blodmängden i kroppen. Fostret lagrar ett brunt fett i kroppen som ska hålla barnet varmt när den är född. Fosterfett som ska skydda huden börjar även att bildas.

Vecka 18

Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och det går nästan att se de små linjerna som tillslut kommer att vara fingeravtryck. Den första avföringen har börjat samla sig i fostrets tarm.

Annons

Vecka 19

Nu går det att känna livmodern om du trycker försiktigt under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på en nyfödd bebis. Nu kan fostret knäppa med sina händer och har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen.

Vecka 20

Fostret har fått ögonfransar och svettkörtlarna börjar bli färdiga. Fostret kan även känna smärta och kan göra avancerade rörelser som en bakåtkullerbytta.

Månad 6, vecka 21 till 24 i graviditeten

Vecka 21

Nu brukar humöret vara mer stabilt och gravidmagen brukar synas. Fostret är ungefär 26 centimeter långt och väger cirka 400 gram.

Vecka 22

Nu börjar det bli vanligt att få foglossning och även drabbas av hål i tänderna. Fostret har slutna ögon men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken.

Vecka 23

Nu kan du känna om fostret hickar eller sparkar. Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna.

Vecka 24

Livmodern trycker på urinblåsan och du kan både känna dig kissnödig oftare och få sammandragningar. Nu börjar fostret suga på tummen för att träna på sugreflexen.

Annons

Månad 7, vecka 25 till 28 i graviditeten

Vecka 25

Nu kan fostret både knyta sina händer och få tag på sina fötter. Näsborrarna har också börjat öppna sig.

Vecka 26

Vid denna tid är det vanligt att brösten börja läcka lite vätska på grund av att mjölkkörtlarna börjar förberedda sig. Nu tränar fostret på att andas och ögonen kan öppnas och stängas.

Vecka 27

Hormonerna kan påverka huden och du kan uppleva klåda vilket bland annat kan bero på vätskebrist eller förhöjda levervärden. Om värdena skulle vara förhöjda brukar det klia på handflatorna och fotsulorna. Om du får klåda är det viktigt att berätta detta för barnmorskan. Fostrets tarmar har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk.

Vecka 28

Nu väger fostret ungefär ett kilo och är 39 centimeter långt. Nu är det vanligt att humöret påverkas igen och du kan känna sammandragningar.

Månad 8, vecka 29 till 32 i graviditeten

Vecka 29

Nu kan man se fostrets sparkar på utsidan av magen och du kan även känna smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Nu börjar fostret likna en bebis och kan även drömma.

Annons

Vecka 30

Fostret väger cirka 1,4 kilo och är 41 centimeter långt. Nu ökar barnet med ungefär 200 gram per vecka.

Vecka 31

Många kan nu känna att kroppen har svullnat upp. Fostret fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Den kan även reagera på musik som spelas vid upprepande tillfällen.

Vecka 32

Nu kan det återigen vara ganska vanligt att drabbas av förstoppning men kroppen börjar även att förberedda sig på förlossningen och det är inte ovanligt att du kan känna förverkar. Barnet kan ha lagt sig med huvudet nedåt och med tanke på den lilla platsen som nu finns i magen, känner du kraftiga sparkar.

Månad 9, vecka 33 till 36 i graviditeten

Vecka 33

Fostret väger runt två kilo och är ungefär 45 centimeter.

Vecka 34

Livmodern tränar inför förlossningen och du kan känna förverkar och en del kan även få rikliga flytningar. Om barnet skulle födas nu finns det stor chans att den skulle klara av andningen själv.

Annons

Vecka 35

Nu är magen som högst och det kan kännas som att det är svårt att andas. Men snart kommer den att sjunka ner lite igen. Foster sväljer fostervattnet, kissar och tränar på matsmältningen.

Vecka 36

Nu har fostret längre perioder av sömn och rörelser.

Månad 10, vecka 37 till 40 i graviditeten

Vecka 37

Fostret har sjunkit ner i bäckenet och huvudet har blivit fixerat som det heter. Det betyder att huvudet har sjunkit så långt ner att det inte går att rucka på utifrån.

Vecka 38

Fostret är egentligen redo att födas och är nu cirka 3 kilo och cirka 49 centimeter långt.

Vecka 39

Nu är det viktigt att vila upp sig inför förlossningen. Fostret väger ungefär 3,2 kilo och är cirka 50 centimeter långt.

Vecka 40

Moderkakan väger nu ungefär ett halvt kilo och kommer fortsätt att ge näring till fostret en tid. Det finns flera olika knep för att sätta igång förlossningen, som exempelvis att gå i trappor.

Övertid i graviditeten

Det är helt normalt att gå över tiden men från vecka 41 brukar barnmorskan att boka in en tid för igångsättning. Det som är positivt med att dra ut på tiden är att kroppen hinner mogna och bland annat blir livmodertappen mjuk. Allt detta gör att det kan bli en lättare förlossning.

Foto: TT

Källa: Babyhjälp

Annons