En del av

8 saker du inte visste om din fertilitet

19 dec, 2016
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Kvinna med graviditetstest
Tycker du att du har superkoll på allt vad mens och preventivmedel heter? Den här listan kanske kan överraska dig!
Annons
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Det kvinnliga reproduktionssystemet är mer än bara könsdelarna. Det är hjärnan, blodet – och kärlekshandtagen också. Hormonerna påverkar hela din kropp, och alla reagerar vi olika på dem.

Några saker du borde veta om kvinnlig fertilitet

1. Så funkar ägglossningen

Dag 1–5: På grund av sjunkande östrogen och progesteronnivåer bryts vävnad i livmodern ner och kommer ut när du har mens. Blödningarna håller på i cirka fem dagar.

Dag 7: Vid det här laget har flera vätskefyllda folliklar skapats på äggstockarna.

Dag 7–14: Någon av dessa folliklar blir mogen när nivåerna av östrogen börjar öka igen, samtidigt som livmodern åter bygger upp vävnad.

Dag 14: Den mogna follikeln går sönder och släpper iväg ett ägg i äggledaren. Därifrån färdas sedan ägget till livmodern där den fastnar i vävnaden som byggts upp.

Annons

2. Menscykeln kan ge hintar om fertiliteten

Det finns ingen spåkula när det gäller hur fertil du är, men forskning visar att en normal menscykel är 25–30 dagar. Har du längre än så mellan mensen kan det vara ett tecken på att din ägglossning är oregelbunden, vilket kan försvåra för dig att bli gravid om du önskar. Är det mindre än 25 dagar emellan har du upp till 36 procent mindre chans att bli gravid än om cykeln r 27–29 dagar. Det kan också vara ett tecken på att det är något fel med livmodern, som att det finns cystor som gör det svårt för ägget att fästa på livmoderväggen.

Är du över 30 år och börjar få oregelbunden menstruation kan det även vara ett tecken på att klimakteriet startat.

3. Vikten av vikt

För att fertiliteten ska fungera gäller det att östrogennivåerna är de rätta. Är du överviktig har du antagligen för mycket östrogen i kroppen, och är du underviktig har du för lite.

4. Motion påverkar

Att inte röra på sig alls är inte bra för kroppen, det kan göra dig överviktig och därmed försvåra för dig att skaffa barn. Men att röra för mycket på sig kan också ha negativa effekter. Forskning visar att normalviktiga kvinnor som tränar löpning eller aerobics fem timmar i veckan eller mer har 42 procents mindre chans att bli gravida. Det kan bero på att kroppen tolkar den hårda träningen som ett stresspåslag eller energibrist och då nedprioriteras reproduktionssystemet.

Annons

5. P-piller konserverar dina ägg

P-piller skadar inte förmågan att bli gravid. Tvärt om, kan det visa sig. Kvinnor som slutar med pillret upplever några månaders fördröjning innan fertiliteten är på topp igen, med kvinnor som använt p-piller i fyra år eller mer är har större chans att bli gravida än de som bara använt piller i två år eller mindre, efter att de slutat ta piller. Eftersom pillret förhindrar ägglossning så sparas äggen (och eftersom alla kvinnor föds med ett visst antal ägg innebär det att de som äter piller kommer ha kvar sina ägg senare i livet).

6. Vissa sjukdomar försvårar

Vissa könssjukdomar, som gonorré och klamydia, kan sabba dina chanser att bli gravid. Har du problem med sköldkörteln har du också ha svårare att bli gravid, eller om du har en tandköttssjukdom (eftersom inflammationer i munnen sprider bakterier i hela kroppen).

7. Du behöver preventivmedel även efter 40

Även om mensen är praktiskt taget obefintlig och du är SÄKER på att du kommit i klimakteriet, så behöver du använda p-piller om du vill vara säker på att inte bli gravid. Många 40-plussare tror att de kan sluta med hormonpreparat och gå på en mindre säker “kalender”-metod – men eftersom mensen med stor sannolikhet är oregelbunden då är det svårt att beräkna “säkra” perioder. Tala med din gynekolog om du vill veta när du kan sluta med preventivmedel.

8. När du kommer i klimakteriet beror på gener

Om din mamma kom i klimakteriet tidigt är chansen stor att du också kommer göra det, och likadant omvänt: Fortsatte hon menstruera sent i livet gör du antagligen det också. Detsamma gäller för fertilitet, enligt forskning, bland annat för att problem som cystor på livmodern och endometrios kan vara ärftligt.

Källa: Health

Foto: IBL

Annons