Det här händer i din kropp – efter en förlossning
Att föda barn är enligt forskning vid University of Michigan en tuffare ansträngning än att springa ett maratonlopp – och det märks i kroppen. En förlossning är en ansträngning som kan leda till en känsla av att vara mörbultad samt till träningsvärk, ömmande bröst och underliv. Hormonerna kan påverka såväl fysiskt som psykiskt.
Och kroppens ansträngningar är inte slut när barnet är fött. De följande sex till åtta veckorna är fyllda av händelser i kroppen. I den här artikeln reder vi ut vad som händer och vilka förändringar som sker under återhämtningen.
Livmodern efter förlossningen och eftervärkar
Din livmoder vägde 50 gram innan du var gravid och efter förlossningen väger den ungefär ett kilo. Efter cirka sex veckor brukar den ha återfått sin normala storlek.
När moderkakan kommit ut börjar eftervärkarna, som beror på att livmodern drar ihop sig och börjar anpassa sig till att inte längre vara gravid. Eftervärkarna är starkast i början och vid amning, men avtar allt eftersom såret i livmodern krymper samt sammandragningarna och blödningarna avtar. Eftervärkarna brukar kännas som mensvärk när man föder barn första gången, men kan göra mer ont om man fött fler barn.
– Eftervärkar är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska, men det gör ju inte mindre ont för att det är naturligt. Var inte rädd för att ta smärtstillande. Jag kan även rekommendera värmekudde eller en Tensapparat om man har en, säger Elin Hallgren, barnmorska som arbetar med förlossning och eftervård på Södertälje sjukhus.
Avslag
Med sammandragningarna och eftervärkarna kommer också avslag, en blodig flytning från såret i livmodern. Hur länge man har avslag varierar, men det försvinner oftast inom fyra till sex veckor.
Infektionsrisk
I och med att moderkakan lämnat ett sår i livmodern finns det en liten risk för att man ska drabbas av en infektion. Symtom på infektion är illaluktande avslag, feber och ont i magen. Då behöver man söka vård.
– Ha god hygien, byt binda ofta och tvätta underlivet minst en gång om dagen med vatten. En infektion kan dock inte bara stoppas med god hygien och om man får en infektion bör man söka vård snabbt för att få antibiotikabehandling, råder Elin Hallgren.
Toalettbesök och förstoppning efter förlossningen
Efter en förlossning kissar många mer än vanligt eftersom all vätska som samlats under graviditeten ska ut ur kroppen. Trots det kan det vara svårt att kissa under de första dygnen eftersom blåsan är van vid ett tryck från livmodern. Det kan även göra ont och svida om du har irriterade slemhinnor, små sår eller bristningar.
– Det brukar svida i ungefär två dygn, men slemhinnan läker väldigt fort. Även om man inte fått en bristning kan man få små skrapsår inne i slidan som svider när man kissar. Ett tips är att kissa i duschen med en mjuk och ljummen stråle, säger barnmorskan Elin Hallgren.
Många kan känna obehag och rädsla inför att bajsa efter en förlossning, en rädsla som ofta är onödig, enligt Elin Hallgren.
– Det brukar i regel inte vara så smärtsamt. Dessutom är tarmen oftast tömd efter förlossningen så det kan ta några dagar innan tarmen kan tömmas på nytt. Det i sig brukar inte vara ett tecken på förstoppning, säger hon och fortsätter:
– Jag skulle inte rekommendera laxeringsmedel om inte läkaren ordinerat det. Drick istället mycket vatten och ät kost som är bra för tarmen.
Urininkontinens
Urininkontinens är väldigt vanligt bland nyblivna mammor. Vissa drabbas av urinläckage när de känner sig kissnödiga, andra när de idrottar, nyser eller hostar. Vissa kan behöva kissa ofta och andra kan läcka små skvättar utan att de känner sig kissnödiga. Det finns flera saker som kan minska besvären, bland annat knipövningar, att inte dricka för mycket vätskedrivande drycker som kaffe och te samt att inte ha för bråttom på toaletten.
– I början är urininkontinens naturligt, men om besvären kvarstår flera månader efter förlossningen, trots bäckenbottenträning bör man söka vård. Man kan börja träna bäcken när som helst så länge det inte gör ont. Har man drabbats av en allvarlig förlossningsskada ska man dock inte göra knipövningar utan följa läkarens råd, säger Elin Hallgren.
Ärr från kejsarsnitt
– Man ska inte glömma att ett kejsarsnitt är en stor bukoperation. Många förstår nog inte hur omfattande det är och att det är normalt att ha ont och ha svårt att stå och gå de första dagarna, säger barnmorskan Elin Hallgren.
Plastikkirurger brukar råda patienter att tejpa sitt ärr i upp till sex månader för att få det så litet som möjligt. Man bör samtidigt hålla koll på att ärret läker och inte får en infektion, vilket ofta uttrycker sig i form av feber och rodnad kring ärret.
Ömma bröst
Om man väljer att amma kan man få värkande och i vissa fall såriga bröstvårtor. Barnmorskan Elin Hallgrens främsta råd till mammor är att söka hjälp och inte kämpa på i ensamhet. Hon tipsar om amningshjälpen, att fråga barnmorskor om hjälp och att lyssna på Förlossningspoddens avsnitt med barnmorskan Jane Fogelström.
– Utnyttja tiden på BB så mycket du bara kan och be dem göra en amningsobservation och lära dig hur du kan göra en själv, oavsett om du är förstföderska eller inte. Nästan alla har ont, men om det blir sår så har barnet ofta legat i fel position eller haft ett ytligt tag om bröstvårtan, säger hon och fortsätter:
– Stå inte ut, och tänk inte att det ska vara så. Sök hjälp för det finns bra hjälp att få och kom ihåg att det för de allra flesta är svårt i början. Det krävs övning både för dig och din bebis.
Underlivet efter förlossningen
Bristningar
De flesta är svullna och ömma i underlivet efter förlossningen. De som fått bristningar kan känna av det än mer, oavsett om det är små sår som läker sig själv eller större som sytts. Att sitta på kudde kan hjälpa under läkeperioden och Elin Hallgren tipsar även om att göra en isbinda för att lindra svullnaden efter förlossningen.
– Blöt ner en vanlig binda och lägg den i frysen. Ha den sedan tillsammans med en vanlig binda för att lindra.
Förlossningsskador
En del kvinnor drabbas av förlossningsskador av olika grad. De sys i regel direkt efter förlossningen, men vissa kan drabbas av förlossningsskador som inte läker, har sytts fel eller som inte har upptäckts. Då ska man be om att få en gynundersökning.
– Be dem känna efter om du kan knipa. Om du har rätt teknik och de inte känner något är musklerna kanske inte rätt ihopsydda och då spelar det ingen roll hur mycket man kniper, säger Elin Hallgren.
Barnmorskan Elin Hallgren råder även att stå på sig och söka sig vidare om den första gynekologen inte lyssnar på en och man känner med sig att allt inte står rätt till.
Bäckenbottenträning och knipövningar
Bäckenbottenträning kan hjälpa mot urininkontinens eftersom det stärker musklerna som finns kring slidan, urinröret och ändtarmen – de muskler som även håller upp bäckenbotten. Många kniper fel och det gäller att hitta rätt muskler för att få resultat.
Eftersom musklerna består av både långsamma och snabba muskelfibrer måste de tränas både i styrka och i uthållighet. Det kan ta upp till sex månader innan du känner av resultatet av övningarna.
Hemorrojder
Att drabbas av hemorrojder är vanligt både under graviditet och efter förlossning. Då kan det blöda, svida och klia runt analöppningen, men det läker oftast av sig själv utan behandling. Genom att äta fiberrik mat och få i sig tillräckligt vätska man man förebygga och behandla hemorrojder. Om de däremot växer mycket och är smärtsamma bör man söka vård.
Framfall
Framfall innebär att organen i underlivet sjunker ner. Man kan då känna sig väldigt tung i underlivet och slidväggen eller livmoderhalsen kan bukta nedåt. Man kan träna upp bäckenbotten med knipövningar om man känner sig tung.
– Efter nio månaders graviditet och en förlossning har i regel alla kvinnor en form av framfall. Det behöver inte innebära att något är skadat och de flesta får tillbaka sin styrka i bäckenbotten. Men ifall framfallet blir kroniskt kan det bero på en skada och då behöver man söka vård, säger Elin Hallgren.
Humör, känslor och förlossningsdepression
Tiden efter en förlossning präglas av hormonförändringar och därmed ofta ett föränderligt humör. Under det tredje dygnet efter en förlossning sker en omställning i kroppen som kan göra att man känner sig nedstämd. Det kallas för baby blues eller tredjedagsgråten och varar oftast i några dagar. Om det inte går över inom två veckor bör man söka hjälp ifall att man drabbats av en förlossningsdepression. Även en partner kan drabbas av en depression efter en förlossning.
– BVC är inte bara till för barnet utan för hela familjen. Förlossningsdepression kan drabba båda parter så man ska vara uppmärksam, lyhörd och prata med varandra, säger Elin Hallgren.
Det kan vara bra med stöd och avlastning från närstående under den första tiden om man känner sig skör. Man kan även få träffa barnmorskan som var med under förlossningen, något som är speciellt viktigt om man haft en dramatisk förlossning.
Hur tar man bäst hand om sig efter förlossningen?
– Andas, ta det lugnt och vila. Ofta vill man så mycket; man vill ha ett perfekt hem, börja träna, träffa vänner och bjuda in folk, men då kan man hamna i en jättesvacka. När jag träffar familjer brukar jag säga att man ska tänka på att man har gjort ett jättejobb i att vara gravid och föda och att tiden efteråt är omtumlande. Man vinner mycket på att lägga undan alla måsten, vila och tvinga sig själv till att ha lite tråkigt, säger barnmorskan Elin Hallgren.
Sex och samliv efter förlossningen
Det kan vara svårt att få tid för sin partner efter en förlossning när ett nytt litet liv kommit in i familjen. Sexlivet kan bli annorlunda på grund av flera olika orsaker. Lusten kanske inte infinner sig, är i otakt hos mamman och partnern eller så återstår förlossningsskador eller stygn som skaver. Vissa kan känna obehag vid slidsamlag under de första sex veckorna efter en förlossning, speciellt om man fått bristningar. Även hormoner, sömnbrist och det faktum att man har ny liten människa som är beroende av en kan påverka sexlusten.
Om man däremot har lust kan man börja ha sex när man vill, men det gäller att ha god hygien med tanke på infektionsrisken. Om man har slidsamlag under tiden man ammar kan slemhinnorna vara sköra och behöva glidmedel.
Vad gäller preventivmedel finns det flera alternativ, bland annat kondom, p-stav eller minipiller. Att man ammar ger inte ett hundraprocentigt skydd mot graviditet, påpekar Elin Hallgren.
– För att det ska fungera måste du amma vid varje mål, det får inte heller ha gått mer än sex månader sedan du fött barn och du ska inte ha fått mens. Då är det en lika säker metod som p-piller, det vill säga 95 till 99 procent. Men cirka två veckor innan den första mensen efter förlossningen har du ägglossning och då finns en risk för att bli gravid även om du ammar.
Hud, hår, sömn och magmuskler efter förlossningen
En graviditet sliter på kroppen. Utöver eventuella ärr och problem med urininkontinens slits brösten av graviditeten. Många tappar även hår tillfälligt, vissa kan uppleva att hårkvaliteten förändras och man kan även få pigmentfläckar på huden.
Under graviditeten går magmusklerna isär och vissa kan drabbas av Diastasis Recti, vilket innebär att de yttre raka bukmusklerna har separerat. Risken för Diastasis Recti är större för personer som är överviktiga, bär ett onormalt stort barn, tvillingar eller fler barn.
– Man kan ha Diastasis Recti utan att ha några symtom. Då finns ingen anledning att söka vård, eftersom det inte är farligt i sig att magmusklerna är delade, säger Elin Hallgren.
Symtomen är bland annat ryggsmärtor, att man inte kan knipa och har problem att gå på toaletten. I många fall räcker träning för att få ihop musklerna, men ibland kan kirurgi vara nödvändigt. Rekommendationerna för träning skiljer sig åt, men vanliga situps får inte ihop musklerna, eftersom det främst är de djupa bålmusklerna som behöver tränas.
– Du ska absolut träna, men det betyder inte att du får ihop dem för det. Man brukar behöva ge det minst ett halvt års träning för att en kirurg ska kunna utvärdera det, säger Elin Hallgren.
Hon rekommenderar att be om hjälp av en specialiserad fysioterapeut som har koll på vilken träning som lämpar sig bäst.
Även din sömnrytm rubbas efter förlossningen, speciellt om du ammar. Du kommer inte längre sova åtta timmar i sträck, eftersom din kropp är inställd på att vakna för att amma.
– Kroppen klarar det, även om det kan kännas tufft. Försök sova eller vila när din bebis gör det, säger Elin Hallgren.
Källor: Vårdguiden, Mammasidan, Intervju med barnmorskan Elin Hallgren
Foto: Shutterstock