En del av

Det händer med dina bröst under och efter graviditeten

03 jul, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
För många kvinnor är det brösten som skvallrar om att hon är gravid. Redan efter ett par tre veckor in i graviditeten kan de börja ömma och sedan händer det mycket med dem fram till förlossningen, och efter. Vi vet vad och varför.
Annons

Många som blir gravida märker det först på brösten. De kan kännas hårda och ömma redan efter några få veckor som gravid och då är det många som går och köper ett graviditetstest. Och oavsett om du ammar ditt barn eller inte kommer brösten att gå igenom en hel liten resa under och efter graviditeten. Vi tänkte ta er med på den resan.

Brösten under graviditeten

Hormoner och en ökad blodgenomströmning gör att brösten börjar förändras redan tidigt i graviditeten. Hur mycket och när är individuellt och det finns inget rätt eller fel. Om något känns fel ska du prata med din sköterska på mödravården eller din husläkare. Men ömmande bröst är i allmänhet ingen anledning till oro.

  • Ömma bröst. För många avtar den här känslan efter första trimestern, men en del har ömma bröst under hela graviditeten. Det är hormoner som gör att brösten förbereds på att börja producera mjölk.
  • Tydliga blodådror på och runt brösten. Det här beror på att du får en ökad blodcirkulation och är inget konstigt.
  • Snabbt växande bröst. En del kvinnors bröst växer snabbt under en period under graviditeten och då kan huden klia lite eftersom den sträcks ut. Man kan få lite bristningar i huden om brösten växer snabbt, men om man får det eller inte beror till stor del på genetiska förutsättningar och går inte att påverka själv. Bristningarna syns allt mindre över tid efter förlossningen. Om det kliar mycket kan det vara skönt att smörja in brösten med en mjukgörande kräm.Du kan behöva köpa en mamma-behå tidigt under graviditeten beroende på när dina bröst börjar växa på sig. För vissa händer det först nära förlossningen.
  • Mörkare bröstvårtor. Både bröstvårtorna och vårtgårdarna bli mörkare när man är gravid. Förmodligen är det så för att bebisen ska kunna lokalisera maten lättare när den är alldeles nyfödd. Den mörka färgen går tillbaka ett tag efter förlossningen.Du kan också märka att vårtgården blir knottrig. Knottrorna heter Montgomerys körtlar och producerar en mjukgörande olja som ska skydda bröstvårtorna när du ammar.
  • Läckande bröst. Ja, redan under graviditeten kan brösten läcka lite mjölk, så tidigt som under den 14e veckan för vissa, men för de flesta händer det senare i graviditeten. Du kan ha amningskupor i behån för att undvika att få mjölk på kläderna.
Brösten förändras både under och efter graviditeten.
Brösten förändras både under och efter graviditeten.

Brösten efter förlossningen

Förändringarna i brösten är inte över för att graviditeten är det, tvärtom. Nu spelar brösten en huvudroll i ditt liv, framför allt om du ammar din bebis.

Annons
  • Stora bröst. Ett par till fem dagar efter förlossningen kan många kvinnor inte sluta stirra på sina bröst. Nu rinner mjölken till rejält och brösten växer på ordentligt. Brösten blir ofta en och en halv gång större än de är i original. När mjölkproduktionen stabiliserat sig släpper den värsta uppspända känslan, men de fortsätter vara större än vanligt.
  • Läckande bröst. När brösten är fulla med mjölk kan de börja läcka lite då och då, så amningskupor är ett måste. Brösten kan börja läcka:

…när bebisen gråter.

…när brösten är väldigt fulla.

…när du blir känslosam.

…när någon annans bebis gråter.

…när det inte finns någon uppenbar anledning. (Gärna när det passar som allra sämst att få mjölkfläckar på kläderna.)

  • Mjölkstockning. Om en eller fler mjölkgångar i bröstet täpps till av någon anledning och mjölken inte kan ta sig ut blir det som en hård klump i bröstet. Bröstet gör ont och blir varmt och lite rött. Det blir en inflammation i bröstet och man kan få feber. Ofta går besvären över av sig själv, men det kan vara riktigt jobbigt.Låt bebisen fortsätta amma på det drabbade bröstet om det inte är alltför smärtsamt. Försök också att mjölka ur bröstet för hand och massera lite. Håller besvären i sig i mer än två dagar bör du kontakta din husläkare så att du får hjälp. Oftast får man inte mjölkstockning under den första veckan.
  • Såriga bröstvårtor. En del kvinnor får stora problem med såriga och ömma bröstvårtor när de ammar, andra förstår inte alls vad de pratar om. Om du har problem med bröstvårtorna kan det till exempel bero på att din bebis får lite fel tag i bröstvårtan när hen suger. Kontakta din mödravårdscentral för att få hjälp.

Vad händer med brösten efter amningen?

När amningen är över kommer brösten att – ja, vadå? Det går inte riktigt att säga vad som händer med brösten efter att man har varit gravid och fått en bebis. Många kvinnor upplever att brösten blir annorlunda efteråt, men om de blir större, mindre, hängigare eller om bröstvårtan eller bara ett bröst ändrar form, ja det går helt enkelt inte att säga på förhand.

Foto: TT

Källa: Medical News Today, 1177

Annons