En del av

Då måste man berätta på jobbet att man är gravid – och så gör man

19 aug, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
När är jag skyldig att berätta om min graviditet för chefen – och när vill jag berätta själv? Hur gör man – och är det dumt att dela nyheten med kollegorna först? Så här kan du tänka!
Annons
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Alla har olika känsla inför sin graviditet. Vissa känner att det är något högst privat som vi vill hålla inom den närmsta kretsen så länge det går. Andra vill berätta för hela världen direkt.

Inget är såklart rätt eller fel – du gör det som känns rätt för dig. Men när det kommer till hur och när det är dags att berätta om nyheten för sin chef kan det kännas skönt att ha några olika argument eller tankar att hålla sig i. Det gör det enklare att veta vad som känns bra för dig.

Här är några tips och tankar om hur du kan tänka!

1. Ta reda på dina rättigheter – då måste du berätta

Det första du kan göra innan du berättar, oavsett när, är att ta reda på vad du har för rättigheter som gravid. Vad har du för typ av anställning och vilka villkor kommer med den när det handlar om till exempel föräldraledighet? Enligt lag är du skyldig att berätta för din arbetsgivare att du behöver vara föräldraledig senast två månader innan ledigheten ska börja.

kvinna som är gravid bakar med sin son
Ta reda på vad som passar dig – berätta för alla direkt eller hålla nyheten inom närmsta kretsen?

Men det finns också fler aspekter. Om du har ett fysiskt jobb eller arbete som kan riskera din graviditet – vad har du för rättigheter då Facket brukar kunna hjälpa dig med de här frågorna och har som vanligt tystnadsplikt!

Annons

2. Vem vill du berätta för först?

En bra idé kan vara att berätta för din chef först, även om du har en närmre relation till dina kollegor. Trots att du litar till hundra procent på dina kollegor kan det vara lätt hänt att något slinker ur som gör att chefen får nyheten från annat håll än via dig. Det kan också bli svårt för dina kollegor att veta hur de ska agera om de till exempel sätts i en sits där de ska planera eller styra en uppgift och vet att du antagligen blir frånvarande en period, samtidigt som de inte vill breaka nyheten för chefen.

Men å andra sidan! Ibland är faktiskt en eller några kollegor riktigt goda vänner till dig. Vill du dela med en kollega först kan man faktiskt också tänka att situationer likt den ovan helt enkelt bara får lösa sig.

3. När ska man berätta – fundera på en bra tajming för dig

Många vill vänta med att berätta om sin graviditet för chefen till slutet av den första trimestern. Före graviditetsvecka 12 är risken störst för missfall, och kanske känner du dig tryggast med att dela nyheten när du slappnar av mer. Ungefär efter första trimester börjar också gravidmagen att synas.

Annons

Argument för att berätta tidigare kan å sin sida vara till exempel att du känner dig trygg med att din chef vet även om något skulle hända, att du gärna vill berätta eller att du tycker det känns enklast eftersom ni planerar saker på jobbet som kommer påverkas av att du är gravid och ska gå på eventuell mammaledighet.

Känn efter vad som känns bra för dig!

Din enda skyldighet juridiskt är som sagt att berätta minst två månader innan du ska gå på mammaledigt.

4. Hur vill du berätta?

Detta gör du också som du vill såklart. Men för många känns det skönt att prata mellan fyra ögon, till exempel på ett möte som du bokat med din chef.

En bra idé kan vara att berätta nyheten vid ett första tillfälle men be om att få återkomma med en plan för hur du önska arbeta och vara föräldraledig. På så sätt får du tid att tänka och se hur din graviditet utvecklas, till exempel om du behöver vara sjukskriven eller liknande.

Källor/Artikelinspiration: Unionen, Motherly

Foto: TT

Annons