En del av

Gravid – vilka fiskar får man äta då?

13 sep, 2016
author Bella Beiron
Bella Beiron
gravid - vilka fiskar får man äta
Gravid och sugen på fisk, men osäker på vilka fiskar du kan äta i ditt välsignade tillstånd? Här är Livsmedelverkets lista på tillåtna fiskar, de du kan äta sällan och sådana du bör undvika helt.
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret påBrand logo
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Vilka fiskar kan man äta när man är gravid? Enligt Livsmedelsverket bör en gravid kvinna äta fisk 2-3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur innehåller nämligen många viktiga ämnen som din kropp behöver under graviditeten, såsom vitamin D, omega 3, jod och selen. Hur mycket du får i dig av vardera beror helt och hållet på vilken fisk du lägga på tallriken.

Lax och makrill innehåller mycket omega 3-fett, medan den fettsnåla torsken är en bra källa till vitamin B12 och selen. Det är viktigt att du blandar både fet och mager fisk, just för att säkerställa att du får i dig alla nyttigheter.

Fiskar du kan äta när du är gravid:

  1. All odlad fisk

  2. Lax och laxfiskar

  3. Torsk

  4. Koja

  5. Kummel

  6. Lutfisk

  7. Makrill

  8. Rödspätta

  9. Sardiner

  10. Sej

  11. Konserverad tonfisk

  12. Sill, även inlagd

  13. Räkor

  14. Kräftor

  15. Krabba

Men tänk på att undvika allt som är egenfångat! Fisk från Östersjön, Vänern och Vättern har en högre risk för att ha förhöjda halter av kvicksilver eller miljögifterna dioxin och PCB. Som gravid bör man undvika dem helt, eller i alla fall inte äta dem mer än 2-3 gånger om året.

Fiskar du inte bör äta när du är gravid:

  1. Abborre

  2. Gädda

  3. Gös

  4. Haj

  5. Lake

  6. Rocka

  7. Svärdfisk

  8. Stor hälleflundra

  9. Strömming/sill från Östersjön, även surströmming

  10. Lax och öring, vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern.

  11. Sik från Vänern och Vättern

  12. Röding, vildfångad från Vättern

Källa: Livsmedelsverket

Annons