Gravid – vilka fiskar får man äta då?
Vilka fiskar kan man äta när man är gravid? Enligt Livsmedelsverket bör en gravid kvinna äta fisk 2-3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur innehåller nämligen många viktiga ämnen som din kropp behöver under graviditeten, såsom vitamin D, omega 3, jod och selen. Hur mycket du får i dig av vardera beror helt och hållet på vilken fisk du lägga på tallriken.
Lax och makrill innehåller mycket omega 3-fett, medan den fettsnåla torsken är en bra källa till vitamin B12 och selen. Det är viktigt att du blandar både fet och mager fisk, just för att säkerställa att du får i dig alla nyttigheter.
Fiskar du kan äta när du är gravid:
All odlad fisk
Lax och laxfiskar
Torsk
Koja
Kummel
Lutfisk
Makrill
Rödspätta
Sardiner
Sej
Konserverad tonfisk
Sill, även inlagd
Räkor
Kräftor
Krabba
Men tänk på att undvika allt som är egenfångat! Fisk från Östersjön, Vänern och Vättern har en högre risk för att ha förhöjda halter av kvicksilver eller miljögifterna dioxin och PCB. Som gravid bör man undvika dem helt, eller i alla fall inte äta dem mer än 2-3 gånger om året.
Fiskar du inte bör äta när du är gravid:
Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor hälleflundra
Strömming/sill från Östersjön, även surströmming
Lax och öring, vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern.
Sik från Vänern och Vättern
Röding, vildfångad från Vättern
Källa: Livsmedelsverket