KUB-test och NIPT-test – här är allt du behöver veta
Som gravid finns det kanske inget viktigare än att ens barn är frisk och utvecklas som det ska. Är du eller din barnmorska orolig över att så inte är fallet finns det dock vissa test och undersökningar man kan göra.
Dessa är bland annat NIPT-test och KUB-test. Båda testerna används inom vården, men vem som erbjuds det och vad det kostar är olika inom olika regioner.
All typ av fosterdiagnostik är frivillig i Sverige, och innan du gör något av testerna kan det vara bra att tänka igenom vad du/ni vill göra när du får resultaten, oavsett vilket svar du får.
Det vanligaste är att du i första hand gör ett KUB-test.
Vad är KUB-test?
KUB står för "Kombinerat Ultraljud och Blodprov", och består som namnet avslöjar två delar – dels en ultraljudsundersökning, dels ett blodprov.
Hur gör man ett KUB-test?
Blodprovet tas först, någon gång efter graviditetsvecka 9, och tas i armvecket på mamman, innan det skickas till ett laboratorium för analys. Det är alltså ingenting som ökar risken för missfall.
Någonstans mellan vecka 11 och 14 görs sedan ett ultraljud, där barnmorskan gör en mätning av en särskild del på fostrets nacke. Denna undersökning kallas NUPP vilket står för nackuppklarning. Detta då alla foster har en vätskespalt i nacken, och hos foster med Downs syndrom är denna bredare än normalt.
Ofta får man svaret på blodprovet i samband med ultraljudet.
Vad visar ett KUB-test?
KUB-testet visar på sannolikheten för kromosomavvikelser, framför allt tre typer: Downs syndrom, Edwards syndrom och Pataus syndrom. Dessa kallas även trisomi 21, 18 och 13.
KUB-testet ger alltså inget ja- eller nej-besked utan bara en sannolikhetssiffra. Om sannolikheten visar sig vara hög för en kromosomavvikelse kan man behöva göra ytterligare tester för fosterdiagnostik – bland annat ett NIPT-test.
Vem får göra KUB-test?
Vem som rekommenderas göra ett KUB-test varierar beroende på i vilken del av landet du bor.
I Stockholms län erbjuds kostnadsfritt KUB-test för kvinnor över 35 års ålder, eller för den som känner stark oro. I Västra Götaland är provet kostnadsfritt för alla som fyllt 35 år innan sista mensen, medan yngre får betala testet själva. I Region Skåne har man slopat åldersgränsen och alla gravida erbjuds nu KUB-test.
Vad kostar ett KUB-test?
Priset för ett KUB-test, om du behöver bekosta testet själv, varierar mellan olika landsting och privata aktörer, samt att det blir dyrare om du väntar fler än ett barn. Men priserna vi kan se när vi sökt i olika delar av landet är mellan 1600 kronor och 1900 kronor.
Vad är NIPT-test?
NIPT står för Non-Invasive Prenatal Testing, och är ett test för fosterdiagnostik man kan göra utan påverkan på fostret. Ofta görs testet efter ett KUB-test som visat på förhöjd sannolikhet för kromosomavvikelse.
Hur gör man ett NIPT-test?
NIPT-testet kan göras från graviditetsvecka 10, men oftast erbjuds det från vecka 12 eller 13. NIPT-testet görs genom ett blodprov som tas från moderns arm. Det skickas därefter på analys där man tittar på cellfritt dna från fostret som finns i mammans blod.
NIPT-test ökar inte risken för missfall.
Vad visar ett NIPT-test?
NIPT visar om det finns någon kromosomavvikelse hos fostret, framför allt då Downs syndrom. Till skillnad från KUB-testet är NIPT testet tydligare och mer tillförlitligt, man räknar med en tillförlitlighet på 99 procent. Lite svårare blir proverna att analysera om du bär fler än ett barn.
Om NIPT-testet visar att det inte finns någon avvikelse behövs inga fler tester göras. Om testet däremot visar positivt för avvikelse kan man behöva göra ytterligare prover, som ett fostervattensprov eller moderkaksprov.
Vem får göra NIPT-test?
Sjukvården kan erbjuda NIPT om ett eller flera av följande påståenden stämmer in:
- KUB-test som visat på en förhöjd sannolikhet för kromosomförändringar.
- Du som är gravid och tidigare har väntat ett barn med kromosomförändringar.
- Tidigare ultraljudsundersökningar eller tester har visat på avvikelser.
Rutinerna för vilka som får göra provet kan vara olika i olika landsting och på olika mottagningar.
Vad kostar ett NIPT-test?
NIPT-test gör du gratis om du fått en remiss. Utan remiss betalar du själv och det kan då kosta runt 5000-6000 kronor, beroende på vart du bor och vilken vårdaktör du vänder dig till.
Källa: 1177, Mama Mia, Vasamamma, Aleris, Region Stockholm, Region Skåne, Region Västra Götaland, m. fl.
Foto: TT