Experten om högkänsliga barn – och hur du stöttar dem bäst
Föräldrar spelar en viktig roll i sitt barns liv oavsett om ett barn är högkänsligt eller inte. Men om man har ett högkänsligt barn är det extra viktigt med förståelse och anpassning när det krävs, eftersom högkänsliga barn lätt kan bli överstimulerade.
Att vara högkänslig är inte en diagnos, utan ett temperamentsdrag, som innebär att man är lite mer känslig och sårbar. Det är även vanligt att man är eftertänksam, empatisk och lägger märke till detaljer. Högkänsliga personer, även kallade HSP, kan både vara introverta eller extroverta.
Uppskattningar pekar på att omkring 20 procent av befolkningen är högkänsliga och att det är lika många män och kvinnor som beräknas vara HSP. Siffran rymmer även många barn, men högkänslighet kan ta många olika uttryck under barndomen.
En av de mest kända forskarna på området är psykologen Elaine N. Aron, som introducerade begreppet högkänslig och HSP för världen. Hon har skrivit flertalet böcker, däribland ANNONS Den högkänsliga människan och ANNONS Det högkänsliga barnet: att växa och må bra i en överväldigande värld.
Elaine Aron berättar att det ibland kan vara svårt att känna igen högkänslighet i ett barn, eftersom alla barn är så olika och att tecknen ofta är väldigt subtila under uppväxten. Det finns dock några typiska tecken som kan skvallra om att ett barn är högkänsligt.
Tecken på att ditt barn är högkänsligt
Högkänsliga barn blir ofta irriterade av kliande och våta kläder, höga ljud och det kan komma upp redan tidigt i åldrarna.
– De tenderar att fråga djupa frågor och har ofta en udda humor. De tenderar även att vara mer benägna att lägga märke till saker, exempelvis om du klipper dig eller flyttar på möbler, säger Elaine Aron och fortsätter:
– De tenderar att vara mer empatiska och ha medlidande för djur och för barn som blir mobbade i skolan. De pausar för att observera och är kanske inte alltid det första barnet att delta i något, även om det inte alltid behöver vara så. Om de får stöd och uppmuntran utan att bli pressade så kommer de delta, medan barn som har blivit traumatiserade inte brukar göra det.
Vissa kan uppfatta högkänslighet som något negativt eftersom det särskiljer barnen från hur många andra barn är och tecknen kan uppfattas som irriterade. Såväl högkänsliga vuxna som barn kan felaktigt bli stämplade som inåtvända, nervösa eller introverta.
Hur kan man som förälder stötta sitt barn om det är högkänsligt?
– Ditt barn kommer att vara annorlunda på vissa sätt och då är det viktigt att inte använda sig av vad vi kallar “one size fits all”-föräldraskap. Man kan behöva kontrollera stimulationen runt barnet, vilket andra kan tycka är konstigt, exempelvis om du åker hem med ditt barn för att vila när andra barn fortfarande är igång. Att försvara sitt sätt att vara förälder är viktigt när du vet att du har ett högkänsligt barn.
Det du aldrig ska göra om du har ett högkänsligt barn
När känsligheten tar uttryck kan variera stort, men vid en viss ålder kan barnet själv lägga märke till att han eller hon är annorlunda från de andra barnen på vissa plan i livet. Då är det viktigt att prata om det i positiva ordalag och lära barnet att känslighet inte är en svaghet, menar Elaine Aron.
– Om man har någon i barnets närhet som är vuxen och känslig så kan man säga något i stil med att “du är precis som farbror Robert” eller “du är lik din lärare Janine, hon vill också att det är tyst i klassrummet”. Jag rekommenderar dock inte att man säger till sitt barn att han eller hon är högkänslig, säger Elaine Aron.
Finns det något man aldrig ska göra som förälder om ens barn är högkänslig?
– Vi är alla känsliga till skam och bestraffning, men högkänsliga barn är mycket mer känsliga för det. De vet oftast redan att de gjort något fel så det behövs inte mycket för dem när det kommer till repressalier, säger Elaine Aron och fortsätter:
– Barn kan lätt bli skammade och med det menar jag att de känner att de innerst inne är dåliga på något sätt. Skuldkänsla är när vi vet att vi gjorde något fel, men skam är när vi tror det är något fel på oss som person och det vill man undvika med alla barn, men det händer lättare med känsliga barn.
Det kan alltså räcka med att ändra tonläge i rösten för att ett högkänsligt barn ska förstå att han eller hon gått över en gräns.
Taktkänsla är också viktigt som förälder till ett känsligt barn, särskilt när det kommer till att balansera hur och vad man uppmuntrar sitt barn till. Att pressa sitt barn att exempelvis utöva en sport eller hobby som de inte gillar eller är duktiga på kan få dem att känna sig misslyckade.
Istället bör man leta efter det barnet gillar och är duktigt på och ta vara på det. Elaine Aron tar som exempel sin egen son som hon försökte få att spela fotboll, basketboll och utöva karate, men det var inte förrän han började på dans- och dramalektioner som han blommade ut och hittade det han gillade att göra.
Något som även är viktigt att komma ihåg är att det alltid går att förändra sitt tillvägagångssätt som förälder.
– Jag tycker det är väldigt hoppfullt med föräldrar som har gjort misstag tidigare och vill korrigera det när de förstår sina känsliga barn bättre. Om du ändrar ditt tillvägagångssätt som förälder så kommer barnet småningom att plocka upp det.
Foto: Caroline Hernandez/Unsplash