En del av

Vattkoppor: Symptom och behandling

01 jul, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Hur ska jag tänka om mitt barn får vattkoppor? Vi reder ut vad som gäller för den här vanliga virusinfektionen.
Annons

Många barn får vattkoppor någon gång under barndomen. Det kan bli ett par veckor av vab och ompysslande men för de flesta går infektionen över av sig självt.

Här kan du läsa mer om barn och vattkoppor.

Vattkoppor och barn

Vattkoppor är en virussjukdom som är mycket smittsam. Sjukdomen är förknippad med många vanliga infektionssymptom som trötthet, feber, och huvudvärk. Den kännetecknas av att den som blir sjuk får röda utslag över hela kroppen.

Barn brukar få lindrigare besvär av vattkoppor jämfört med vuxna.

Symptom på vattkoppor

Vattkoppor kännetecknas som sagt av att man får röda utslag över hela kroppen. Det är utslag som kan vätska sig, och ofta orsakar de mycket klåda. Inkubationstiden, från det att man får vattkoppor tills dess att symptomen bryter ut, kan det gå mellan 10-20 dagar.

Vad är vad - Höstblåsor, svinkoppor eller vattkoppor?

Det finns ett antal vanliga barnsjukdomar som innebär att barn på olika sätt får utslag. Ibland kan det vara svårt att veta vilken av infektionerna ditt barn har fått.

Utslagen man får vid vattkoppor sätter sig vanligtvis på hela kroppen. Detta kan skiljas från Höstblåsor som sätter sig främst kring munnen, på handflator och fotsulor. Vid Vattkoppor brukar barnet också känna sig mycket sjukare än om det fått Höstblåsor.

Svinkoppor kan utskiljas med att utslagen vid den här infektionen börjar som små prickar men övergår till blåsor fyllda med var. Blåsorna man får vid svinkoppor kan skapa en skorpa med gulaktig färg.

Annons

De röda utslagen kan sitta på hela kroppen men börjar ofta på överkroppen. Därefter är det vanligt att de sätter sig till exempel på på armar och ben, i ansikte och hårbotten, på slemhinnor som i munnen och halsen, i ögat samt kring könet och ändtarmsöppningen.

Sjukdomen brukar också leda till att den insjuknade får feber och huvudvärk samt blir väldigt trött.

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar via droppsmitta och hudkontakt. Droppsmitta funkar på så vis att smittan rör sig med små droppar i luften om någon som är sjuk till exempel hostar eller nyser. En frisk person kan då andas in dropparna och också smittas av infektionen.

Pappa myser med sitt barn utomhus.
Vattkoppor är smittsamt och sprider sig via droppsmitta.

De flesta brukar bli friska efter ett par veckor. Ibland tar det lite längre tid för vuxna.

Som mest smittsam är en person som har vattkoppor några dagar innan symptomen bryter ut till och med cirka sex dagar efter att symptomen visat sig. Det här resulterar ofta i att sjukdomen sprider sig utan att man vet om det, i en förskolegrupp eller liknande.

Annons

Hur behandlar man vattkoppor?

Infektionen läker i regel ut av sig själv men det kan vara skönt att försöka lindra symptomen med receptfria läkemedel. Läkemedel med det verksamma ämnet paracetamol kan sänka lindra om ditt barn har feber och värk i kroppen. Man ska däremot undvika läkemedel med ämnet ibuprofen samt andra varianter inom läkemedelsgruppen NSAID. Dessa kan leda till att infektionen förvärras. En annan sak du ska undvika är att använda hydrokortisonsalva på de kliande utslagen.

Det finns också några saker man kan ta till själv för att lindra symptomen. Allergimedicin med antihistamin kan ibland lindra klåda och även kylbalsam kan vara skönt för den kliande känslan i huden.

Det är också bra att minska risken för att blåsorna blir infekterade, genom att duscha med tvål och vatten ofta samt klippa naglarna.

Får man vaccin mot vattkoppor?

Vissa riskgrupper med svagare immunförsvar får vaccin mot vattkoppor. Till exempel erbjuds barn som till exempel har en kronisk njursjukdom vaccinet. Även syskon och nära kompisar till ett barn med den här typen av sjukdom kan erbjudas vaccinet för att minska risksen att föra infektionen till barnet i riskgrupp.

Annons

Just nu pågår en statlig utredning om huruvida vaccin mot vattkoppor skulle kunna ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vissa personer rekommenderas att inte ta vaccin mot vattkoppor. Mer om det kan du läsa hos Folkhälsomyndigheten.

Vattkoppor: När kan barnet gå i förskola och skola?

När barnet mår bra, är feberfritt och orkar aktiviteterna kan han eller hon återvända till skolan eller förskolan. Det är viktigt att meddela personalen om barnet fått vattkoppor eftersom risken är stor att andra barn redan smittats.

Källa: 1177, Folkhälsomyndigeten

Foto: TT

Annons