Råd & rön varnar för farliga babyskydd och bilbarnstolar
Det går inte att nog betona vikten av att resa säkert med barn i bil, särskilt inför semestertider när många ger sig ut på vägarna. Råd & Rön har testat 29 bilbarnstolar för barn i alla storlekar. I testet ingick babyskydd för nyfödda, vanliga bilbarnstolar och bältesstolar för lite större barn. I testet har man krockat bilbarnstolarna i ett riktigt bilchassi, i en högre hastighet och hårdare än vad standarden kräver. Man har även testat hur sköna stolarna är för barnen, hur lätta de är att montera och ifall de innehåller skadliga kemikalier.
Bilbarnstolar och babyskydd som inte rekommenderas
Babyskyddet Chicco Kiros I-size med bas
Detta är en av produkterna som inte klarar Råd och Röns krocktest. I testet lossnade babyskyddet från sin bas, vilket innebär att barnet riskerar att kastas ut genom bilen vid en frontalkrock. Basen har dragits tillbaka efter testet.
Babyskyddet Besafe Izi Go Modular X1 I-size
Detta klarar krocktesterna, men tyget innehåller höga halter av PAH, ett ämne som kan vara cancerframkallande. Även det babyskyddet får därför bottenbetyg i testet.
Smart kid belt
Detta marknadsförs som ett säkert alternativ till bilbarnstolar får också massiv kritik. Eftersom det inte är en regelrätt bilbarnstol har man inte kunnat genomföra alla deltester, men efter säkerhetstestet står det helt klart att bältet medför allvarliga brister.
Bakåtvänd till fem års ålder – detta gäller
Med den så kallade I-Size-standarden ska alla bilbarnstolar vara bakåtvända för barn upp till 15 månader. Rekommendationen är att de ska sitta bakåtvända ännu längre, helst till de är ungefär fem år. Det är först då nackens muskulatur är tillräckligt uppbyggd för att klara huvudets tyngd vid en krock. Att barnen sitter med böjda ben gör inte stolen osäker.
– All forskning i dag är helt överens om att det är säkrare för barnet att åka baklänges i bilen än framlänges, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Han tycker också att vi är väl snabba på att sluta med bilbarnstol i Sverige.
– Att bara ha en kudde är bättre än inget alls, men då förlorar man sidoskyddet som bilbarnstolen ger och bältet sitter sämre. Personer under 150 centimeter skyddas inte av bilens krockskydd, så mitt råd till föräldrar är att satsa på en bra bältesstol även till de äldre barnen, säger Ronny Karlsson.
Källa: Råd & Rön
Bild: TT