Min chef blir arg när jag vabbar — hur ska jag förhålla mig?
Februari, årets mest vabbtäta månad har precis passerat. Att vabba är en rättighet. Ändå är det lätt att få dåligt samvete gentemot sin arbetsgivare. I veckans läsarfråga undrar insändaren hur hen ska bemöta sin chefs påtagliga irritation. Motherhoods expert, psykologen Hanna Fischer ger flera kloka råd och tips.
VECKANS LÄSARFRÅGA
Det känns som det enda jag gör är att vabba. I början sa min chef okej men nu märker jag att han blir mer och mer irriterad för varje gång. Hur ska jag förhålla mig till hans arrogans?
Psykologen: "Kan vara en signal att det faktiskt är dags att byta arbetsplats och chef"
Det kan kännas som att man behöver ett nobelpris i matematik för att lösa ekvationen att få ihop barn och jobb under småbarnsåren då barnen ofta är sjuka. Otillräcklighetskänslor och konflikter såväl hemma som på jobbet är tyvärr ofta en följd. I ditt fall tycks det vara chefens reaktion som oroar. Vilka reaktioner och tecken finns på att din chef blir arg? Sägs det rakt ut eller är det mer något du läser in i subtila beteenden såsom blickar, kroppsspråk? Som du redan vet är vab en rättighet enligt föräldraledighetslagen, och det är chefens uppgift, inte din, att se till att högen av arbete på skrivbordet inte växer när du vabbar. Din skyldighet är att anmäla till arbetsgivaren att du ska vabba. En chef får egentligen inte lägga sig i hur mycket du vabbar och även om din chefs stress höjs inför deadlines, ska chefen såklart inte låta denna stress gå ut över sina anställda. Med det sagt kan det ändå vara strategiskt att ta chefens perspektiv. Det kan vara bra att lyfta att man känner av en irritation och visa förståelse för att situationen kan stressa, även om det ju inte är något du har kontroll över. Att gå runt och ha dåligt samvete för jobbet om du vabbar eller gissa vad din chef känner eller tänker är sällan bra. Att istället använda jagbudskap och visa förståelse för den andres perspektiv är ofta en framgångsfaktor i kommunikation kring svåra saker. Ett jagbudskap handlar om att säga vad man känner och att börja meningen med ”jag känner” istället för ”du är/gör”. Att börja med” jag” gör ofta att personen man talar med inte hamnar i en försvarsposition lika lätt. Det ökar även sannolikheten att personen i fråga lyssnar på vad man har att säga.
Vabb är en rättighet enligt föräldraledighetslagen, och det är chefens uppgift, inte din, att se till att högen av arbete på skrivbordet inte växer
Hanna Fischer, psykologDu skulle till exempel kunna säga: "Jag kan känna mig stressad då mina barn blir sjuka och jag tror att det även stressar dig. Jag skulle önska att vi pratade om hur vi tillsammans kan hitta en lösning".
Tänk på att omgivningen ofta är mer förstående än vad man tror. Genom att lyfta din upplevelse genom ett jagbudskap kan ni antingen hitta en gemensam lösning ELLER så är chefen fortsatt oförstående och sur trots att du kommunicerat rakt. Om det sistnämnda inträffar kan det vara en signal att det faktiskt är dags att byta arbetsplats och chef. Som jag ser det finns det alltså inga riktiga nackdelar med att lyfta det du upplever och försöka hitta en lösning där ni båda kan bidra utifrån det som ligger inom er kontroll. Ur ett chefsperspektiv är det nästan alltid bättre med rak kommunikation, att ni båda är tydliga med er förväntan och visar gemensam vilja att lösa den uppkomna situationen.
Det här är Motherhoods expertpanel
Motherhoods expertpanel är din guide genom mammalivet. För vad är egentligen bättre än att hjälpas åt genom livets alla utmaningar?
Varje vecka kommer en läsarfråga besvaras av minst två personer ur panelen. Frågorna täcker, precis som sajtens innehåll, moderskapets hela resa och kan innehålla funderingar kring allt ifrån graviditet till tonårslivets utmaningar.
Motherhoods expertpanel består av:
Maria Dufva, kriminolog och tonårsexpert.
Kajsa Kaijser, barnläkare.
Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Veronica Calembe, barnmorska.
HÄR kan du läsa mer om våra experter och ta del av fler frågor och svar från Motherhoods expertpanel.
Foto: TT/Motherhood