Ana: Mina tre barn var plusbarn – så hanterar du pekpinnar från andra
Ana hittade stöd och fick bra råd från en grupp på Facebook för föräldrar till barn som är high need. Hon beskriver gruppen som en livboj och rekommenderar andra i samma situation att söka efter föräldrar som förstår hur ni har det, på riktigt.
Hon vet också att tipsen från omgivningen kommer fortsätta komma. Här är hennes 4 bästa tips på hur du hanterar pekpinnar från andra:
1. ”Ni måste lägga ner henne och låta henne skrika en stund så kommer hon sluta sen!”
– Det var så många som sa detta till oss. Det gick inte. Vi testade att låta henne skrika men hon slutade aldrig och jag tror att hon hade skrikigt tills hos tuppade av om vi inte tog upp henne. Kör på det som fungerar.
Anas svar: ”Personer som inte själva har en high need baby kan inte förstå hur ni har det. Det bästa är nog att bara svara ”Nej, det verkar inte så”, ”vill du testa?” eller helt ignorera frågan och prata om något annat.”
2. ”Ni måste börja lämna hemmet och göra andra saker så kommer det bli bättre”
– Jag minns så väl alla kompisar som frågade om vi skulle ses och alla saker jag ville göra men inte kunde. Det gick inte att planera något med någon den tiden. Det var som att leva i en bubbla och vänta på att den ska ta slut, livet var på paus. Det första året blev vår dotter bara lugn av att sitta i en speciell sele när vi gick i rask takt. Jag höll mig alltid nära hemmet ifall det skulle bli panik och jag minns en gång när det ösregnade och jag inte hade en regnjacka eller paraply men fortsatte gå i regnet så att hon inte skulle vakna, mina skor gick sönder men jag fortsatte bara gå barfota runt kvarteret. Det låter så knäppt nu när jag säger det, men det enda som var viktigt var att hon sov – annars blev det kaos.
Anas svar: ”Igen, folk kan inte förstå. När vi säger att hon aldrig var nöjd, då menar vi verkligen det. Föräldrar till barn som inte är high need kan också säga ”han är aldrig nöjd” men de kanske menar att han har en gnällig period (som såklart är jobbig) men de har också stunder av lugn och glädje. Du kan gärna dela det här brevet med personer runt dig så kanske de förstår lite bättre.”
3. ”Du måste göra si, så och så här”
– Alla har mycket tips, speciellt folk som har äldre barn. Alla tycker vi gör fel och alla kan tipsen som kommer hjälpa oss, men detta slutade vi snabbt lyssna på. Det går inte att vänja barnet, man måste följa sin föräldraroll.
Anas svar på tal: De flesta säger tipsen i all välmening och vill verkligen hjälpa till. Ett råd kan kännas som ett slag i magen, men försök att vara svara kort och trevligt ”tack för tipset”.
4. ”Vi har det också jobbigt, man måste inte klaga på allt”
- Det var svårt att lyssna på andras gnäll och visa sympati. När det var som värst kände jag mig missunnsam och bitter och ville bara säga att ”jaja men du kan i alla fall sova, gå till parken eller få ditt barn att skratta ibland, jag kan inget av det där”.
Anas svar på tal: Att vara mitt i en high need baby period förändrade min personlighet, jag blev bitter. Jag önskar att jag hade orkat lyssna på andra utan att känna mig missunnsam. Orkar man inte kan man försöka byta ämne, ”Jag förstår att det är jobbigt. Ska ni göra något kul i helgen?”