Tappa hår vid amning – efter din graviditet? Här är allt du vill veta
Du har precis tagit dig igenom de första månaderna som mamma. Du börjar känna att du kan det här och kroppen börjar läka hyfsat. Men vad har hänt med håret? Den fina graviditetsmanen är spårlöst borta. Eller ja, kanske inte spårlöst. Spåren finns i din borste, i duschbrunnen, på kudden, ja överallt. I dess ställe växer sedan en gloria av småhår ut och stubbluggen du övergav när du fyllde tolv är plötsligt tillbaka. Varför?
Tappa hår efter graviditet: Frågorna – och svaren
Varför får man så mycket bättre kvalitet på håret när man är gravid?
De flesta får tjockt och fint hår under graviditeten. Graviditetshormonerna (ökad mängd östrogen) gör att håret, som normalt skulle ha tappats varje dag, stannar kvar längre i växtfasen och knappt faller av. Hormonerna sätter helt enkelt stopp för den vanliga cykeln av hårväxt och håravfall. Normalt sett tappar man runt 80 hårstrån per dag – medan man efter graviditet kan tappa upp till 400 hårstrån per dag. Efter födseln hamnar håret sedan i en vilofas som håller i sig ett par månader och den tjocka manen består.
Hur länge håller håravfallet på efter förlossningen?
Efter två till fem månader börjar de hårstrån som du egentligen skulle ha tappat under nio månaders graviditet successivt trilla av. Efter ett halvår brukar det värsta vara över och efter 6-12 månader har alla hårsäckar nya hårstrån igen.
Drabbas alla kvinnor av håravfall efter graviditet?
Forskning visar att ungefär hälften av alla mammor drabbas av märkbart håravfall.
Tappar man håret även om man flaskmatar?
Eftersom det här enbart är en kosmetisk fråga så är forskningen inte prioriterad, och därmed skral. I första hand är det graviditeten och dess efterdyningar som orsakar håravfallet. Man har dock hittat vissa skillnader i hårets växtfaser mellan kvinnor som ammar och de som inte gör det. Men, eftersom det kan vara så många andra faktorer som spelar roll är det svårt att dra några säkra slutsatser.
Förutom individuella hormonella skillnader kan även blodförlust, kost, stress och sömnvanor påverka hur mycket hår man tappar. Även sköldkörtelrubbningar, vilket är vanligt under och efter graviditet, kan ha en inverkan på hårets kvalitet. Misstänker du att du kan ha sköldkörtelbesvär bör du uppsöka läkare. Till och med faktorer som årstid (eftersom vi generellt tappar mer hår under våren och hösten) spelar in.
När du ammar prioriterar kroppen dessutom tillverkning av bröstmjölk. Det betyder att din egen kropp kan få för lite av vissa vitaminer och mineraler – och vid vitaminbrist påverkas hud och hår negativt.
Tappar man mest hår i pannan, eller ser det bara ut så?
Ja, forskning har sett tydliga skillnader i att fler hårstrån faller av närmast pannan. Varför är dock oklart. Dessutom är det där vi ser det mest och stör oss på det.
Så tar du hand om håret efter graviditeten
Det går inte att göra så mycket åt att håret faller av, men att äta bra, sova så gott du kan och inte stressa är bra för både dig och bebisen. Men visst finns det några snabba knep som kan vara bra att ta till när förlusten är ett faktum och håret står som en gloria runt huvudet.
Klipp lugg
Lite förnyelse och en stund för dig själv hos frisören kan pigga upp den tröttaste småbarnsmamma. En lugg är dessutom både ett bra sätt att dölja pannhåren och göra ”mammatofsen” till mer av en frisyr.
Bra borste
En Tangleteaser reder ut skonsamt och är snäll mot det hår du har kvar.
Torrschampo
Två flugor i en smäll – ibland brister man i hårtvättningen när man har en bebis hemma, samtidigt som det ger lite extra ruffighet och volym och döljer de små babyhåren.
Använd hårband
Källa: US National Library of Medicine, American Pregnancy Association
Foto: TT