En del av

Skaffa barnvakt? 5 saker att tänka på

01 jul, 2020
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Kvinna håller kärleksfullt sina händer på dotterns kinder.

Att få avlastning i vardagen med en barnvakt kan vara räddningen för många föräldrar. Här är 5 bra saker att tänka på om du funderar på att skaffa barnvakt.

Annons

Vardagen som småbarnsförälder går ofta i ett. Skjutsning, lämning, hämtning, laga mat, leka Batman, städa och kanske hinna få tid i en kärleksrelation. Det är minst sagt mycket som ska underhållas.

Har man ekonomiska förutsättningar kan barnvakt ibland bli en stor räddning.

Men vad ska man tänka på innan man anlitar någon som ska ta hand om ens små ljus? Här är några konkreta tips till dig som funderar på barnvakt.

Skaffa barnvakt? Tänk på det här

Hur länge kan man vara borta första gången? Och vad är en rimlig lön till barnvakten? Här är några saker man kan tänka på när man skaffar barnvakt.

1. Det är en rimlig lön för barnvakt

Tänk igenom hur mycket du är beredd att betala för barnvakt. Om du tar hjälp av ett proffesionellt företag kan det bli dyrare än om du till exempel anlitar ett syskon eller en släkting som gärna ställer upp ändå.

2. Gå på ditt barns personlighet

Hur vet man egentligen när barnet är redo att vara ifrån dig första gången? Om det handlar om ett mindre barn, bara på några månader, så är barnet fortfarande känsligt för att vara borta från sina föräldrar längre stunder. Då kan det vara lagom att lämna barnet till exempelvis en far- eller morförälder bara kortare stunder eller en enstaka kväll.

Annons

Är barnet lite äldre, kring ett år och uppåt, behöver man tänka på personligheten. Vissa barn blir väldigt kinkiga och ledsna om de inte får vara med föräldern, andra tycker det är spännande att vara med mormor eller någon annan en stund.

3. Så länge kan du vara borta med barnvakt

Precis som att du vet bäst själv när ditt barn är redo att bli bortlämnnad, vet du också hur lång stund som funkar för dig eller er. Om du vet med dig att barnet blir ledset av att vara ifrån dig, men känner att du är i behov av egentid, se till extra noga att du är helt och hållet trygg med barnvakten. Vet du att det här är en varm famn när du är borta, går det enklare. Sådant känner barnet – och lär sig därmed att också trivas med personen så småningom.

3. Det är ingen fara att vara ifrån varandra en stund

Känns bara tanken på att vara separerade jobbig? Så länge barnet är med någon som du vet är trygg, och som är trygg med barnet, kommer det inte ta skada av att ha barnvakt ibland.

Annons

Att er vardagskontakt är nära och trygg är det viktigaste, och att vara hos barnvakt ibland är inget som påverkar ett barn i långa loppet.Det kan tvärt om vara en fin sak att ge till barnet – en möjlighet att bygga egna relationer med andra människor.

4. Separationsångest med barnvakt

Det är helt normalt att både du och barnet känner separationsångest när ni ska vara ifrån varandra. Här listar vi några bra saker att tänka på när man ska lämna sitt barn till barnvakt:

Ta det lite i taget

Första gången du eller ni är borta kanske är mitt på dagen ett par timmar? Det behöver inte vara på kvällen när läggning och andra extra viktiga rutiner ska göras.

Trygg miljö

Allt blir enklare för dig och barnet om du känner dig hundra procent trygg med att miljön där barnet är, är trygg. Självklart har du valt en trygg person som du litar på, men kanske känns det skönt att barnvakten kommer hem till dig. Ska barnet vara på en annan plats vill du kanske ta med en barnhage, säkerhetsgrind eller något annat som gör att miljön blir ännu tryggare.

Träffas först

Det är skönt för både dig, barn och barnvakt om ni har fått bekanta er med varandra i lugn och ro. Ses på en fika några dagar innan barnvaktandet och se hur barnet klickar med personen. Nu kan ni redan i förväg berätta om viktiga rutiner eller regler i familjen.

Källor: Rulla vagn, Libero

Foto: TT

Annons