Barn tycker snällhet är viktigare än pengar visar ny forskning
Vad tänker våra barn egentligen om de stora frågorna i livet? Den frågan ställde sig forskaren Jari Ristiniemi, professor i religionsvetenskap.
Tillsammans med en forskningsgrupp från Sverige och Tyskland har han försökt ta reda på vad som pågår i barns tankevärld, och vad de tänker om stora frågor som själen, döden och livet.
– Det vi hittade är väldigt intressant. Det är klart att de blir mycket påverkade av sin omgivning, samhället, familj och vänner. Men de har faktiskt egna tankar, värderingar och idéer om livet, själen och livet efter detta. De skapar sina egna tankar om livet och vad som är viktigt, säger han till tidningen forskning.se.
Pengar inte viktigast för barn
Studien har gått till så att forskarna har träffat barn i åldrarna 4 till 8 år och visat filmen Pojken och guldbyxorna. De har också läst boken Bröderna Lejonhjärta. Efter filmvisningen och läsningen har de pratat med barnen om bland annat värderingar, pengar, liv och död.
Kontentan är att barn tänker själva och har sina egna idéer.
En intressant slutsats forskarna dragit om barnens funderingar handlar om materiella saker. Det visade sig att barnen värderade pengar lägre än vissa andra saker, berättar Jari Ristiniemi:
– Pengar är till exempel inte det allra viktigaste, utan det kan snarare skapa problem. ”Det finns snälla rika människor men det finns också elaka människor som har mycket pengar. De tänker bara på pengar och inte på andra människor”, sa några.
Det tycker barn är viktigt
Vad som istället för pengar visade sig vara viktigt för barnen var att vara ontänksam mot andra människor, visa hänsyn och vara snäll. Andra saker barnen hade som viktigt i sin tankevärld var att inte trycka ner eller mobba andra utan att vara en bra kompis, och att känna frihet.
– Kontentan är att barn tänker själva och har sina egna idéer. De har också en värdedifferentiering, vad de anser är viktigt, säger Jari Ristiniemi.
Så tänker barn om döden
En femårig pojke i studien sa: ”När jag dör går jag till en plats där allt blir möjligt och jag kan trolla fram vad jag vill.”, berättar forskaren.
Barnen som deltog tänkte dels naturalistiskt kring döden, att inget händer utan att vi bara blir jord. Men synen att man hamnar någon annanstans som i himlen fanns också.
– Det är intressant eftersom det handlar om att man ser möjligheter. Vissa nämnde reinkarnation, att när man dör går man vidare och föds på nytt, säger Jari Ristiniemi.
Foto: Unsplash