Ringorm hos barn: Behandling och symptom
Barn kan få svampinfektionen ringorm från ett husdjur eller en annan person som bär på svampinfektionen. Här reder vi ut vad du ska göra om du misstänker om ditt barn fått ringorm och hur du undviker att smittan sprids i familjen.
Vad är ringorm?
Ringorm är en svampinfektion som sätter sig i huden. Ringorm är vanligare hos barn än hos vuxna, men det är en överlag en relativt ovanlig infektion. Ringorm smittar från husdjur, till exempel katt, kanin och marsvin.
Sjudomen försvinner inte av sig själv utan kräver behandling.
Det här är symptomen på ringorm
Ringorm kännetecknas av att man får utslag i huden. Ansiktet, bröstet, på armar och ben är de vanligaste ställena där utslagen sätter sig. Runt utslagen bildas en röd rund kant, är runda till formen, som ibland är något upphöjd och kan fjälla något i kanterna. Utslaget innanför den lilla ringen består ibland av små knottror men ibland kan även huden här bibehålla sitt normala utseende.
Utslagen varierar i storlek. De kan vara allt från några millimeter till flera cenimeter, och kan ibland flyta ihop efter hand.
Ibland sätter sig ringorm även i hårbotten eller i skägget på vuxna. Här kan de kliande prickarna också bilda en liten kal fläck, och precis som om de sitter på andra ställen på kroppen kliar de.
Tiden mellan det att man smittas av ringorm tills dess att utslagen uppstår kan vara allt från några dagar upp till max två veckor.
Ringorm smittar mellan djur och människa
Varför smittas man av ringorm? Ringorm smittar faktiskt mellan djur och människa och inte sällan får barn svampinfektionen från ett pälsdjur, ofta husdjur. Det är till exempel vanligt att barn får svampen från en katt, kanin eller ett marsvin.
För att undvika att bli smittad kan man alltså kontrollera sina husdjur för svampinfektionen då och då. I deras päls brukar den uppstå som enl liten fläck hud som saknar päls.
Ringorm smittar också mellan människor, via direktkontakt. En person som smittats kan vara smittsam redan innan utslagen brutit ut, vilket gör det svårt att undvika smittan.
Vet man att någon i familjen smittats ska man undvika att ha fysisk kontakt, man ska tvätta sängkläder noga och undvika att dela kläder. Även handdukar, hårborstar, rakhyvlar och andra personliga saker ska man undvika att dela med varandra. Det rekommenderas också att alla i hushållet undersöks och behandlas med medicin för att minska smittspridningen.
Behandling av ringorm
Ringorm måste behandlas med medicin – svampinfektionen försvinner inte av sig själv. Det svampdödande läkemedlet finns i form av tabletter och kräm.
Om du misstänker att eller ditt barn har fått ringorm ska du kontakta en vårdcentral. Både personen som har utslagen och de övriga i hushållet behöver ofta undersökas och få svampdödande medicin, för att stoppa smittspridningen.
Ringorm läker dåligt utan behandling. Därför är det viktigt att du tar kontakt med vården så att ditt barn får behandling så snart en upptäckt av utslag som du misstänker kan vara ringorm görs. För att kunna fastställa att det är ringorm kan hudprover behöva tas. Vid större hudförändringar kan en läkare skriva en remiss till en hudklinik.
Behandling
Det finns olika sorters medicin som en läkare kan skriva ut för att behandla ringorm. När infektionen uppträder på huden används normalt en salva som smörjs på den infekterade huden. Beroende på vilken salva som används kan den behöva användas mellan en till fem veckor. Om symptomen framför allt märks i hårbotten ges istället tabletter.
Salva mot Ringorm
Om det är bekräftat att ditt barn eller du har ringorm brukar man börja med att behandla med receptfri kräm, så länge svampinfektionen bara sitter på kroppen och inte i hårbotten.
Den vanligaste behandlingen man börjar med då är salva som smörjs på utslagen. Salvor mot svamp finns receptfritt på apoteket och hjälper även mot Ringorm.
Några av de krämer man kan köpa är:
- Terbinafinkräm
- Mikonazolkräm
- Canestan
- Pevaryl
- Cortimyk
Om salvan inte hjälper mot utslagen, eller om infektionen sitter i hårbotten kan man behöva svampdödande tabletter utskrivna av läkare.
Ringorm: Kan barn gå till förskola eller skola?
Nästan direkt efter att man påbörjat behandlingen slutar svampen att vara smittsam och barnet kan gå tillbaka till skola eller förskola.
Källor: 1177, internetmedicin
Foto: TT