En del av

Därför greppar bebisen ditt finger – 7 reflexer alla barn föds med

07 jan, 2021
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
bebis som greppar finger
Alla barn föds med en rad automatiska reflexer. Många av dem är fascinerande och väldigt viktiga för barnets överlevnad. Här listar vi sju av dem.
Annons

Under de första månaderna styrs flera av barnets rörelser av medfödda automatiska reflexer, snarare än av vilja. Dessa försvinner under det första halvåret i takt med att barnets hjärna mognar och ersätts därefter av viljestyrda rörelser. Reflexernas uppgift är att skydda barnet och att underlätta beteenden som är viktiga för barnets överlevnad.

Här är sju av de medfödda reflexerna som kan vara bra att känna till.

1. Sökreflex, sugreflex och sväljreflex

Sökreflexen kallas också rootingreflexen och hjälper barnet att söka efter mat och att fånga in det som rör vid kinden eller munnen med tungan. Sökreflexen försvinner vid fem månaders ålder.

Sugreflexen ser man redan i fosterstadiet då man via ultraljud kan se barnet suga på sin tumme. Om man sticker in en bröstvårta, nappflaska eller ett finger i ett nyfötts barns mun börjar det göra rörelser med tunga och mun och reflexen stimuleras längst fram i gommen. Sväljreflexen i sin tur gör att barnet stänger andningsvägarna när det sväljer.

Annons

2. Mororeflexen (omklamringsreflexen)

Denna reflex utlöses när barnet upplever att hen ska falla eller blir skrämd av plötsliga ljud eller rörelser. Barnet svänger då ut med armarna, som om hen vill greppa tag i något, och gör sedan en omfamnande rörelse mot kroppen. Den försvinner kring fyra månaders ålder.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

3. Gripreflexen

När man lägger ett finger i ett nyfött barns handflata griper hen ett hårt tag om fingret. Det sägs att barnet redan från födseln kan lyfta sin egen vikt, men man ska aldrig prova att lyfta ett barn så här, eftersom det plötsligt kan släppa taget. Även tårna har gripreflexer och kniper ihop rejält när man trycker fingret mot främre delen av fotsulan. Den här reflexen försvinner runt fyra månaders ålder eller när barnet aktivt börjar använda sina händer och fötter.

Gripreflex hos barn
Direkt när barnet är fött börjar den gripa tag i saker och ting.

4. Gångreflexen

Om man håller ett nyfött barn så att fötterna nuddar ett plant underlag börjar hen genast göra stegrörelser. Gångrörelsen gör att barnet nästan går på tå, men än är det många andra funktioner, som styrka, balans, koordination och motorik, som måste utvecklas för att barnet faktiskt ska kunna gå ordentligt.

Annons

5. Dykreflexen

Om barnet hamnar under vatten aktiveras flera reflexer som gör att barnet håller andan för att förhindra att vätska ska tränga ner i luftvägarna, hjärtat börjar slå lite långsammare och blodet omfördelas för att spara på energi och syre.

dykreflexer hos barn
Det är häftigt hur en liten bebis kropp vet exakt hur den ska agera för att skydda barnet under vatten.

6. Babkinreflexen

Om man trycker ett finger lätt mot barnets handflata, öppnar barnet munnen. Babkinreflexen har till syfte att hjälpa barnet att knyta handen om ett föremål och sedan föra det till munnen. Man kan genom att massera barnets handflata stimulera amning.

7. Tonisk nackreflex

När barnet ligger på rygg med huvudet vridet åt höger kommer även höger arm och höger ben ligga utsträckta på höger sida, medan motsatt arm och ben böjs. När man vrider barnets huvud åt andra hållet ska armar och ben följa med utsträckta, medan motsatt arm och ben böjs. Vid tre till fyra månaders ålder försvinner reflexen.

Foto: TT Källa: 1177 – Vårdguiden, Rikshandboken i barnhälsovård

Annons