Vad är babypottning och hur funkar det? Pottgurun Ulrika Casselbrant reder ut
Att tidigt lära känna barnets signaler och att introducera pottan redan mellan 0-4 månader kan ha många fördelar, menar potträningscoachen och författaren bakom boken Bebis på pottan Ulrika Casselbrant. Att slippa bajsblöjor tycker de flesta är smidigt och att förstå sitt barns gny och gnäll i ökad utsträckning kan stärka föräldrasjälvförtroendet. Men varför är det så bra att introducera pottan så tidigt?
Babypottning: 0-18 månader
Ulrika Casselbrant föreläser, coachar och skriver böcker om barn och potträning.
– Babypottning sträcker sig långt tillbaka i människans historia, men glömts bort i takt med att blöjorna blivit så mycket bättre. Under 1980-talet var barn blöjfria redan vid tvåårsåldern, vilket inte de är idag i samma utsträckning. Redan från födseln har barn tydliga rutiner som man som vuxen kan läsa av och bekräfta, säger Ulrika.
Berätta, vad är babypottning?
– Babypottning innebär är att du svarar på barnets rutiner och signaler för nödighet och erbjuder en plats för barnet att kissa och bajsa, exempelvis pottan, vasken eller blöjan. Du kan själv välja i vilken utsträckning du väljer att praktisera babypottning, men genom att läsa av barnet kan vardagen och rutinerna blir enklare. Det finns nämligen många fördelar med att ha pottrutiner.
Vilka då?
–Du lär dig förstå ditt barns gnäll och gny och kan på så vis hålla hen mer nöjd, vilket i sin tur kan kännas tillfredsställande för dig som förälder. En annan sak är att det är mer ekonomiskt och såklart snällare för miljön om barnet kissar och bajsar på pottan. Många spädbarn som har ont i magen eller kolik kan bli hjälpta av babypottning.
På vilket sätt?
–Eftersom barnet hålls i grodställning på en potta underlättar för blåsan och tarmen att tömma sig. Det bidrar till att minska problem med gaser och förstoppning. Barn som babypottas tömmer tidigt sin blåsa fullt ut, vilket också minskar risken att få urinvägsinfektion.
När rekommenderar du att man börjar med babypottning?
–Egentligen kan man börja direkt från nyfödd, redan på BB. Det finns inga måsten, men det kan vara smidigt att börja när barnet är mellan 0 och 4 månader. Efter det brukar det bli en hel del utvecklingssprång och på vis mycket som händer för barnet. Det viktigaste är att du inte känner stress, du ska själv ha intresse och vara sugen på att testa.
När ska man inte testa det?
–Om du känner dig stressad eller om du märker att du blir arg eller irriterad på barnet om det inte kommer kiss eller bajs. Då är det bättre att backa och strunta i det.
Vilka är dina bästa tips för att lyckas?
–Många barn kissar på skötbordet när det byts blöja, då är det toppen att sätta barnet ovanför vasken eller toaletten. Tänk även på att lägga det på en nivå som funkar för dig och barnet, och våga testa! Det är inte så invecklat och svårt som det låter.
Foto: Ulrika Casselbrant, TT