En del av

Kan föräldrars oro och ångest smitta av sig på barn?

16 apr, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
barn som är orolig och har ångest
Kan barn ärva eller ta på sig sina föräldrars psykiska ohälsa, till exempel ångest och oroskänslor? Så här säger forskningen – och detta är bästa sättet att prata oro med barn, enligt psykologen.
Annons
Så kan föräldrars oro smita av sig på barnenBrand logo
Så kan föräldrars oro smita av sig på barnen

Föräldrar är inga supermänniskor – utan mår precis som alla andra dåligt ibland – hamnar i depression, ångest eller annan psykisk ohälsa.

Något man kan fråga sig är hur det påverkar våra barn om vi har oro eller lider av olika psykiska besvär.

Smittar föräldrars oro av sig på barn?

Enligt forskningen finns flera anledningar till att barn får ångest eller oro: genetiska, biologiska, psykologiska och miljömässiga förklaringar.

Dina gener och miljön där du som föräldern sätter ramarna, har alltså betydelse för hur ditt barn mår. Med andra ord kan din oro eller psykiska ohälsa ligga till grund för att ditt barn mår psykiskt dåligt – speciellt om du inte hanterar din ångest eller pratar med ditt barn om den finns och att du tar tag i den.

Annons

Tecken på oro hos ditt barn

Om ditt barn:

  • har otäcka fantasier eller drömmar
  • är ledset
  • är bråkigt
  • vill avstå från saker som skrämmer
  • har svårt att skiljas från föräldrarna
  • har svårt att somna eller somna om
  • är upptaget av det som oroar

Forskningen visar att föräldrar som försöker undvika sin egen ångest genom att till exempel hålla sig borta från det som utlöser den, kan överföra samma rädsla till barnet. Förklaringen är att man då visar indirekt att det som utlöser din egen oro och ångest är något farligt eller skrämmande.

Inom forskningen har man också sett att barn till föräldrar med överbeskyddsnde, kontrollerande, överbeskyddande eller kritisk föräldrastil överlag lider ökad risk att få ångestreaktioner.

Förälder: Så pratar du med barn om din ångest

Hur ska man göra för för att unvika att föra över sitt mående på barnen?

I programmet Fatta Familjen på UR, förklarar psykologen Stina Hindström olika sätt att tänka och agera om du känner dig nere som förälder. En sak att tänka på är att barn oftast känner när något är fel, säger hon. Därför är det lika bra att prata med dina barn om hur du mår som förälder, istället för att försöka dölja ditt mående.

Barn med oro
Din oror och ångest kan föras över på barnen, det viktiga är därför att prata med dem om vad som händer.

– Barn har mycket motståndskraft och om de kan förstå på sin åldersnivå vad som händer, så är inte barn rädda för starka känslor eller bli skadade av negativa känslor. Men de behöver förstå, säger Stina Hindström.

Annons

Det är också viktigt att du söker hjälp och bemöta dina behov om du känner dig nere, ångestfylld eller depressiv en längre tid. Och även detta kan du med fördel berätta för dina barn.

Ett konkret sätt är till exempel att berätta att ”nu mår jag såhär, och behöver vila för att möta mina behov”. Eller säg till ditt barn att du tar hjälp för att må bättre och bli en gladare förälder.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Som förälder kan man ha en roll att visa barnen att man mår dåligt ibland och då tar man hjälp. Du måste inte alltid vara perfekt i dina barns ögon, utan det är okej att ibland må dåligt, säger psykologen vidare i programmet.

Om man visar för barnen att man gör något i stunden ger det dem hopp och förståelse för att psykisk ohälsa finns och kan gå upp och ned, förklarar hon.

Källor: UR, Rikshandboken för Barnhälsovården

Foto: TT

Annons