Hej då! Så fixar ni glada lämningar på förskolan
Nervös inför inskolningen? Det är fullt normalt och kanske till och med oundvikligt. Du och barnet har hängt ihop sedan den var ett litet frö och plötsligt ska hen spendera hela dagarna med främlingar.
Så går lämningen lättare
Ett första steg i processen är att acceptera situationen: ja, vi kommer skiljas åt och ja, det kommer kännas smärtsamt. Ta sedan kommando över situationen genom att sätta dig in i förskolans värld och dess rutiner. Prata med pedagogerna och ställ frågor. Är du trygg med förskolan kommer barnet garanterat känna samma sak – om inte direkt så på sikt.
Julie Kistenmacher är montessoripedagog och sedan flera år verksam som avdelningschef på en småbarnsavdelning. Inskolningar och avsked är en del av vardagen på förskolan. Så här beskriver hon en lyckad lämning.
–En bra lämning är en som görs med ett kort och tydligt hej då. Om barnet och föräldern haft en bra morgon och är på gott humör följer ofta den känslan med in på förskolan. Föräldern får gärna prata lite med en pedagog och sedan säga hej då till barnet.
En bra dag på förskolan
Om lämningen blir jobbig är det ofta något som följer med föräldern resten av dagen.
Men Julie Kistenmacher poängterar att även om själva lämningen är jobbig så kan resten av dagen vara bra för barnet.
Det är lätt att bara haka upp sig på tårarna och separationen på morgonen istället för att se till dagen på förskolan i sin helhet.
Hur vet man när barnet är redo att bli lämnat första gången efter inskolningen?
– Det märker man när barnet (och föräldern) knutit an till en pedagog och börjar bli nyfiken på förskolemiljön. Barnet blir mindre och mindre upptagen med att hålla koll på sin mamma eller pappa.
Julie berättar att det finns en del klassiska misstag som nästan alla föräldrar gör – i all välmening förstås.
– Ett vanligt misstag är att man som förälder dröjer sig kvar om barnet är ledset med förhoppning om att det ska gå över. Ofta med helt motsatt effekt.
Kan man förbereda barnet inför lämningen?
– Man kan tala positivt om förskolan, hur roligt x ska ha det idag, vad kul att x ska träffa sina kompisar och så vidare. Men det viktigaste är att ta det lugnt. Stressa inte på morgonen och vid lämningen, det känner barnet av direkt.
”Här ska jag vara nu”
Ofta går inskolningen och de första lämningarna bra. Den stora utmaningen kommer någon vecka senare när det går upp för barnet att ”här ska jag vara nu”.
– Det är kanske den tuffaste delen. Barnet vet vad som kommer att hända och blir upprört redan när ni närmar er förskolan. Då gäller det för föräldern att ha tillit till pedagogerna, menar Julie Kistenmacher.
5 tips för en smidig lämning
1. Sätt dig in i förskolans rutiner
Hur ser en dag ut på förskolan? Vad får mitt barn göra efter lämningen? Ringer pedagogerna om hen är otröstlig? Kan jag ringa och kolla läget? Sudda ut alla frågetecken innan.
2. Stressa inte på morgonen
Stress och oro blir fel upptakt inför separationen. Låt det ta tid och gör promenaden till förskolan till en mysig stund.
3. Tänk positivt inför avskedet
Om du inte tror att det kommer gå bra så känner barnet garanterat din oro. Din oro och ditt dåliga samvete sänder ut signaler som smittar av sig på barnet.
4. Ett kort ”Hej då”!
När inskolningsprocessen är färdig och det blivit dags att säga hej då på morgonen så bör man inte dra ut på avskedet, enligt förskoleläraren. Ett kort och självklart hej då är allt som behövs. Man kan vara trygg och bestämd utan att vara avvisande.
5. Dröj dig inte kvar
Att hovra kvar på förskolan efter avskedet gör processen svårare. Gå så snart du sagt hej då, gråt en skvätt utom synhåll för barnet och kom ihåg att det går över.
Källa: psykologiguiden.se
Foto: TT